Ljetne vrućine ponovno su ugrijale gradski asfalt. Kada temperature pređu tridesetak stupnjeva, utočište tražimo u hladu, vodi i klimatiziranim prostorima. Često se počastimo i osvježavajućim sladoledom koji je ionako simbol ljeta.
No, mnogi će se složiti da im nedostaje apetita za neke teške obroke, kolače i slastice. Neku idealnu sredinu pronašli smo u savršenom ljetnom desertu. Naime, skrolajući Instagramom pažnju nam je privukao jedan estetski lijep i sigurno ukusan desert: tart s bananama. Postoji li bolja kombinacija od spoja hrskavog tijesta i hladne kreme s notama slatke banane?
Tart s bananama
Ako vam je dojadio sladoled, a silno želite nešto slatko i hladno, idealnu ljetnu poslasticu pronašli smo u deliciji od koje doslovno rastu zazubice. Naime, tart s bananama pravi je hit među gastro blogerima. Jednostavan za pripremu, a maksimalno ukusan.
Spoj kremastih, dozrelih banana s ‘crustom’ od lisnatog tijesta, fuzija je okusa koje ćete se još dugo sjećati. Brzinski recept odličan je ‘as u rukavu’ ako vam navrate nenadani gosti, organizirate druženje ili dječji rođendan – klinci će razgrabiti tart s bananama do posljednje mrvice.
Sastojci:
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 1/3 šalice bademovog brašna
- prstohvat soli
- 2 šalice mlijeka
- 3 žumanjka sobne temperature
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3 zrele banane
- 1 paket lisnatog tijesta
** grčki jogurt, 2 banane
Priprema:
Tijesto razvaljajte i utisnite u kalup, dovoljno visoko da kore prekriju rubove. Pecite prema uputama na pakiranju pa ostavite da se ohladi.
U međuvremenu u lonac sipajte šećer, brašno i sol pa dodajte mlijeko. Na srednje jakoj vatri kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre pa dodajte žumanjke uz neprestano miješanje dvije minute. Dodajte vaniliju i maslac. U blenderu izmiksajte banane pa dodajte u rashlađenu smjesu.
Ostavite u hladnjaku, pa na tijesto narežite 2 banane i kremu prelijte preko. Na vrh dodajte grčkog jogurta po želji i nekoliko kriški banana. Držite u hladnjaku do 4 dana.