Blagdanska čarolija gastro oaze Eateria (RECEPTI)

Čarolija božićnog duha već je pred vratima, a ove godine s posebnim emocijama iščekujemo adventske dane pred nama. U vrijeme novog djelomičnog lockdowna adventska jela razveselit će naše najmilije. Blagdanski ugođaj u domovima uz pomno birana jela prilagođena zimskim i hladnijim danima dodatno će začiniti ugodna atomsfera doma. Svoje najmilije najviše ćemo obradovati druženjem uz domaće gastro delicije, a neke od njih poput božićnih domaćih kolačića te tradicionalnih namaza i pašteta nudi u dostavi i nedavno otvorena gastro oaza Eateria.


Poseban blagdanski jelovnik osmislile su vlasnice Vedrana i Tena Majetić. Njihova je ljubav prema ugostiteljstvu, kuhanju i kreiranju ukusnih recepata utjelovljena u poznatom cateringu Majetić. Za predjelo tortica s briom, jabukama i orasima, koju slijedi juha od fazana, potom papardele s piletinom u umaku od kruške i đumbira te domaći picek s mlincima i mahunama. I za kraj torta od mrkve!

Ovo su samo neka od domaćih jela u kojima ćemo uživati u zimskim danima. Svako od ovih ukusnih jela, pripremljenih prema receptima naših baka, oduševljavaju izgledom i okusom. Šipak, kruške, batat, kupus, đumbir, bundeva, čičoka, med samo su neke od već pomalo zaboravljenih namirnica. Danas bez njih ne možemo zamisliti potpun doživljaj domaćeg blagdanskog stola.

RECEPTI


TORTICA S
BRIOM, JABUKAMA I ORASIMA

Sastojci (za 2 osobe):

4 kom kora za savijače

10g brie sira

2 jabuke granny smith

3g očišćenih oraha

5g maslaca

timijan, sok limuna, sol, papar, sjemenke šipka

Priprema:

Jabuku očistimo od kore, narežemo na manje kockice i stavimo u hladnu vodu s par kapi soka od limuna. Brie sir narežemo na kockice, tijesto za savijače narežemo na kvadrate 10*10 cm, otopimo maslac i kistom premažemo keramički kalup (muffin pleh). Slažemo po 4 kore premazane maslacem jednu na drugu, punimo ih sirom, jabukama, orasima i dodamo sol, papar i listiće timijana. Zatvorimo tortice i podvežemo. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici 160 C / 15-18 min. Serviramo i ukrasimo sjemenkama nara.


JUHA OD FAZANA
   

Sastojci (za 6 osoba):    

400 g (¼) fazana s kostima

20g mrkve

20g celera

20g engl. celera

20g ljubičastog luka

0,5 konjaka

1dcl bijelog vina

1dcl ulja

1 režanj češnjaka,papar zrno,majčina dušica,klekove bobice

Palačinka

1 jaje

10g brašna

prstohvat svježeg kosanog peršina

sol

Priprema:

Fazana  odkostimo, pa kosti i dio mesa zapečemo u nauljenom plehu s pola povrća i paprom u prethodno zagrijanoj pećnici 180 C/ oko 20 min dok se ne karamelizira (narančasto – smeđe boje, time pojačavamo okus jela). Dok se fazan peče, u loncu popirjamo ljubičasto kosani luk. Posolimo, dodamo ostatak povrća i narezanog mesa fazana te pirjamo 10 min. Zalijemo bijelim vinom, iskuhamo, prebacimo kosti iz pleha u lonac i dodamo začine i vodu. Iskuhavamo na laganoj vatri 45 min. Izvadimo kosti i juhu izmješamo štapnim mixerom ili blenderom. Dodamo konjak, prokuhamo 10 min i na kraju, pri serviranju, dodamo rezance od palačinki.

Zamjesimo smjesu za palačinke, dodamo prstohvat svježe kosanog peršina, ispečemo, zarolamo i režemo na tanke rezance.


PAPARDELE S PILETINOM U UMAKU OD KRUŠKE I ĐUMBIRA

Sastojci (za 2 osobe):

200g papardela tjestenine

200g pilećeg filea

1 režanj češnjaka

2 kruške

5 g đumbira

Sok i korica 1 naranče

Sol,papar

5 g maslaca

2 klinčića

Priprema:

Pileći file stavimo u marinadu od soka naranče, đumbira i češnjaka na 1 h. Kruške očistimo od kore, narežemo na kocke, popržimo na maslacu s klinčićem. Dodamo malo vode, izvadimo dio kruške sa strane, a ostatak izmiksamo štapnim mixerom ili blenderom. Dobijemo umak u koji stavimo prethodno do pola iskuhane papardele, ostatak kockica kruške  začinimo. Na tavi grilamo pileća prsa. Narežemo i serviramo na tjesteninu te ukrasimo tanko rezanim posušenim listovima kruške.


DOMAĆI PICEK S MLNCIMA I MAHUNAMA 

Sastojci (za 5 osoba:

2,5 kg piceka (1 komad)

500 g mlinci

150g mahuna

2l pilećeg temeljca

1dcl ulja

Sol,papar

2 štapića cimeta

2 zvjezdasta anisa

Priprema:

Skinemo vrat, dio krila nogice domaćeg pričeka i stavimo ih kuhati u vodu s cimetom i anisom. Tako dobijemo pileći temeljac. Piceka pečemo u dubljem plehu na 180 C/1 h i 45 min uz lagano podlijevanje njegovim sokom. Mlince nadrobimo u posudu, zalijemo prokuhanim pilećim temeljcem i ostavimo da se natope 15 – 20 min. Kada je picek gotov izvadimo ga iz pleha i dio tekućine stavimo sa strane, a u pleh s ostatkom od pečenja umješamo nabubrene mlince i zapečemo ih 10 min u pećnici. Na tavi popržimo prokuhane mahune i zalijemo ih s ostatkom tekućine od pileće pečenke.


TORTA OD MRKVE

Sastojci:

Biskvit

0.3 kg brašna

12g praška za pecivo

0.1kg mljevenog lješnjaka ili oraha

0.005kg đumbira u prahu

0.3kg šećera

prstohvat soli

12g vanilinog šećera

0.3l suncokretovog ulja

4 komada jaja

0.5kg ribane mrkve

Krema

0.4kg krem sira

0.125kg maslaca

0.2kg šećera u prahu

12g vanilinog šećera

2 velike žlice soka od limuna

Priprema:

Za biskvit prvo dobro promiješamo sve suhe sastojke, dodamo ulje i jaja, a na kraju dodati ribanu mrkvu. Sve lagano umiješati. Kalup za tortu namažemi maslacem i pospemo brašnom. Tijesto podijelimo na dva ili tri dijela (svaki biskvit pečemo odvojeno). Zagrijemo pećnicu na 160 stupnjeva i svaki biskvit pečemo 40-45 minuta. Ostavimo ih da se ohlade i onda mažemo kremom.

Kremu izradimo tako da se prvo omekšali maslac izradi sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodamo krem sir i sok od limuna te sve zajedno dobro izmješamo. Kreme ima dovoljno da se naprave dva unutarnja sloja s tri biskvita i onda još namaže izvana. Ukrasimo prema želji. Dobro ohladimo prije posluživanja.


Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads