~
“I ovaj put sam na Malom placu našla svakakvo lijepo povrće i druge domaće namirnice od lokalnih OPG-ova. Sudeći po izgledu i okusu svega, ne sumnjam da je uzgojeno uz puno truda i ljubavi. Kako neko vrijeme nisam živjela u Hrvatskoj i rijetko sam bila u mogućnosti nabaviti baš sve domaće i lokalno, posebno me razveselio domaći slanutak. Savršeno nesavršene sjemenke raznih veličina koje su lagano krckale dok sam ih namakala preko noći (možda su i pjevale uspavanku, tko zna). Baš nekako slatko, lijepo i prirodno.
Odlučila sam kombinirati slanutak uz neki još uvijek lagano zimski đir, s korijenastim povrćem i pirom, uz malo svježine iz sirovog lisnatog povrća. Napravila sam tanke kruščiće (flatbreads) od pira i batata s hummusom od cikle, i poslužila ih uz mlado lišće daikona i konopljine sjemenke. Kombinacija mi je bila super, a ni gosti se nisu žalili, baš suprotno – samo su punih usta izgovarali “mmmm” dok nisu sve pojeli.”
HUMMUS OD CIKLE I TANKI KRUŠČIĆI OD BATATA
Sastojci za flatbread:
1 šalica batata narezanog na kockice
1 šalica pirovog brašna
1 prstohvat himalajske soli
3 jušne žlice vode od kuhanja batata
Sastojci za hummus:
1 šalica kuhanog slanutka
1 šalica vode od kuhanja slanutka
3 male cikle, pečene u pećnici
3 prstohvata himalajske soli
1/2 šalice domaćeg tahinija
1 jušna žlica maslinovog ulja
2 prstohvata origana
2 prstohvata sjemenki kima
1 prstohvat mljevenog crnog papra
1 režanj češnjaka
sok jednog limuna
Priprema:
Skuhajte oguljeni i narezani batat na pari te ga prebacite u zdjelu i zgnječite vilicom. Dok je batat još topao, dodajte sol i pirovo brašno pa sve dobro promiješajte. Po potrebi dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja batata. Dobro izmijesite tijesto rukama te ga ostavite da se ohladi zatvoreno u vrećici kako ne bi gubilo vlagu. Za to vrijeme možete napraviti hummus: ubacite sve sastojke u blender ili sjeckalicu i obradite do željene teksture.
Nema filozofije, to je to, sada se možemo vratiti na tijesto od batata koje se u međuvremenu, nadajmo se, ohladilo. Tijesto slobodno možete napraviti i unaprijed, pa spremiti u frižider. Tada će biti još lakše raditi s njim. Podijelite tijesto na osam do deset dijelova, oblikujte kuglice i svaku pobrašnite te razvaljajte na debljinu od 2-3 milimetra. Pecite na suhoj, dobro zagrijanoj tavi na laganoj do srednjoj vatri. Ostavite da se peče na jednoj strani dok tijesto ne prestane izgledati sirovo (oko minutu – dvije). Preokrenite i pecite na drugoj strani dok se cijeli flatbread ne napuhne od zraka u sredini. Gotove kruščiće slažite da se hlade zamotani u krpu kako bi ostali mekani i savitljivi. Budući da je svaki flatbread dobio “rupu” u sredini, možete slagati punjenje unutra. A možete i jednostavno namazati hummus na vrh i preklopiti.
~
Kriška i po
Luna Džidić, koja stoji iza blogova Kriška i po i Plavetna, obožavateljica je prirodne hrane, ljekovitog bilja i autentičnih okusa, zagovarateljica veganskog i održivog načina života, svestrana istraživačica i avanturistica…
Recepte kroji po principu “jednostavnost je ljepota”, sa što manje sastojaka i što kraćom pripremom. Tanjur s njezinim potpisom uvijek ima dovoljno, ali nikad previše. Uvijek je jednostavan, ali nikad preobičan – i obavezno podjednako fin, zdrav i lijep. U svemu što radi teži zadržati pune i prave okuse namirnica, kao i njihova nutritivna svojstva te poručiti da se svi možemo hraniti zdravo i lagano i u ubrzanom tempu života. Kao i to da biljna prehrana uopće, ali uopće nije dosadna!
Uskoro stiže novi veganski recept s lokalnim sezonskim namirnicama s Malog placa, a ako ste baš jako nestrpljivi zavirite u Krišku i po na blogu, Facebooku i Instagramu.