Savršena kuhinja za male prostore

Uređenje prostora za život osim estetike mora pratiti i funkcionalnost, pogotovo kada je u pitanju kuhinja. Iako su velike pregledne kuhinje san svakog ljubitelja kuhanja, u ovom slučaju veće nije uvijek i bolje. Zabluda je da se u velikom prostoru lakše osmisli i dizajnira kuhinja, jer se vrlo lako pogubiti u previše opcija. Stoga manjak kvadrata ostavlja bezbroj ideja kako malu kuhinju pretvoriti u maksimalno učinkovitu i stilski posebnu.

Šarmantni detalji kao što su police sa začinima, šareni podovi, rustikalni tepisi i zanimljive zavjese čine veliku razliku u dotjerivanju interijera kuhinje. Postavljanje pećnice, ploče za kuhanje i sudopera na netradicionalna mjesta još su jedan način za personalizirati malu kuhinju. Riskirajte i pustite mašti na volju i poigrajte se materijalima radnih površina, miješanjem stilova, boja, rasvjete i detalja. Uz malo mašte i dobar raspored, uredite kuhinju po posljednjim trendovima u svijetu interijera.

https://www.instagram.com/p/BnT99WKACZt/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

ESTETIKA I FUNKCIONALNOST

Za dobro projektiranje kuhinje ne treba vam skupi arhitekt. Uz malo mašte i vizualizaciju, sami možete dizajnirati svoju kuhinju. Tržište nudi brojne opcije s pametnim rješenjima kako bi se manjak kvadrata iskoristio maksimalno. Materijal radne površine i boja elemenata igraju veliku ulogu u otvaranju ili zatvaranju prostora. Pametnom kombinacijom boja mala kuhinja vizualno može zavarati i povećati prostor, pa ćete zaboraviti koliko zaista kvadrata ima.

Klasičan raspored kuhinje uključuje elemente na gornjoj i donjoj poziciji, no zid se može iskoristiti na druge, više funkcionalne načine. Police daju šarmantan štih, a osim za lončanice sa začinima, na njima se može čuvati i posuđe koje se često koristi kako bi vam uvijek bilo nadohvat ruke. Posljednji trend u uređenju interijera kuhinja je ubacivanje mini blagovaonice u kutak prostorije. Neke od najljepših kuhinja Instagrama neizostavno uključuju popularni ‘otok’, a njega možete ubaciti i u najmanji prostor.

https://www.instagram.com/p/BnX9NJ3lxy_/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

KUHINJSKI OTOK

Uređenje male kuhinje može predstavljati pravi izazov. Nerijetko su baš to omiljene prostorije u kojima se odvija puno svakodnevnih aktivnosti. Svatko će se složiti da je kod kuhanja bitna okretnost i praktičnost stoga je dobar raspored elemenata ključan u uređenju kuhinje. Stanovima s malo kvadrata koji nemaju mjesta za odvojenu blagovaonicu, doskočite kuhinjskim otokom. Dodajte nekoliko udobnih visokih stolica i iskoristite dio površine kao stol za okupljanje.

U dizajnu interijera kvadrati svakako nisu presudni da bi kuhinja dobila ‘ono nešto’. Mali prostor vizualno ćete ‘otvoriti’ ako se odlučite za kuhinjski otok. Izaberite li imitaciju mramora ili granit, kuhinji ćete dodati luksuzan touch. Ako ipak više volite industrijski štih, onda je concreteili imitacija betonske površine savršen izbor za vas. Na kuhinjski otok možete postaviti sudoper ili ploču za kuhanje. Čista ploha ostavlja vam dovoljno mjesta za svježe cvijeće, dekoracije ili pak dizajnerske kućanske aparate, neizostavan dio svake trendi kuhinje. Iskoristite ga za prvu jutarnju kavu i listanje novina.

https://www.instagram.com/p/BnXf4QUju3o/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

BLAGOVAONICA U KUHINJI

Početna zamisao kod uređenja doma u odvojene prostorije stavlja kuhinju i blagovaonicu. Kuhinjski mirisi su neupitno divna stvar, no kada imate goste ipak je ljepše da oni ostaju u kuhinji. No, mali prostori ne ostavljaju dovoljno mjesta za taj luksuz pa su dizajneri pretvorili nedostatak u prednost. Iako se mnogi groze ideje stavljanja stolica i stola u ionako premali prostor, posljednji trend u uređenju je upravo blagovaonica u kuhinji. Svaka kuhinja uz dobar raspored ima dio koji se ne iskoristi potpuno. Kutevi su uglavnom rezervirani za kante za smeće ili košare za veš. Preselite sve ‘vanjske’ potrepštine unutar elemenata i pretvorite dio ispod prozora u kutak za objed. Arhitekti su se dosjetili pametnih rješenja stolova koji se sklapaju ili izvlače iz zida. Noge od stolica ponekad mogu biti nespretne, pa se umjesto njih klupe fiksiraju u kut ili na zid. Jutarnja kava uz prozor s pogledom na divnu kuhinju nikada nije bila veći užitak.

https://www.instagram.com/p/Bi0YwIdHFaZ/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

POLICE I ELEMENTI

Zbog estetike, ali i funkcionalnosti, zidove osim policama možete ukrasiti kukama s pomagalima i tavama kako bi vam sve bilo nadohvat ruke. Police svakako čine ukras zida i omiljen su detalj u dizajnu interijera. Od oblika i materijala najčešće se biraju drvene imitacije. Osim što kuhinji daju rustikalni izgled, razbijaju jednoličnost boje elemenata i zidova. Između elemenata stvaraju dojam više prostora, a uz nekoliko zelenih lončanica pravo su osvježenje. Ljubitelji minimalističkog uređenja često izostave gornje elemente te tako kreiraju čiste linije i otvoreni prostor. Visoki sjaj, matirani efekt ili francuski stil s drvenom imitacijom samo su neke od ploha u ponudi za izradu kuhinjskih elemenata.

https://www.instagram.com/p/Bm0ivOAn3MF/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=yv6ntqkqdsay

Iako su u posljednje vrijeme časopisi za dizajn prepuni tamnih boja, veseli pastelni tonovi kuhinjskih elemenata unose dinamiku u prostor. Kuhinja ne poznaje granice kada su u pitanju boje, jer tamnije je neće nužno zatvoriti. Uz neobičnu rasvjetu, zlatne detalje u obliku ručki i slavina te zanimljivih mozaik pločica, zaboravit ćete na stvarnu kvadraturu prostora. Blok kuhinje dolaze u zadanim dimenzijama, pa je raspored elemenata teško uklopiti u prostor. Stoga se isplati investirati u dobrog stolara i kuhinje po mjeri kako niti jedan centimetar ne bi ostao neiskorišten.

https://www.instagram.com/p/BmsZrVUlHPo/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=i0ezfc481ll8

RADNA POVRŠINA

Radne površine nikad dosta. Sjeckanje i odlaganje lako se pretvara u totalni kaos ako pripremate nekoliko jela odjednom. I pritom želite da vam je sve pregledno i pri ruci. Jednako važno kao i estetika je lakoća održavanja i čišćenja. Nitko ne voli mrlje i fleke od kamenca na površinama koje se ocrtavaju na danjem svijetlu. Vrsta materijala vrlo je bitna, stoga razmislite o opcijama.

Mramor je sigurno najluksuzniji odabir, no ne i najzahvalniji s obzirom na to da upija tekućinu, pa će se mrlje uvući u kamen, a on će postepeno gubiti sjaj. Odlična zamjena je granit koji dolazi u raznim dezenima i nijansama. Ako volite prirodni izgled onda su bambus i slične drvene površine idealan izbor za rustikalnu kuhinju. Svakako pazite da sjeckate na posebnim daskama jer se radne površine lako oštećuju. Pametne kuhinje ostavljaju mjesto za dodatnu radnu površinu na izvlačenje ili sklapanje, idealnu za odlaganje.

https://www.instagram.com/p/BnW71efHF2w/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=zbzik8prp8xq

https://www.instagram.com/p/Bg2zaORFCMB/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=13af0tmjw2xje

UPEČATLJIVI PODOVI

Stranice kao  Instagram i Pinterest neiscrpno su mjesto inspiracije kada je u pitanju dizajn interijera. Galerije slika prepune su divnih kolekcija pločica koje svaki prostor podignu na novu stilsku razinu. Iako su se tradicionalno koristile za razmak na zidu između gornjih i donjih elemenata, danas se trend promijenio te su se one preselile na pod. I dok se gornje pločice ostavljaju neutralnima, podovi su preplavljeni mozaik i orijentalnim uzorcima u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled. Otvorene prostore u kojima su dnevni boravak i kuhinja spojeni savršeno je razdvojiti kontrastom različitih podova. Uz zanimljive pločice ne treba vam previše detalja niti eksperimentiranja bojama.

https://www.instagram.com/p/Bn20vF8ACuM/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1kwc2jqcytfrf

Foto: Instagram

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads