Đumbir je izuzetno učinkovita i široko primjenjiva biljka s brojnim blagodatima. Gomoljasta je trajnica iz porodice ljiljana, najpoznatija po svome korijenu. Koristi se već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Porijeklom je iz Kine, a danas se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoci.
Đumbir se već tisućama godina koristi kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.
Đumbir je vrlo popularan i u kuhinji zbog svog posebnog ljutkastog okusa, što je zasluga eteričnih ulja koja sadrži njegov korijen. Korijen đumbira dostupan je u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen, kao sirup ili tinktura, a možete ga nabaviti u trgovinama zdrave hrane, u supermarketima i na tržnicama.
Dobrobiti za zdravlje
Ovaj nevjerojatan začin ima brojne dobrobiti za zdravlje:
Đumbir je karminativ (ublažava želučane tegobe i nadutost) i zbog toga se može koristiti za želučane probleme.
Korištenje đumbira ublažava kašalj i olakšava bol u grlu.
Olakšava mučninu, morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu uslijed kemoterapije.
Đumbir posjeduje antibakterijska, antigljivična i antitoksična svojstva, zbog čega se koristi kao prevencija gripe i prehlade.
Đumbir je antihistaminik i koristi se kod alergija.
Ima antiupalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva.
Kemijski sastojci koje sadrži đumbir korisni su kod sprečavanja procesa biosinteza prostaglandina, odgovornog za nastanak upala.
Korijen đumbira pokazao se visoko efektivnim lijekom protiv artritisa. Rezultati liječenja đumbirom premašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.
Sadrži posebne enzime odgovorne za katalizu proteina u hrani zbog čega pomaže probavi i sprečava grčeve. Drevni Grci nakon svakog većeg obroka jeli su đumbir kako bi olakšali proces probave.
Sprječava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca.
Smanjuje razinu kolesterola i sprječava nastanak krvnih ugrušaka.
Koristi se za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije i grčeva.
U zemljama trećeg svijeta koristi se za liječenje dijareje.
Detoksikacija
Đumbir se smatra jednim od najboljih biljaka za detoksikaciju i često se preporučuje u programima čišćenja i detox dijetama. U medicinskim tretmanima koristi se tisućama godina, zbog svog antiupalnog, antioksidativnog i antiulceroznog djelovanja. Snažna detoksikacijska svojstva sadrži zbog koncentracije spojeva gingerola i shogaola. Oba spoja imaju protuupalni i antispazmolitički učinak na gastrointestinalni sustav.
Pomoć probavi
Đumbir može poboljšati probavu povećanjem pH vrijednost u želucu i stimulirajući probavne enzime. S obzirom na to da spada u vlaknastu hranu, povećava pokretljivost crijeva. Kombinacija tih učinaka znači da se važne hranjive tvari brže apsorbiraju, dok se nevažni sastojci, zbog kojih se javljaju nadutost i opstipacija, brže izlučuju. Uz to, efikasniji probavni sustav bolje obrađuje unesene namirnice, što pomaže mršavljenju.
Poboljšava metabolizam i jača osjećaj sitosti
Đumbir potiče metabolizam i do 20% i pomaže sagorijevanje masti. Poticanjem metabolizma gube se masti pohranjene u tijelu što ne utječe samo na mršavljenje, već i na snižavanje razine kolesterola i triglicerida.
7 sjajnih namirnica – daju osjećaj sitosti i tope kilograme
Grupa istraživača sa Sveučilišta Columbia u New Yorku 2012. godine ispitivala je djelovanje toplog napitka od đumbira na potrošnju energije, osjećaj apetita i sitosti te metaboličkih čimbenika rizika kod pretilih muškaraca. Utvrđeno je kako 2 g đumbira u prahu, otopljenog u toploj vodi ima značajan učinak na zagrijavanje organizma, smanjenje gladi i unosa hrane te većeg osjećaja sitosti. Osjećaj smanjene gladi je trajao i do 6 sati nakon konzumacije napitka.
Ayurveda i đumbir
Ayurvedska medicina preporučuje đumbir za mršavljenje u tri koraka:
Prvi korak
Pijte čaj od đumbira dva do tri puta dnevno kako biste poboljšali probavu. Ajurvedska medicina smatra bolju probavu lijekom za pretilost.
Drugi korak
Žvačite krišku đumbirova korijena nekoliko minuta prije svakog obroka. Ili možete pomiješati malu količinu naribanog korijena đumbira s limunovim sokom i malo soli. Uzmite dva prstohvata ove smjese prije svakog obroka. Osim što poboljšava probavu, đumbir smanjuje apetit.
Treći korak
Koristite đumbir kao začin što je češće moguće.
Đumbir s medom
Priprema
Dva veća korijena đumbira očistite i izribate na najsitnije (može i električnom sjeckalicom). Pomiješajte s 1/2 kg domaćeg meda. Konzumirati 3-4 puta dnevno po jednu žlicu. Za med obavezno koristite plastičnu, drvenu ili keramičku žličicu, nikako metalnu.
Sjajna đumbirova detox kupka
Kombiniramo li đumbir u kupki sa snažnom mineralnom bazom, kao što je Epsom sol (gorka sol ili magnezijev sulfat) stvara se proces koji se naziva obrnuta osmoza. Ovaj postupak uklanja sol i detoksicira tijelo, a u isto vrijeme, omogućava ulaz magnezija i sulfata u tijelo.
Sastojci:
- 1/2 šalice naribanog đumbira (možete koristiti svježe naribani ili đumbir u prahu)
- nekoliko kapi eteričnog ulja đumbira
- 1 šalica Epsom soli (gorka sol ili magnezijev sulfat)
Priprema
Napunite kadu toplom vodom, dodajte đumbir, Epsom sol i eterično ulje. U ovoj čudesnoj detox kupci trebali bi provesti oko 15 – 20 minuta. Ukoliko se znojite i par sati nakon kupke, ne brinite, to je normalno. Nakon ovog tretmana preporučuje se piti puno vode. Kupka utječe na gubitak prekomjerne težine i smatra se efikasnim sredstvom za mršavljenje.
Čaj od đumbira
Jednostavan, ukusan, mirisan i djelotvoran, čaj od đumbira vrlo je popularan napitak za mršavljenje. Najveći broj uputa kako mršavjeti uz pomoć đumbira preporučuje konzumaciju čaja s dodatkom limunova soka prije doručka.
Sassy voda s đumbirom, krastavcima, limunom i mentom
Đumbir je uz krastavac, limun i mentu glavni sastojak popularnog napitka za mršavljenje, detoksikaciju i ravniji trbuh. Sassy voda dobila je ime po nutricionisti Cynthia Sass, koja u svojom bestseleru „Prehrana za vitak struk“ daje upute kako se boriti s debljinom, protiv nadutosti i lošom probavom.
Sastojci
- 1 žlica naribanog đumbira
- 1 tanko narezani krastavac bez kore
- 1 narezani limun
- 12 listića mente
Priprema
Sve sastojke stavite u vrč s 2 litre vode i ostavite da odstoji preko noći. Pijte svakodnevno, tijekom cijelog dana.