Čarolija božićnog duha već je pred vratima, a ove godine s posebnim emocijama iščekujemo adventske dane pred nama. U vrijeme novog djelomičnog lockdowna adventska jela razveselit će naše najmilije. Blagdanski ugođaj u domovima uz pomno birana jela prilagođena zimskim i hladnijim danima dodatno će začiniti ugodna atomsfera doma. Svoje najmilije najviše ćemo obradovati druženjem uz domaće gastro delicije, a neke od njih poput božićnih domaćih kolačića te tradicionalnih namaza i pašteta nudi u dostavi i nedavno otvorena gastro oaza Eateria.
Poseban blagdanski jelovnik osmislile su vlasnice Vedrana i Tena Majetić. Njihova je ljubav prema ugostiteljstvu, kuhanju i kreiranju ukusnih recepata utjelovljena u poznatom cateringu Majetić. Za predjelo tortica s briom, jabukama i orasima, koju slijedi juha od fazana, potom papardele s piletinom u umaku od kruške i đumbira te domaći picek s mlincima i mahunama. I za kraj torta od mrkve!
Ovo su samo neka od domaćih jela u kojima ćemo uživati u zimskim danima. Svako od ovih ukusnih jela, pripremljenih prema receptima naših baka, oduševljavaju izgledom i okusom. Šipak, kruške, batat, kupus, đumbir, bundeva, čičoka, med samo su neke od već pomalo zaboravljenih namirnica. Danas bez njih ne možemo zamisliti potpun doživljaj domaćeg blagdanskog stola.
RECEPTI
TORTICA S BRIOM, JABUKAMA I ORASIMA
Sastojci (za 2 osobe):
4 kom kora za savijače
10g brie sira
2 jabuke granny smith
3g očišćenih oraha
5g maslaca
timijan, sok limuna, sol, papar, sjemenke šipka
Priprema:
Jabuku očistimo od kore, narežemo na manje kockice i stavimo u hladnu vodu s par kapi soka od limuna. Brie sir narežemo na kockice, tijesto za savijače narežemo na kvadrate 10*10 cm, otopimo maslac i kistom premažemo keramički kalup (muffin pleh). Slažemo po 4 kore premazane maslacem jednu na drugu, punimo ih sirom, jabukama, orasima i dodamo sol, papar i listiće timijana. Zatvorimo tortice i podvežemo. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici 160 C / 15-18 min. Serviramo i ukrasimo sjemenkama nara.
JUHA OD FAZANA
Sastojci (za 6 osoba):
400 g (¼) fazana s kostima
20g mrkve
20g celera
20g engl. celera
20g ljubičastog luka
0,5 konjaka
1dcl bijelog vina
1dcl ulja
1 režanj češnjaka,papar zrno,majčina dušica,klekove bobice
Palačinka
1 jaje
10g brašna
prstohvat svježeg kosanog peršina
sol
Priprema:
Fazana odkostimo, pa kosti i dio mesa zapečemo u nauljenom plehu s pola povrća i paprom u prethodno zagrijanoj pećnici 180 C/ oko 20 min dok se ne karamelizira (narančasto – smeđe boje, time pojačavamo okus jela). Dok se fazan peče, u loncu popirjamo ljubičasto kosani luk. Posolimo, dodamo ostatak povrća i narezanog mesa fazana te pirjamo 10 min. Zalijemo bijelim vinom, iskuhamo, prebacimo kosti iz pleha u lonac i dodamo začine i vodu. Iskuhavamo na laganoj vatri 45 min. Izvadimo kosti i juhu izmješamo štapnim mixerom ili blenderom. Dodamo konjak, prokuhamo 10 min i na kraju, pri serviranju, dodamo rezance od palačinki.
Zamjesimo smjesu za palačinke, dodamo prstohvat svježe kosanog peršina, ispečemo, zarolamo i režemo na tanke rezance.
PAPARDELE S PILETINOM U UMAKU OD KRUŠKE I ĐUMBIRA
Sastojci (za 2 osobe):
200g papardela tjestenine
200g pilećeg filea
1 režanj češnjaka
2 kruške
5 g đumbira
Sok i korica 1 naranče
Sol,papar
5 g maslaca
2 klinčića
Priprema:
Pileći file stavimo u marinadu od soka naranče, đumbira i češnjaka na 1 h. Kruške očistimo od kore, narežemo na kocke, popržimo na maslacu s klinčićem. Dodamo malo vode, izvadimo dio kruške sa strane, a ostatak izmiksamo štapnim mixerom ili blenderom. Dobijemo umak u koji stavimo prethodno do pola iskuhane papardele, ostatak kockica kruške začinimo. Na tavi grilamo pileća prsa. Narežemo i serviramo na tjesteninu te ukrasimo tanko rezanim posušenim listovima kruške.
DOMAĆI PICEK S MLNCIMA I MAHUNAMA
Sastojci (za 5 osoba:
2,5 kg piceka (1 komad)
500 g mlinci
150g mahuna
2l pilećeg temeljca
1dcl ulja
Sol,papar
2 štapića cimeta
2 zvjezdasta anisa
Priprema:
Skinemo vrat, dio krila nogice domaćeg pričeka i stavimo ih kuhati u vodu s cimetom i anisom. Tako dobijemo pileći temeljac. Piceka pečemo u dubljem plehu na 180 C/1 h i 45 min uz lagano podlijevanje njegovim sokom. Mlince nadrobimo u posudu, zalijemo prokuhanim pilećim temeljcem i ostavimo da se natope 15 – 20 min. Kada je picek gotov izvadimo ga iz pleha i dio tekućine stavimo sa strane, a u pleh s ostatkom od pečenja umješamo nabubrene mlince i zapečemo ih 10 min u pećnici. Na tavi popržimo prokuhane mahune i zalijemo ih s ostatkom tekućine od pileće pečenke.
TORTA OD MRKVE
Sastojci:
Biskvit
0.3 kg brašna
12g praška za pecivo
0.1kg mljevenog lješnjaka ili oraha
0.005kg đumbira u prahu
0.3kg šećera
prstohvat soli
12g vanilinog šećera
0.3l suncokretovog ulja
4 komada jaja
0.5kg ribane mrkve
Krema
0.4kg krem sira
0.125kg maslaca
0.2kg šećera u prahu
12g vanilinog šećera
2 velike žlice soka od limuna
Priprema:
Za biskvit prvo dobro promiješamo sve suhe sastojke, dodamo ulje i jaja, a na kraju dodati ribanu mrkvu. Sve lagano umiješati. Kalup za tortu namažemi maslacem i pospemo brašnom. Tijesto podijelimo na dva ili tri dijela (svaki biskvit pečemo odvojeno). Zagrijemo pećnicu na 160 stupnjeva i svaki biskvit pečemo 40-45 minuta. Ostavimo ih da se ohlade i onda mažemo kremom.
Kremu izradimo tako da se prvo omekšali maslac izradi sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodamo krem sir i sok od limuna te sve zajedno dobro izmješamo. Kreme ima dovoljno da se naprave dva unutarnja sloja s tri biskvita i onda još namaže izvana. Ukrasimo prema želji. Dobro ohladimo prije posluživanja.