Tjestenina s pestom od šparoga i rikule

Ako ste u potrazi za jednostavnim i brzim jelom, ova tjestenina će vas oduševiti. Pesto od šparoga i rikule je nježan, ali dovoljno aromatičan pesto prožet notom šparoga. Divno se slaže sa svim vrstama tjestenine, a možete ga poslužiti i uz razne salate, meso i sl. Za pesto vam treba svega nekoliko sastojaka i par minuta vremena.

Za vrijeme sezone šparoga ovaj pesto volim uvijek imati u hladnjaku. Pripremim ga unaprijed i spremim u staklenu posudu. Koristim ga za mnoga jela i salate kojima dođe kao pravo osvježenje.

Ako volite pesta ili šparoge, ovaj recept obavezno probajte.

Pinjole možete zamijeniti bademima, ali ih tostirajte kako biste im produbili okus.


SASTOJCI:

  • 250 g tjestenine (špageti)
  • 500 g šparoga
  • 2 šake rikule
  • 30 g pinjola, tostirani
  • 40 g tvrdog sira (Grana Padano, Pecorino ili po izboru), nariban
  • prstohvat soli
  • papar
  • 100 ml maslinovog ulja


PRIPREMA:

Tjesteninu stavite kuhati u kipuću i posoljenu vodu. Kuhajte je koliko piše na uputstvima na pakiranju.

Šparoge operite pa im odstranite donji tvrdi dio stabljike. U zasebnom loncu ih blanširajte. Dovoljno je nekoliko minuta kako bi omekšale. Blanširane šparoge ocijedite te prođite hladnom vodom kako bi zaustavili proces kuhanja.

Pinjole kratko tostirajte na tavi. Rikulu operite i ocijedite.

U blender ili sjeckalicu stavite šparoge, rikulu, tostirane pinjole, naribani sir te začine (sol i papar). Upalite blender te postepeno dolijevajte maslinovo ulje. Po potrebi možete dodati još maslinovog ulja. Pesto je gotov kada ste dobili kompaktnu i povezanu smjesu.

Špagete ocijedite i ostavite malo vode od kuhanja po strani. Špagetima dodajte pesto i dobro promiješajte. Po potrebi možete dodati malo vode od špageta.

Špagete s pestom prebacite u posudu za posluživanje.

Poslužite uz ribani tvrdi sir ili po želji.


TIPS & TRICKS:

Šparoge imaju točku pucanja između tvrdog i mekanog dijela stabljike. Šparogu primite rukama i nakrivite, ona će sama puknuti na predviđenom mjestu.

Ako koristite divlje šparoge tada ih kuhajte u vodi malo duže od onih iz uzgoja.

Pinjole možete zamijeniti bademima. Bademe također tostirajte kako bi im produbili okus.

Recept i foto: Bake me by Nina

Zdravi recepti sa šparogama za vegetarijance i vegane

Gljive, pesto i avokado – savršen trio za jutarnji tost

Tjestenina od leće s pestom od špinata i konoplje

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads