Hashimotov tireoiditis ili skraćeno Hashimoto, jedan je od najčešćih poremećaja štitnjače u svijetu. Uvelike može utjecati na kvalitetu života, čak i ako se liječi. Hashimotov tireoiditis znači da je štitnjača kronično upaljena i da usporava ili zaustavlja proizvodnju bitnih hormona. To može dovesti do:
- debljanja
- suhe kože
- gubitka kose
- umora
- zatvor
Uz standardne lijekove, istraživanja pokazuju i da promjene prehrane i načina života mogu drastično poboljšati simptome.
Najbolja dijeta za osobe s Hashimotom
Ne postoji poseban plan prehrane za koji je dokazano da liječi Hashimotovu bolest, ali postoji nekoliko dijeta za koje je dokazano da pomažu osobama s Hashimotom.
Dijeta bez glutena ili bez žitarica
Mnoge osobe s Hashimotom osjetljive su na hranu, posebno na gluten. Osim ako imaju i celijakiju, trenutno nema istraživanja koja bi poduprla prehranu bez glutena za sve osobe s Hashimotom.
Dijeta bez šećera
Imate li Hashimoto, konzumiranje previše šećera može povećati upalu, izazvati autoimune napade štitnjače, izbaciti šećer u krvi iz ravnoteže, uzrokovati poremećaj u zdravlju crijeva i crijevnim bakterijama te stvoriti manjak ili višak hormona.
Paleo dijeta
Paleo dijeta pokušava oponašati obrasce prehrane naših ranih predaka s naglaskom na cjelovitu, neprerađenu hranu. Autoimuna paleo dijeta (AIP) ima za cilj izbjegavanje hrane koja uzrokuje upalu i oštećenje crijeva.
Dijeta bez mliječnih proizvoda
Mliječni proizvodi jedna među najproblematičnijim su namirnica za osobe s Hashimotom, a njihovo uklanjanje može pomoći u smanjenju nadutosti, proljeva i refluksa kiseline.
Dijeta s niskim glikemijskim indeksom
Dijeta s niskim glikemijskim indeksom temelji se na indeksu koji mjeri kako svaka namirnica utječe na razinu šećera u krvi. Neravnoteže šećera u krvi česte su kod osoba s Hashimotom. Neka istraživanja pokazuju da su osobe s ovim poremećajem sklonije skokovima šećera u krvi praćenim reaktivnom hipoglikemijom nakon što pojedu obrok bogat ugljikohidratima. Dijeta s niskim glikemijskim indeksom može pomoći u održavanju ravnoteže razine šećera u krvi.
NAJBOLJA hrana za osobe s Hashimotom
Za sve s Hashimoto dijagnozom, prehrana bogata hranjivim tvarima može pomoći u smanjenju ozbiljnosti simptoma i poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Pokušajte svoju prehranu usmjeriti na sljedeći popis namirnica:
Voće
- bobičasto voće, kruške, jabuke, breskve, agrumi, ananas, banane itd.
Povrće bez škroba
- tikvice, artičoke, rajčice, šparoge, mrkva, paprika, rikula, gljive itd.
Škrobno povrće
- slatki krumpir, krumpir, grašak, butternut bundeva itd.
Zdrave masti
- avokado, ulje avokada, kokosovo ulje, maslinovo ulje, punomasni jogurt itd.
Životinjske bjelančevine
- losos, jaja, bakalar, puretina, škampi itd.
Žitarice bez glutena
- smeđa riža, kvinoja, tjestenina od smeđe riže itd.
Sjemenke, orašasti plodovi
- indijski oraščići, bademi, makadamija orasi, sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve, prirodni maslac od kikirikija, maslac od badema itd.
Grah i leća
- slanutak, crni grah, leća itd.
Mliječne i nemliječne zamjene (obogaćene kalcijem i/ili vitaminom D)
- kokosovo mlijeko, kokosov jogurt, bademovo mlijeko, mlijeko od indijskih oraščića, punomasni nezaslađeni jogurt, kozji sir itd.
Začini i začinske biljke
- kurkuma, bosiljak, ružmarin, paprika, šafran, crni papar, salsa, tahini, med, limunov sok, jabučni ocat itd.
Pića
- voda, nezaslađeni čaj, gazirana voda itd.
Važno je napomenuti da neke osobe s Hashimotom izbjegavaju neke od navedenih namirnica. Eksperimentirajte s različitim namirnicama i saznajte koja vam najbolje odgovara.
NAJGORA hrana za osobe s Hashimotom
Eliminacija ili izbjegavanje sljedećih namirnica može pomoći u smanjenju simptoma Hashimota i poboljšati cjelokupno zdravlje.
Dodani šećeri i slatkiši
- sokovi, energetska pića, kolači, sladoled, slatkiši, slatke žitarice, konzumni šećer itd.
Brza hrana i pržena hrana
- pomfrit, hrenovke, pržena piletina itd.
Rafinirane žitarice
- bijela tjestenina, bijeli kruh, tortilje od bijelog brašna, peciva, itd.
Visoko prerađena hrana i meso
- smrznuta gotova jela, margarin, jela za pripremu u mikrovalnoj pećnici, kobasice, salame itd.
Žitarice i namirnice koje sadrže gluten
- pšenica, ječam, raž, krekeri, kruh itd.
Voće s visokim glikemijskim indeksom
- lubenica, mango, ananas, grožđe
Mliječni proizvodi i jaja
Soja
- sojino mlijeko, soja umak, tofu, tempeh itd.
Lektini
- leća, grah, kikiriki, slanutak, maslac od kikirikija, ulje od kikirikija, goji bobice, paprika itd.