Ova torta odiše svojom jednostavnošću i ljepotom. Na prvi pogled će vam se učiniti kao da ćete probati klasičan biskvit, sve dok vas prvi zalogaj potpuno ne očara i razuvjeri. Maslinovo ulje, bademi i agrumi… ljeto i Dalmacija. Ovu tortu posebno volim raditi u ovo godišnje doba, iako je možete raditi kroz cijelu godinu.
Bademovo brašno možete raditi i sami ili ga kupiti. Ako naiđete na krupnije mljeveno brašno, možete i njega koristiti. Mljeveni bademi nisu bademovo brašno, pa pazite da se ne zabunite. Ova torta ne sadrži brašno, kao ni gluten. Tostiranje badema možete preskočiti i samo ih samljeti. No, savjetujem vam da ovaj korak ne preskačete. Tostiranjem ćete lijepo produbiti okus badema i tortu dodatno obogatiti aromom.
Torta je iznimno sočna i ukusna. Tu sočnost dobije od maslinovog ulja koji je jedna od glavnih komponenti. Koristite blago ulje koje neće previše izdominirati okuse kako bi torta bila u lijepom balansu.
Bademovo brašno možete napraviti i sami!
TORTA S NARANČOM, BADEMOM I MASLINOVIM ULJEM
Sastojci:
- 350 g bademovog brašna
- 100 g badema
- 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
- prstohvat soli
- 4 jaja L veličine
- 180 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- korica dva limuna i sok jednog limuna
- korica dvije naranče i sok jedne naranče
- 150 ml maslinovog ulja
Priprema:
Dodajte koricu limuna i naranče, aromu vanilije te sok limuna i naranče.
Smjesi sada dodajte pola količine brašna i maslinovo ulje, dobro sve povežite mikserom pa dodajte preostalo brašno, ponovo povežite.
Smjesu prebacite u kalup i pecite 40-45 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
Nakon 10-ak minuta tortu oprezno maknite iz kalupa i ostavite na rešetki za hlađenje da se ohladi do kraja.
Pospite šećerom u prahu, listićima badema i koricom agruma ili po želji.
Dobar tek!
Recept i foto: Bake me by Nina