Wirtshaus Steirereck am Pogusch ili kako “začiniti” put od Beča do Zagreba

Beč je grad glazbe, lijepih muzeja, shopping-a, gastronomije, čarobnog adventa, prekrasne arhitekture

U Beč odlazimo poslovno ili na kraće izlete tijekom kojih uživamo u svemu navedenom ili u samo nekim od navedenih segmenata. Nakon odrađenog sastanka ili provedenog vikenda sjedamo u auto (rjeđe na avion) i vraćamo se prema Splitu, Varaždinu, Zagrebu…

Hotel Saint Ten – spoj povijesti i hedonizma u srcu Beograda

No, put od Beča prema Hrvatskoj ne mora nužno biti samo vožnja od cca 3 h ili duže, već ga je moguće obogatiti za jedno lijepo iskustvo – ukoliko odlučite zastati u mjestu Turnau u pokrajini Štajerskoj. Ondje se smjestila seoska „podružnica“ poznatog bečkog restorana Steierecke, koji se od 2010.g. može pohvaliti s dvije Michelin zvjezdice.

Ime restorana je Wirtshaus Steierereck am Pogusch, nalazi se u štajerskim planinama i udaljen je od Beča cca 60 min, ukoliko se nalazite u smjeru prema Hrvatskoj. Restoran je duži niz godina u vlasništvu obitelji Reitbauer, vlasnicima i bečkog Steierecke-a, a u zadnjih nekoliko godina svoju ponudu su obogatili i za mogućnost smještaja u malom hotelu, odnosno u „ptičjim kućicama“ ili „Vogelhaus“ pod nazivom: Specht, Uhu, Kuckuck i Gimpel.

Cijeli restoran uređen je u stilu štajerske farme, a dojam dodatno pojačavaju domaće životinje poput koza i ovaca koje se nalaze u pravoj štali u blizini restorana. Na jelovniku je moguće pronaći različite specijalitete, a naglasak je uvijek na lokalnim proizvodima i austrijskoj tradiciji. Bilo da je riječ o ručku ili večeri, svaki objed započinje malom „tablicom“ domaćeg, posebno mariniranog špeka, a zatim slijede ostale delicije poput: carpaccio od vrganja, tatarski biftek, pečena divlja pastrva s mladim krumpirima…

Wirtshaus Steierereck am Pogusch

Iako bi, u restoranu poput ovog, za očekivati bilo podeblju vinsku listu, ona ne postoji! Naime, svakom gostu pruža se mogućnost obilaska njihovog vinskog podruma tijekom kojeg se odabire vino iz njihove bogate ponude.

Wirtshaus Steierereck am Pogusch

Restoran je otvoren od četvrtka do nedjelje, a subota je dan kada se uobičajeno poslužuju specijaliteti od teletine dok je nedjelja specijalizirana za janjetinu. Parking restorana je uvijek pun, a gosti često dolaze i helikopterima iz Njemačke, Švicarske i Italije.

Uglavnom, riječ je o jednoj posebnoj gastronomskoj priči i ambijentu.

Uz malo sreće i strpljenja moguće je i uživati u smještaju u malom hotelu i „ptičjim kućicama“. Sreću i strpljenje spominjem zbog jedne anegdote koja govori o tome kako smo prvi puta radili rezervaciju za smještaj u Wirtshaus Steierereck. Dragi prijatelj, koji nam je otkrio ovo specijalno mjesto, nazvao je tijekom veljače s namjerom da napravi rezervaciju za dvije kućice u lipnju. Tijekom razgovora, gospođa s druge strane telefona rekla je kako nema problema što se rezervacije tiče, no koja godina nas interesira. Ispalo je da smo rezervaciju uspjeli napraviti tek za sljedeću godinu, no isplatilo se čekati. 🙂

„Ptičje kućice“ i hotelske sobe, iako stilski nastoje stvoriti dojam povezanosti i cjeline s restoranom uređenim u tradicionalnom stilu, zapravo su zadnja riječ tehnike gdje se muzika sluša na Bang&Olufsen uređajima, tušira se s Bvlgari proizvodima, birate između 5-6 vrsta jastuka, a cijelim objektom se upravlja putem tzv. smart home system-a. Najljepši dio svake kućice je terasa s pogledom na Alpe na kojoj se može uživati nakon objeda, saune ili neke od planinarskih tura koje nudi okruženje.

Za koju god varijantu se odlučili, vjerujem da će Wirtshaus Steierereck am Pogusch zadovoljiti i one najzahtjevnije!

Wirtshaus Steierereck am Pogusch
Wirtshaus Steierereck am Pogusch
Wirtshaus Steierereck am Pogusch

Foto: privatni album, Testesser.com

Zrinka Vladovic - Relja

“Climb the mountain not to plant your flag, but to embrace the challenge, enjoy the air and behold the view. Climb it so you can see the world, not so the world can see you.” / David McCullough Jr.

WordPress Ads