Imam Hashimoto. Smijem li uzimati Ozempic?

Imate li Hashimotov tireoiditis i povećanu tjelesnu težinu, zasigurno ste se već nebrojeno puta pitali smijete li uzimati Ozempic? Ozempic je semaglutid, lijek koji pripada skupini lijekova koji se nazivaju agonisti receptora glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1). Djeluje tako da potiče otpuštanje inzulina i smanjuje proizvodnju glukagona, hormona koji podiže razinu šećera u krvi.

GLP-1 je hormon koji se proizvodi u crijevima nakon jela, a ima nekoliko učinaka na tijelo:

  • potiče gušteraču na oslobađanje inzulina, što snižava razinu šećera u krvi
  • sprječava jetru da proizvodi glukozu, što također snižava razinu šećera u krvi
  • usporava pražnjenja želuca, zbog čega se duže osjećate sitima
  • smanjuje apetit odnosno potrebu za unosom hrane, što dovodi do manje konzumacije kalorija

Ozempic oponaša učinke GLP-1 aktiviranjem njegovih receptora u različitim organima. Obično se propisuje osobama s dijabetesom tipa 2 kako bi pomogao u kontroli razine šećera u krvi i poticao gubitak težine. Za širu primjenu i kroničnu kontrolu težine kod odraslih odobren je 2021. godine. U nekoliko kliničkih ispitivanja pokazalo se učinkovitim za mršavljenje, a najbolji rezultati postignuti su u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom i povećanom tjelesnom aktivnošću.

Prije donošenja bilo kakve odluke o uzimanju Ozempica, ako imate Hashimotov tireoiditis ili neki drugi poremećaj u radu štitne žlijezde, ključno je konzultirati se sa svojim liječnikom.


Potencijalni rizici uzimanja Ozempica

Iako Ozempic može biti koristan za osobe s dijabetesom tipa 2, postoje neki potencijalni rizici koje treba uzeti u obzir imate li Hashimoto.

Funkcija štitnjače: Ozempic može utjecati na funkciju štitnjače, potencijalno dovodeći do promjena u razinama hormona štitnjače. Ovo može biti posebno zabrinjavajuće za osobe s Hashimotom, jer je njihova funkcija štitnjače već ugrožena.
Autoimuni odgovor: I Hashimotov tireoiditis i dijabetes tipa 2 su autoimuni poremećaji. Uzimanje Ozempica može potencijalno potaknuti ili pogoršati autoimuni odgovor kod osoba s Hashimotom.
Interakcija s drugim lijekovima: Uzimate li neke od lijekova koji pomažu kod poremećaja rada štitnjače, važno je razmotriti moguće interakcije s Ozempicom.


Prednosti uzimanja Ozempica kod Hashimota

Iako postoje potencijalni rizici, također može biti koristi od uzimanja Ozempica imate li Hashimoto:

Kontrola šećera u krvi: Ozempic može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi poticanjem lučenja inzulina, što je važno za osobe s dijabetesom tipa 2. Upravljanjem razinom šećera u krvi možete doživjeti poboljšanje razine energije i općeg blagostanja.

Regulacija tjelesne težine: pokazalo se da Ozempic potiče gubitak težine kod osoba s dijabetesom tipa 2. To može biti korisno i za osobe s Hashimotom koji se bore s debljanjem kao jednom od posljedica Hashimota. Usporava pražnjenja želuca i smanjenje unosa hrane, smanjuje apetit i glad, povećava sitost i puninu te potiče povećanje potrošnje energije i sagorijevanje masti. Gubitak težine također će poboljšati simptome hipotireoze, kao što su umor, depresija i bolovi u zglobovima.

Pogodnost: imate li dijabetes tipa 2 i Hashimotov tireoiditis, uzimanje Ozempica može pružiti pogodnost upravljanja s oba ova stanja jednim lijekom. No, za to je neophodno posavjeti se sa svojim liječnikom.

Prije donošenja bilo kakve odluke o uzimanju Ozempica, ako imate Hashimotov tireoiditis ili neki drugi poremećaj u radu štitne žlijezde, ključno je konzultirati se sa svojim liječnikom. Oni mogu procijeniti specifičnu situaciju, razmotriti potencijalne rizike i koristi te pružiti personalizirane preporuke na temelju vaših individualnih potreba.


Zdrave navike kod problema sa štitnjačom

Bez obzira na to uzimate li Ozempic i slične lijekove ili to planirate, svakako vas potičemo da unesete zdrave promjene u svoju prehranu i stil života.

Evo nekoliko savjeta za početak:

  • Smanjite jednostavne šećere i ugljikohidrate kako biste stabilizirali razinu šećera u krvi i smanjili unos kalorija.
  • Uključite protuupalne namirnice u svoju prehranu, poput bobičastog voća, orašastih plodova i lisnatog povrća. Tako ćete poboljšali cjelokupno zdravlje.
  • Jedite male, ali česte obroke tijekom dana kako biste zadržali konstantnu razinu energije i spriječili prejedanje.
  • Vodite dnevnik ishrane kako biste bili svjesni svojih prehrambenih navika.
  • Imajte rutinu vježbanja kako biste sagorjeli više kalorija i izgradili mišiće.


Moguće nuspojave

Ozempic nije čarobna pilula i nije bez rizika – kao i svaki drugi lijek. Moguće nuspojave uključuju:

  • mučninu
  • povraćanje
  • proljev
  • zatvor
  • bolove u trbuhu
  • glavobolju
  • umor
  • vrtoglavicu
  • reakcije na mjestu injiciranja

Te su nuspojave obično blage i s vremenom se smanjuju, ali mogu smetati i utjecati na kvalitetu života.

Je li uzimanje semaglutida uz hipotireozu sigurno i učinkovito?

Bolujete li od hipotireoze, a želite isprobati semaglutid za mršavljenje, prvo se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom. Liječnik vam može pomoći odrediti je li semaglutid prikladan za vas na temelju vaše povijesti bolesti, terapije koju uzimate i ciljeva gubitka težine.

Na primjer, može postojati interakcija između semaglutida i lijekova za hipotireozu, kao što je levotiroksin: semaglutid može odgoditi apsorpciju levotiroksina, što može utjecati na razinu hormona štitnjače i kontrolu hipotireoze. Kada imate hipotireozu, pažljivo pratimo razine štitnjače radi mogućih neželjenih nuspojava.

Trebali biste liječniku prijaviti sve nuspojave, svaku promjenu tjelesne težine ili zabrinutosti koje biste mogli imati tijekom uzimanja Ozempica. Liječnik vam može prilagoditi dozu i odlučiti koji je najbolji put za vas da postignete svoju ciljanu težinu.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads