Polako počinju pripreme za najljepši blagdanski dio godine, a kuhinjom će se početi širiti mirisi cimeta, klinčića i vanilije. Domaćice počinju pripremati slastice za svoju obitelj i drage goste s kojima će i ovih blagdana podijeliti radost, veselje i toplinu zajedničkog druženja.
Kako se ne biste osjećali loše zbog prevelike konzumacije slastica, donosimo vam recept za poznate Ferrero kuglice u zdravoj verziji. Bilo bi najbolje da odmah napravite dvostruku količinu jer su kuglice neodoljive i zasigurno će odmah nestati!
Zdrave Ferrero kuglice – RECEPT
Sastojci:
- ½ šalice blago prepečenih lješnjaka
- 3 jušne žlice organskog kakaa u prahu
- ½ šalice zobenih pahuljica
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 3 jušne žlice meda
- prstohvat himalajske soli
- 1 jušna žlica kokosovog ulja
- 30 cijelih lješnjaka za sredinu kuglica
- krupno mljeveni lješnjaci za posipanje
Sastojci za čokoladni preljev:
- 25 g kakao maslaca
- 2 jušne žlice organskog kakaa u prahu
- 1 jušna žlica meda (možete koristiti i javorov ili agavin sirup)
šalica = 2,5 dl
Priprema:
Ako koristite sirove, neoljuštene lješnjake tada ih oko 10 minuta prepecite u pećnici na 180 ºC (nikako ne duže jer će zagorjeti i poprimiti gorkasti okus). Izvadite lješnjake iz pećnice, zamotajte ih u krpu i trljajući krpom skinite im vanjske ljuskice.
U multipraktik stavite prepečene lješnjake te ih miksajte do krupno zrnaste strukture. U multipraktiku ostavite ½ šalice mljevenih lješnjaka, dodajte kakao, zobene pahuljice, sol i vaniliju pa izmiksajte.
Dodajte med i rastopljeno kokosovo ulje te miksajte do ljepljive kompaktne strukture. Probajte prstima, ako je smjesa podatna za oblikovanje kuglica tada ne trebate više miksati. Stavite smjesu u hladnjak pola sata.
U manju zdjelicu stavite nekoliko žlica krupno mljevenih lješnjaka. Nakon pola sata izvadite smjesu iz hladnjaka , vadite dio po dio smjese žličicom, u svaki dio stavite lješnjak te blago mokrim rukama oblikujte kuglice. Povremeno operite ruke jer je smjesa ljepljiva pa će vam se lijepiti za ruke.
Kuglice uvaljajte u krupno mljeveni lješnjak i stavite ih na masni papir. Stavite ih u zamrzivač oko 1 sat.
Napravite čokoladnu glazuru; na pari rastopite kakao maslac, dodajte med i kakao u prahu i dobro izmiješajte.
Izvadite kuglice iz škrinje. Svaku kuglicu umočite u čokoladnu glazuru i stavite na rešetku da se eventualni višak čokolade ocijedi. Budući da su kuglice smrznute i čokoladni sloj će se odmah ohladiti. Možete pola količine kuglica ostaviti bez čokoladnog preljeva.
Pohranite kuglice u hladnjak. Prije serviranja svaku kuglicu stavite u ukrasnu košaricu.
Uživajte u zdravim blagdanskim kuglicama!