Linzeri su lijepljeni kolačići raznih oblika prepoznatljivi po rupici na sredini.
Prhki su i aromatični – to su keksići koji naprosto mirišu na blagdane.
Idealni su i za razne proslave jer dugo zadržavaju svježinu. Sastoje se od dvije polovice spojene džemom ili pekmezom. Ovi tradicionalni kolačići i danas su vrlo popularni i moderni iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Naime, klasika nikad ne izlazi iz mode!
Linzeri s rižinim brašnom i bademovim maslacem
Sastojci:
• 1 šalica rižinog brašna
• ½ čajne žlice praška za pecivo
• 4 jušne žlice bademovog maslaca
• 4 jušne žlice mljevenih lješnjaka ili oraha
• 4 jušne žlice agava sirupa ili meda
• ½ čajne žlice cejlonskog cimeta
• jušna žlica arome vanilije
• prstohvat soli
• domaći džem ili marmelada za punjenje
Priprema:
Predviđeni sastojci bit će dostatni za otprilike 12 keksića.
Pomiješajte suhe sastojke – rižino brašno, sol, cimet i prašak za pecivo. Potom umiješajte mljeveni lješnjak i ostale sastojke – bademov maslac, sirup od agave i vaniliju.
Rukama umijesite tijesto. Kako rižino brašno nema glutena, što ga više mijesite to će ono bolje “držati”.
Od komadića tijesta formirajte kuglice i razvaljajte ih valjkom ili čašom. Zatim kalupima ili izrezivačima formirajte razne oblike poput zvjezdica, srca ili krugova.
Svakoj polovici izrežite pripadajući par, a pomoću malog okruglog rezača sredinu.
Linzere pecite 10 minuta na temperaturi 180 °C.
Pustite ih da se u potpunosti ohlade prije nego ih prebacite na tanjur. Donji keks premažite domaćom marmeladom i preklopite pripadajućom polovicom.
Autorica: Iva Tomić