Torta bez glutena od badema i maslinovog ulja

Ova torta odiše svojom jednostavnošću i ljepotom. Na prvi pogled će vam se učiniti kao da ćete probati klasičan biskvit, sve dok vas prvi zalogaj potpuno ne očara i razuvjeri. Maslinovo ulje, bademi i agrumi… ljeto i Dalmacija. Ovu tortu posebno volim raditi u ovo godišnje doba, iako je možete raditi kroz cijelu godinu.

Bademovo brašno možete raditi i sami ili ga kupiti. Ako naiđete na krupnije mljeveno brašno, možete i njega koristiti. Mljeveni bademi nisu bademovo brašno, pa pazite da se ne zabunite. Ova torta ne sadrži brašno, kao ni gluten. Tostiranje badema možete preskočiti i samo ih samljeti. No, savjetujem vam da ovaj korak ne preskačete. Tostiranjem ćete lijepo produbiti okus badema i tortu dodatno obogatiti aromom.

Torta je iznimno sočna i ukusna. Tu sočnost dobije od maslinovog ulja koji je jedna od glavnih komponenti. Koristite blago ulje koje neće previše izdominirati okuse kako bi torta bila u lijepom balansu.

Bademovo brašno možete napraviti i sami!


TORTA S NARANČOM, BADEMOM I MASLINOVIM ULJEM

Sastojci:

  • 350 g bademovog brašna
  • 100 g badema
  • 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
  • prstohvat soli
  • 4 jaja L veličine
  • 180 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • korica dva limuna i sok jednog limuna
  • korica dvije naranče i sok jedne naranče
  • 150 ml maslinovog ulja


Priprema:

Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 cm, dno kalupa obložite papirom za pečenje, rubove namastite. Kalup stavite po strani.

Na limu za pečenje stavite bademe pa ih kratko tostirajte u pećnici na 180 stupnjeva (oko 5 minuta). Izvadite ih vani i ostavite da se ohlade, potom ih iskidajte nožem na sitnije komade.

Jaja i šećer pjenasto izradite, neka vam se smjesa udvostruči i udupla. Miksajte je na maksimalnoj brzini miksera minimalno 5 minuta.

U zasebnoj posudi pomiješajte bademovo brašno, sitno sjeckane bademe, prašak za pecivo i sol.

Dodajte koricu limuna i naranče, aromu vanilije te sok limuna i naranče.

Smjesi sada dodajte pola količine brašna i maslinovo ulje, dobro sve povežite mikserom pa dodajte preostalo brašno, ponovo povežite.

Smjesu prebacite u kalup i pecite 40-45 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

Nakon 10-ak minuta tortu oprezno maknite iz kalupa i ostavite na rešetki za hlađenje da se ohladi do kraja.

Pospite šećerom u prahu, listićima badema i koricom agruma ili po želji.

Dobar tek!

Recept i foto: Bake me by Nina

Bezglutenske vrste brašna

Veganski čoko keksići s bademovim maslacem

Najjednostavniji kolač s palentom i narančama

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads