Potraga za samom sobom – Tko sam ja?

Jedno od najčešće primarno postavljenih pitanja svakog od nas na koje nikada ne dobijemo potpun odgovor je: tko sam ja, zašto sam ovdje, zašto mi se ovo događa, zašto imam baš ove roditelje, zašto baš ovog partnera, zašto baš ovaj posao, zašto, zašto, zašto… Tisuću i jedno zašto!

Kad jednom kreneš na put potrage za odgovorima na tisuću ZAŠTO?, krenula si u potragu za Svetim gralom.


Kao zapis na gramofonskoj ploči

Kad nas preplave sva ova pitanja, nekoga prije, nekoga kasnije, a nekoga možda nikada (ili ne žele čuti svoj unutarnji glas), znak je da smo najčešće stigli do nekog zida. Do neke prepreke, nepoznatih okolnosti ili okruženja kojeg dosada nismo imali prilike sresti i upoznati. Stoga, naravno, nismo ni stekli iskustvo kako se ophoditi u tom posebnom slučaju/situaciji. Tek tada „kao ničim izazvani“, krećemo tražiti odgovore, načine kako to “ishendlati”.

Mi ljudi bića smo koja djeluju po navici. Djelujemo po naučenim obrascima, po zapisima kao na gramofonskoj ploči spremljenoj duboko u umu koja se izvlači po potrebi. Čak i onda kad zaškripi, pa se ponovno sprema u svoju kutiju, dok nam ne zatreba za nešto, što god to već bilo… I zato se teško suočavamo s nečim za što nemamo “snimljenu gramofonsku ploču”.


Ali, ploče nema…

I o da se dogodi situacija u kojoj shvatimo kako nemamo svoju ploču, nemamo svoje „sve znam“..l Dakle, nema šalabahtera i nema brze dostave na koju smo radi načina života (dosad) navikli. Kreće panika, stres, kopanje po svim kutijama, potraga, rovarenje i traženje slične ploče, sličnog sadržaja, sličnih iskustava… A, ploče – NEMA!

Ljubavi draga, nitko se nije rodio sa svim pločama! Neke ćeš morati nasnimiti sama! Znaš, na početku neće biti lako. Bit će suza, bit će panike, bit će stresa, bit će ljutnje, gnjeva, zamjeranja, bijesa! Bit će i nemoći, upadanja u stanja „ja to ne mogu“ i “preteško je”. Pa kretanja naprijed, pa vraćanja na staro, pa guranja pod tepih… A tepih brzoooooo naraste i uskoro je veći od tebe. Bit će svega jer kreće potraga…


1000 zašto?

Najvažnije je da će nakon prvih muka i končanog  shvaćanja kako ploče nema, krenuti upravo ova gore navedena pitanja. Prepoznat ćeš taj trenutak po tisuću ZAŠTO? I taj dan zapiši negdje u kalendar! Taj dan kad se rodilo tisuću zašto pitanja, dan je kada si se ponovo rodila TI! Kraljica svoga života!

I od tog dana nema nazad, iako ćeš nekada poželjeti (ali samo na početku zbog straha od nepoznatog). Nema više povratka na ono što si nekada bila, na ono u što si nekada vjerovala… Na ono za što si nekada mislila, da je to sve – kraj svemira. A za tebe taj svemir tek sada počinje dobivati svoje značenje. Značenje koje ti sama stvoriš, ono koje mu ti daš, ono koje sama kreiraš svojom maštom, svojim srcem, svojom dušom!

Kad jednom kreneš na taj put, put potrage za odgovorima na tisuću ZAŠTO?, krenula si u potragu za Svetim gralom. Krenula si u potragu za svojom sjenom, u potragu za samom sobom, svojeg puta, svojeg cilja i konačne spoznaje – TKO SAM JA? I to je potraga za samom sobom…

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Danijela Lončarić

Danijela je zaljubljenica u život, u ljude, u sve lijepo i dobro, u stalnom nastojanju da se razvija i raste, a da pritom osnažuje sebe i sve oko sebe! Kao ona koja stalno stremi boljem i uspješnijem, kroz svoje izražavanje daje dio sebe svima onima koji poštuju iskrene i čiste životne vrijednosti! Posao, majčinstvo, prijateljstvo, životni ciljevi i prepreke na tom putu samo su djelić onoga što motivirajuće prenosi iz vlastite introspekcije.