Naša kolumnistica Tijana Piljan Maretić (Putuj sa mnom), preselivši se u Hong Kong pokrenula je firmu Cro Gourmet, promovirajući Azijcima naše proizvode. Riječ je o pravim mediteranskim delikatesama, organskim proizvodima zbog čega je i sam moto firme “Let’s keep it natural”.
Na svom Instagram profilu @crogourmethk svakodnevno objavljuje zdrave obroke koje sama priprema. Spretno kombinira azijsku i hrvatsku hranu i začine, a ono što nas je posebno privuklo ovaj put su jela sa plavom spirulinom.
Plava spirulina prirodni je ekstrakt fikocijanina, plavog pigmenta koji se nalazi u modrozelenoj mikroalgi Spirulini (Arthrospira platensis). Baš kao što klorofil biljkama daje zelenu boju, fikocijanin je zaslužan za posebnu plavkastu nijansu spiruline. Za razliku od zelene spirukine koja ostavlja okus ribe u ustima, plava spirulina toga nema pa se lakše kombinira s raznim jelima.
U nastavku vam donosimo recepte po preporuci Cro Gourmeta. Uživajte u pripremi i kušanju!
Banana blue Spirulina Nice-cream
Sastojci:
2 smrznute banane
1 jedna čajna žličica plave spiruline
2 čajne žličice pahuljica od quinoje
2 žlice bademovog mlijeka
Priprema:
Smrznute banane, pahuljice od quinoje i bademovo mlijeko blendajte zajedno dok se sve ne poveže. Dodajte plavu spirulinu i nastavite blendati dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Kada je gotov, sladoled ukrasite po vlastitom ukusu, ili po mom ukusu… Ja sam dodala smrvljene pistacije, tamnu čokoladu i borovnice. Uživajte!
Plavi chia puding
Sastojci:
Chia sjemenke
Kokosovo mlijeko
1 smrznuta banana
2 čajne žličice pahuljica od quinoje
1/4 čajne žličice plave spiruline
borovnice
bademi
krema od lješnjaka
Priprema:
Pomješajte chia sjemenke i kokosovo mlijeko. Pustite ih u hladnjaku preko noći da dobijete fini puding.
Preko chia pudinga prelit ćete fini nice-cream: izblendajte bananu. quinoja pahuljice i spirulinu. Puding ukrasite kremom od lješnjaka, borovnicama i bademima.
Veganska torta s plavom spirulinom koja se ne peče
Sastojci za koru:
3 šalice zobi
1 šalica organskih sušenih smokava
prstohvat cvijeta soli
Sastojci za nadjev:
300g indijskih oraščića
1 šalica punomasnog kokosovog mlijeka
1 čajna žličica agavinog sirupa
1 čajna žličica agar-agara
2 čajne žličice plave spiruline
prstohvat cvijeta soli
Ostali dodaci za dekoraciju torte:
tamna čokolada 85%
bademi
kokosovo brašno
borovnice
šipak…
Ostavite sve sastojke da se povežu i uživajte u ovoj finoj i zdravoj slastici. Dobar tek!