Galette – slana pita od tofua i tikvica s karameliziranim lukom

Sočna iznutra, hrskava izvana, zdrava posvuda! Isprobajte Majinu slanu pitu i oduševite se! Recept je iz knjige Moja sretna hrana o kojoj smo pisali nedavno. Ako je još niste nabavili, ne čekajte, puna je izvrsnih recepata. Drugačijih, zdravijih, sretnijih… Dobar tek!


Galette – slana pita od tofua i tikvica s karameliziranim lukom

Sastojci

TIJESTO

  • 2 šalice (270 g) polubijelog pirovog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice kurkume
  • prstohvat čilija
  • prstohvat mediteranskih ili provansalskih trava
  • prstohvat crnog papra
  • 1/2 šalice (90 g) veganskog maslaca za kolače ili kokosovog ulja
  • 5 do 6 žlica ledene vode

TOFU

  • oko 250 g svježeg tofua
  • 3 žlice (20 g) prehrambenog kvasca
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice praha korijandera
  • prstohvat kurkume
  • prstohvat čilija
  • 1/2 žličice tapioka praha
  • 1 do 2 žlice mljevenog badema

KARAMELIZIRANI LUK

  • 1 velika glavica crvenog luka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat timijana
  • 1 žličica javorovog ili agavinog sirupa

TIKVICE

  • 2 manje tikvice
  • 1/2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra


Priprema

  1. Dobro ohlađeno kokosovo ulje naribajte i dodajte brašnu i začinima. A ako koristite maslac, samo ga prstima razmrvite ili narežite oštrim nožem i dodajte u brašno.
  2. Mrvite zajedno s brašnom između prstiju dok ne dobijete mrvičastu vlažnu konzistenciju – nemojte to raditi predugo jer je važno da tijesto ostane hladno.
  3. Dodajte ledenu vodu i umijesite tek toliko da tijesto možete oblikovati u kuglu.
  4. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u zamrzivaču 10-ak minuta.
  5. Pripremite nadjev. Tofu omotajte kuhinjskim papirom i dobro ocijedite od vode. Zatim ga namrvite prstima u zdjelu i dodajte sve ostale sastojke te promiješajte.
  6. Tikvice narežite na tanke ploške i začinite maslinovim uljem, solju i paprom.
  7. Luk očistite, prepolovite i narežite jako tanko na polumjesece te pirjajte na laganoj vatri uz dodatak soli i timijana dok ne dobije lijepu smeđu boju i potpuno omekša.
  8. Dodajte još i sirup te još kratko pirjajte uz miješanje.
  9. Nakon 10 min izvadite tijesto iz zamrzivača i stavite ga na pobrašnjeni masni papir. Nježno ga pritisnite i odozgo malo pobrašnite te ga prekrijte drugim komadom masnog papira.
  10. Razvaljajte tijesto jako tanko, u krug ili kvadrat pa maknite gornji papir.
  11. Rasporedite nadjev od tofua po tijestu tako da ostane slobodno oko 5 cm ruba. Zatim preko tofua stavite karamelizirani luk i poslažite ploške tikvica.
  12. Preklopite pažljivo krajeve tijesta preko nadjeva i lagano pritisnite da se zalijepi.
  13. Pospite s još malo svježe mljevenog papra i soli te pomoću kista premažite tijesto maslinovim uljem.
  14. Pecite 30-33 minute u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C, na opciji s ventilatorom.
  15. Tako se nadjev lijepo ispeče, a tijesto bude hrskavije.
  16. Poslužite pitu toplu ili hladnu.
  17. Možete je čuvati u hladnjaku do 2 dana.

Recept preuzet iz kuharice Moja sretna hrana by Maja Brekalo.

Maja Brekalo: Moja sretna hrana + recept

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads