Pečena piletina s krumpirom ili povrćem, zelena salata i domaća juhica mnoge od nas vraća u djetinjstvo i podsjeća na jedan od omiljenih nedjeljnih ručkova. A u mnogim domovima tako je i danas. Pečeno pile nije jelo zahtjevno za pripremu, no postoji nekoliko trikova koji će poboljšati i okus i strukturu piletine. Nikada ne stavljajte zamrznuto pile u pećnicu, prvo ga odmrznuti. Prije pečenja, ukoliko ga isperete pod mlazom vode, dobro ga posušite i ostavite oko 30 min na sobnoj temperaturi. Dobro ga posolite sa svih strana, ne zaboravite unutrašnjost pileta i dio ispod krilaca i bataka.
Današnji prijedlog je pile punjeno heljdom. Dobar tek i uživajte u svom nedjeljnom objedu.
*
Pečeno pile punjeno heljdom
Sastojci:
- 1 veće pile (oko 1,5 kg)
- 250 g heljdine kaše
- 100 g luka
- 75 g pancete
- 50 ml ulja
- 50 g šampinjona
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 3 jaja
- 1 kokošja kocka
- sol
- papar
- 500 ml vode
Priprema:
Vodu zakuhajte, pa u nju stavite kokošju kocku i kuhajte oko pet minuta. Dodajte heljdu, promiješajte, maknite s vatre i poklopite. Pustite neka stoji barem 15-ak minuta.
Pile očistite, operite i posušite. Dobro ga istrljajte solju iznutra i izvana pa ga pustite da kratko odstoji.
Na dvije žlice ulja popržite sitno nasjeckan luk do zlatnožute boje.
Dodajte sitno nasjeckane pancetu i šampinjone i kratko ih pržite. Dodajte ocijeđenu heljdu, promiješajte i ugasite. Kašu pustite da se malo ohladi pa u nju umiješajte krušne mrvice, jaja, crvenu papriku, malo papra i soli, te dobro izmiješajte.
Pripremljenim nadjevom napunite pile. Višak nadjeva stavite na dno vatrostalne posude za pečenje odgovarajuće veličine, pa na njega stavite napunjeno pile.
Pile prelijte preostalim uljem i pecite otprilike sat vremena na 180°C. Tijekom pečenja pile malo prelijevajte toplom vodom kako bi ostalo sočno.