Cheesecake bez glutena s voćnim preljevom

Nije lako napraviti podlogu bez glutena, a da ne bude previše masna, bez keksa i još da je LCHF. Kad se takva podloga kombinira s nadjevom od sira, dobije se sjajan desert. A svi volimo cheesecake! LCHF-ovci umjesto minimalne količine šećera koja je u receptu, mogu dodati eritritol ili steviju.

 


Cheesecake bez glutena s voćnim preljevom

Sastojci (za 12 osoba):

*

PODLOGA BEZ GLUTENA
*
  • 150 g mljevenih oraha ili badema
  • 3 velike žlice kakao praha
  • 1 mala žlica mljevenog psilijuma
  • 5 velikih žlica otopljenog maslaca
*
NADJEV OD SIRA
*
  • 1 kg ABC sira
  • 100 g kiselog vrhnja (20-36%)
  • 8 malih žlica šećera (ili ekvivalentnu količinu stevije ili eritritola)
  • 3 jaja
  • 1 žumanjak
  • naribana korica jednog limuna
  • 30 g krumpirovog brašna (može i pudinga od vanilije)
*
VOĆNI PRELJEV
*
  • 300 g crvenog voća (jagode, maline, ribizl, višnje)
  • 300 ml vode
  • 1 vrećica mljevene želatine
  • 50 ml vode
*


Priprema:

1. Pomješati sve sastojke za podlogu. Kalup od 22-23 cm namazati maslacem, pa na dno utisnuti podlogu. Kalup izvana obložiti aluminijumskom folijom. Ostaviti u hladnjaku da se ohladi.
*
2. Umutiti na srednjoj brzini miksrom sir i vrhnje sa šećerom (stevijom ili eritritolom), dodavati jedno po jedno jaje i žumanjak te naribanu koricu limuna. Smanjite mikser na najmanju brzinu i umiješajte krumpirovo brašno.
*

Prelijte nadjev od sira preko podloge. Kalup obložen alu-folijom stavite u drugi veći pleh ispunjen vodom. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici 100 minuta na 180 C.

4. Pečeni kolač dobro rashladite u hladnjaku.
*
5. U međuvremenu, dok se kolač peče, vrećicu želatine prelijte s 50 ml vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Voće prelijte vodom i stavite da štednjak da prokljuća, potom dodajte želatinu, dobro promiješajte i kuhajte 5 minuta. Stavite u hladnjak (ili zamrzivač) da se ohladi.

Posluživanje:

Kada je kolač ohlađen, narežite ga oštrim nožem na kriške (poslije svakog komada operite nož), pa posebno svaki komad prelijte voćnim preljevom. Želite li da preljev ne bude pregust, ostavite ga 15 minuta prije serviranja na sobnoj temperaturi da se opusti.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads