Palenta na nekoliko slatkih i finih načina

Palenta je nekada predstavljala svakodnevnu namirnicu siromašnijih, a danas je dio moderne gastronomije. Dobiva se iz kukuruznog brašna i sama po sebi spada u niskokalorična jela. Bogata je nutrijentima. Inovativnih recepata na društvenim mrežama zaista ne nedostaje. Palenta je idealna baš za proljetno-ljetnu sezonu kada nam treba nešto slatko, a lagano.

Ako ste umorni od zobenih pahuljica, a volite kašice za doručak i lake deserte onda je ovo odlična alternativa za vas. Do sada ste palentu možda jeli kao prilog, a sigurno se sjećate i obroka iz djetinjstva: palenta, mlijekom, kakaom ili jogurtom?

U nastavku donosimo nekoliko odličnih ideja kako palenta od sasvim obične namirnice postaje savršen doručak ili zdravi desert.

SLATKA PALENTA ZA DORUČAK

Sastojci:

  • 1 šalica palente
  • 2 žlice bademovog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 2 žlice meda
  • 1/3 šalice sjeckanih sušenih smokvi
  • 2 žlice indijskih oraščića, prepečenih na suhoj tavici

Upute:

Palentu kuhajte u mlijeku dok se ne zgusne. Možete je pripremiti i u vodi, ali će u mlijeku biti kremasta i povezana. U međuvremenu na suhoj tavici prepržite indijske oraščiće do zlatne boje, a smokve nasjeckajte na komadiće. Poslužite u zdjelici, ukrasite oraščićima i smokvama.

POPEČCI OD PALENTE S GRČKIM JOGURTOM

Sastojci:

  • 1 šalice vode
  • 1.5 šalice palente
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 1 šalica grčkog jogurta
  • 1 šalica bobičastog voća

Upute:

Palentu skuhajte do guste teksture i ohladite. Oblikujte popečke i okrenite ih nekoliko puta sa svake strane na tavici s malo ulja. U grčki jogurt dodajte med, dobro izmiješajte, dodajte voće i poslužite s popečcima sa strane.

 

CHEESECAKE S CRUSTOM OD PALENTE

Sastojci za crust:

  • 1/2 šalice brašna od kokosa
  • 1/3 šalice vode
  • 1 šalica palente
  • 1 žlica meda
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 šalica vode

Sastojci za nadjev:

  • 220g Philadelphia sira
  • 2 eggs
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

** svježe maline ili pekmez od šumskog voća

UPUTE:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Sastojke za crust dobro izmiješajte dok ne postane jednolično i utisnite u kalup. Pecite 15 minuta, prekriveno folijom. Maknite foliju, pa pecite još 5 minuta. U zdjeli sjedinite sastojke za nadjev. Na pečeni crust posložite svježe maline ili premažite pekmezom, a zatim dodajte sir. Pecite pola sata na 180 stupnjeva, ohladite u hladnjaku barem 2 sata. Ukrasite po želji voćem po vrhu.

TORTA S PISTACIJOM I NARANČOM

Sastojci:

  • 200g palente
  • 200pistacija (100 sjeckanih, 100 izmiksanih)
  • 1 naranča (korica + sok)
  • 4 jaja
  • 100g meda
  • 30g kokosovog ulja
  • 1 čašica grčkog jogurta

** 1 naranča i 2 žlice meda za preljev

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a okrugli kalup obložite papirom. Palentu izmiješajte sa 70g pistacija i naribanom koricom naranče. U drugoj zdjeli sjedinite jaja, med, jogurt i kokosovo ulje te sok naranče. Izmiješajte suhe i mokre sastojke, sipajte u kalup i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva do zlatne boje. U međuvremenu ocijedite još jednu naranču i izmiješajte je s medom. Prelijte preko torte i posipajte s ostatkom pistacija i koricom naranče. Ostaviti da se ohladi 15ak minuta.

 

Pizza od palente s rajčicom i mozzarelom

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads