Doručak je onaj obrok u danu za koji se dobro zna da je važan, ali često nam zadaje jutarnje nedoumice. Ponekad je zaista teško odlučiti između raznih opcija i ‘food trendova’ o kojima stalno čitamo. Jaja, zobena kaša, voće i jogurt ili smoothie? Ključ zdravog života svakako je uravnotežena prehrana, pa bi neki idealni omjer i balans svega navedenog bio najbolji odabir. Iako sezona smoothieja počinje oko proljeća kada se svi lagano pripremaju za ljeto i badiće, topli zimski smoothie idealan je upravo sada.
Možete ga poslužiti u čaši sa slamkom ili pak u zdjelici ako se odlučite za gušću teksturu pa ćete smoothie uživati na žlicu. Najčešće viđamo recepte u hladnoj verziji koji pružaju osvježenje, no smoothie u toploj varijanti stvoren je za niske temperature i snježne vremenske uvjete. Osim što će vas utopliti i razbuditi, podarit će vam sve potrebne nutrijente i energiju za sivi zimski dan. Ako vam nedostaje inspiracije ili ste jednostavno ‘ispucali’ sve kombinacije namirnica, pripremite blender jer tri izvrsna recepta čekaju vas u nastavku.
TOPLI ČOKOLADNI SMOOTHIE
Sastojci:
– 2 šalice bademovog mlijeka
– 1 šalica zobenih mekinja
– 1 žlica maslaca od orašida po želji
– 1/2 žlice meda
– 1/2 banane
– 2 žlice kakaa za kolače
– 1/2 žličice ekstrakta vanilije
– 1/3 žličice muškatnog oraščića
Upute:
Idealno bi bilo preko noći ostaviti mekinje u mlijeku kako bi se natopile. Ako ipak ne želite pripremati unaprijed, ujutro ih skuhajte u mlijeku dok ne upiju svu tekućinu. Ubacite sastojke u blender i sve dobro izmiksajte. Po potrebi dodajte još mlijeka ili malo vode ako smoothie ipak bude previše gust. Poslužite odmah i ukrasite sjeckanom čokoladom i zobenim pahuljicama.
ZLATNI NAPITAK ZA BOLJI IMUNITET
Sastojci:
– 250ml mlijeka po izboru
– 1 žličica kokosove masti
– 1 žličica melase
– 1 žličica meda
– 1/3 šalice kuhane bundeve
– 1/2 žličice cimeta
– 1/2 žličice kurkume
– 1/2 žličice svježeg đumbira
– 1/2 žličice ekstrakta vanilije
– prstohvat soli
Upute:
Bundevu ogulite i skuhajte te procijedite. Ubacite u blender i izmiksajte do svilenkaste teksture. Zatim dodajte sve ostale sastojke i pulsirajte minutu kako bi se sve dobro povezalo, a đumbir usitnio. Ako već imate pripremljenu bundevu, sve sastojke izmiksajte pa naknadno sipajte u lončić i pustite da zavrije na laganoj vatri.
KREMASTI NAPITAK S KRUŠKOM, ĐUMBIROM I KOKOSOM
Sastojci:
– 1/3 šalice chia sjemenki
– 1 žlica kokosovog brašna
– 1/2 limenke kokosove kreme
– 2 zrele kruške
– 1/2 žličice svježeg usitnjenog đumbira
– 1 žlica agavinog sirupa