Uz aktualnu nagradnu igru u kojoj zajedno s Planetopijom poklanjamo knjigu Azijska jela, Maje Kefečer Basta, danas smo samo za vas izdvojili jedan recept iz ove sjajne kuharice. Riječ je o soba tjestenini i umaku od kikirikija. Za prste polizati!
Soba tjestenina s kikiriki umakom
Umak od kikirikija
Sastojci:
2-3 žlice kikiriki maslaca
1 žlica tamnog sezamovog ulja
1 žlica rižinog octa
1 žlica soka đumbira
2 češnja usitnjenog češnjaka
1 žlica javorovog sirupa ili kokosovog šećera
2 žlice čili umaka ili svježi čili, po želji
2 žlice soka limete
malo vode
Priprema:
Miješajte sve sastojke za umak polako dodajući vodu, dok ne postane kremasto.
Tjestenina
Sastojci:
200 g soba tjestenine
1 šalica mahuna
1 paprika narezana na trakice
1 mrkva narezana na štapiće
200 g tofua mariniranog u tamariju
Posluživanje:
kikiriki, usitnjeni svježi korijander
Priprema:
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Pred kraj dodajte mahune. Ocijedite i stavite sa strane.
Na ulju pržite tofu dok ne porumeni, pa stavite sa strane.
Pomiješajte tjesteninu i mahune s kikiriki umakom pa dodajte mrkvu i papriku. Poslužite s tofuom, kikirikijem i korijanderom.
Napomene
Moguće su i druge kombinacije povrća: klice mungo graha, cvjetača, brokula, špinat i sl. Ja volim da je dio povrća skuan, a dio sirov i hrskav.
Soba tjesteninu možete naći i u bezglutenskoj verziji, pa obratite pažnju na sastav.
Fotografije: Maja Danica Pečanić