Tijekom intenzivnog vježbanja ili hodanja po neravnom terenu uganuli ste gležanj pa vam je otečen i bolan? Uganuće se događa kada se gležanj naglo zarotira prema unutra ili van, što dovodi do ozljede ili rupture ligamenata. Nakon ozljede važno je da prvih nekoliko dana mirujete i odmarate se. Također, pazite da ne opterećujete problematični gležanj, odnosno da na njega ne stajete svom težinom.
Kako biste smanjili oteklinu i ublažili bolove, isprobajte neka od prirodnih rješenja koja vam donosimo, a koja, među ostalim, uključuju i hladne obloge te masažu i kupke s eteričnim uljima. Nakon što se vaš gležanj uz neke od prirodnih sredstava brže oporavi, možete se početi više kretati i izvoditi lagane vježbe kako biste poboljšali fleksibilnost u zglobu.
Napomena: ako bol osjećate i pri mirovanju te vam je gležanj jako natečen i imate veliki hematom, svakako posjetite liječnika kako biste bili sigurni da niste slomili kost.
Prirodna pomoć kod uganutog gležnja
1. Nosite elastični zavoj i stavljajte hladne obloge
Prvih nekoliko dana poslije ozljede važno je da se odmarate kako ne biste dodatno pogoršali stanje gležnja i kako se oteklina ne bi povećala. Oko stopala i gležnja zamotajte čvrsti elastični zavoj kako biste maksimalno smanjili pokretljivost zgloba.
Zavoj motajte od korijena prstiju (prsti i peta ostaju slobodni) pa sve do iznad gležnja ili do koljena. Pazite da zavoj nije prečvrsto vezan kako ne biste zaustavili protok krvi. Elastični zavoj nosite tijekom dana, a skinite ga noću kako bi koža mogla disati.
Primijenite i hladne obloge s ledom – oni će ublažiti bolove i postupno smanjiti oteklinu. Stavite malo leda u ručnik pa zamotajte oko gležnja (led nemojte stavljati izravno na kožu kako ne biste zaradili i ozebline). Ostavite ledeni oblog da odstoji 15-20 minuta. Obloge možete ponavljati svaka 3-4 sata tijekom tjedan dana. Dok ležite, nogu podignite na neko povišeno mjesto, najbolje iznad razine prsnog koša.
2. Primijenite eterična ulja čempresa, metvice i lavande
Od pomoći vam mogu biti i eterična ulja, koja će smanjiti oteklinu oko gležnja i bolove. Kako biste potaknuli cirkulaciju i smanjili upalu, primijenite eterično ulje čempresa. Isto tako, protiv otekline možete isprobati ulje tamjana i ulje paprene metvice.
Pomiješajte po 2 kapi svakog od ovih ulja s pola žličice kokosova ulja pa 3-5 puta na dan namažite bolni zglob i oteklinu. Poslije toga stavite topli oblog na gležanj te ostavite da djeluje 2 minute.
Za nježnu masažu: pomiješajte malo ulja badema i ulja češnjaka pa mješavinom nježno izmasirajte gležanj. To će potaknuti cirkulaciju krvi u gležnju.
Za kupku: napunite lavor toplom vodom, nakapajte ulje lavande pa odmarajte gležanj u ovoj ugodnoj kupki koja smanjuje bolove.
3. Isprobajte domaću mast za ublažavanje bolova
Za izradu ove masti trebat će vam:
- kokosovo ulje (1/2 šalice)
- pčelinji vosak (1/4 šalice)
- kajenski papar (2 žličice)
- kurkuma ili đumbir u prahu (2 žličice)
- eterična ulje paprene metvice i lavande (po 15 kapi)
Izrada
Na vodenoj kupki u lončiću otopite pčelinji vosak i kokosovo ulje. Zatim dodajte kajenski papar i kurkumu (ili đumbir u prahu). Kada se malo ohladi, dodajte i eterična ulja. Dobro izmiješajte.
Ova mast izvrsno umiruje mišiće i ublažava bolove, stoga vam može pomoći i kod uganutog gležnja. Najbolje ju je upotrijebiti idući dan nakon što ste uganuli gležanj – tada je bolnost najizraženija.
4. Primijenite listove kupusa ili narezani luk
Narodna medicina i ayurveda savjetuju i primjenu listova kupusa kod bolnog, uganutog gležnja. Nekoliko listova kupusa neko vrijeme namačite u vodi pa ih zamotajte oko gležnja. Ostavite ih da djeluju 10-15 minuta za trenutačno olakšanje bolova.
Kao prirodni analgetik, možete primijeniti i luk. Narežite crveni ili žuti luk, stavite ga u krpu od muslina pa zamotajte oko gležnja.
Dodatni savjet
Kako biste ubrzali izlječenje, potaknuli obnovu tkiva i podigli energiju, jedite ananas, smokve, datulje i bademe. Usto, pijte i dosta tople vode kako biste potaknuli eliminaciju toksina iz organizma. I prehrana će odigrati ulogu u ubrzavanju vašeg izlječenja.