Tradicionalni linzeri s rižinim brašnom i bademovim maslacem

Linzeri su lijepljeni kolačići raznih oblika prepoznatljivi po rupici na sredini.
Prhki su i aromatični – to su keksići koji naprosto mirišu na blagdane.

Idealni su i za razne proslave jer dugo zadržavaju svježinu. Sastoje se od dvije polovice spojene džemom ili pekmezom. Ovi tradicionalni kolačići i danas su vrlo popularni i moderni iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Naime, klasika nikad ne izlazi iz mode!

Linzeri s rižinim brašnom i bademovim maslacem

Sastojci:

•    1 šalica rižinog brašna
•    ½ čajne žlice praška za pecivo
•    4 jušne žlice bademovog maslaca
•    4 jušne žlice mljevenih lješnjaka ili oraha
•    4 jušne žlice agava sirupa ili meda
•    ½ čajne žlice cejlonskog cimeta
•    jušna žlica arome vanilije
•    prstohvat soli
•    domaći džem ili marmelada za punjenje

Priprema:

Predviđeni sastojci bit će dostatni za otprilike 12 keksića.

Pomiješajte suhe sastojke – rižino brašno, sol, cimet i prašak za pecivo. Potom umiješajte mljeveni lješnjak i ostale sastojke – bademov maslac, sirup od agave i vaniliju.

Rukama umijesite tijesto. Kako rižino brašno nema glutena, što ga više mijesite to će ono bolje “držati”.

Od komadića tijesta formirajte kuglice i razvaljajte ih valjkom ili čašom. Zatim kalupima ili izrezivačima formirajte razne oblike poput zvjezdica, srca ili krugova.

Svakoj polovici izrežite pripadajući par, a pomoću malog okruglog rezača sredinu.

Linzere pecite 10 minuta na temperaturi 180 °C.

Pustite ih da se u potpunosti ohlade prije nego ih prebacite na tanjur. Donji keks premažite domaćom marmeladom i preklopite pripadajućom polovicom.

 

Autorica: Iva Tomić

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads