Riba iz pećnice s narančom i češnjakom

Prehrana bogata ribom krije mnoge vrijedne sastojke poput proteina, omega-3 masnih kiselina i vitamina. To je i više nego dovoljan razlog da ribu što češće uvrstimo u svoj jelovnik. Prema nepisanim pravilima i preporukama nutricionista ribu bismo trebali uvrstiti u svoj jelovnik najmanje dva puta tjedno. Ukoliko je moguće bilo bi bolje da ćešće konzumiramo tzv. plavu ribu. Uz omega-3 masne kiseline koje brinu o zdravlju krvožilnog sustava, riba je bogata proteinima.

*

Riba sadrži i D vitamin, prvenstveno sitna plava riba s kostima koje sadrže i kalcij. Vitamin D pomaže apsorpciju kalcija. Osim kalcija, riba sadrži selen, fosfor i cink zbog čega povoljno djeluje na imunitet, ali i na zdravlje štitnjače.


Riba iz pećnice s narančom i češnjakom

Sastojci:

  • 4 ribe: orada, brancin, zubatac ili sl. (4 x cca 400)
  • 2 bio naranče
  • 1 glavica češnjaka + 4 češnja
  • 1 grančica svježeg ružmarina
  • 120 ml maslinova ulja
  • sol, papar


Priprema:

Ribama ostružite ljuske, odstranite drob i škrge.

*

Naranče dobro operite, prepolovite, narežite na tanke kolute.

*

Glavicu češnjaka prepolovite, 4 češnja češnjaka nožem nagnječite.

*

Sitno nasjeckajte nekoliko listića ružmarina.

*

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Ribe posolite iznutra i izvana, u utrobu stavite nagnječeni češanj češnjaka, malo sjeckanog ružmarina i 2-3 ploške naranče.

*

Stavite ribu u posudu za pečenje, prelijte maslinovim uljem, dodajte polovice glavice češnjaka prerezanom stranom okrenute prema dolje, pecite 30 minuta.

*

Nakon 10 minuta pečenja poslažite na ribe ploške naranče i nastavite peći.

*

Po želji začinite svježe mljevenim paprom, pikantirajte maslinovim uljem, poslužite.

*

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads