Palenta je nekada predstavljala svakodnevnu namirnicu siromašnijih, a danas je dio moderne gastronomije. Dobiva se iz kukuruznog brašna i sama po sebi spada u niskokalorična jela. Bogata je nutrijentima. Inovativnih recepata na društvenim mrežama zaista ne nedostaje. Palenta je idealna baš za proljetno-ljetnu sezonu kada nam treba nešto slatko, a lagano.
Ako ste umorni od zobenih pahuljica, a volite kašice za doručak i lake deserte onda je ovo odlična alternativa za vas. Do sada ste palentu možda jeli kao prilog, a sigurno se sjećate i obroka iz djetinjstva: palenta, mlijekom, kakaom ili jogurtom?
U nastavku donosimo nekoliko odličnih ideja kako palenta od sasvim obične namirnice postaje savršen doručak ili zdravi desert.
SLATKA PALENTA ZA DORUČAK
Sastojci:
- 1 šalica palente
- 2 žlice bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 2 žlice meda
- 1/3 šalice sjeckanih sušenih smokvi
- 2 žlice indijskih oraščića, prepečenih na suhoj tavici
Upute:
Palentu kuhajte u mlijeku dok se ne zgusne. Možete je pripremiti i u vodi, ali će u mlijeku biti kremasta i povezana. U međuvremenu na suhoj tavici prepržite indijske oraščiće do zlatne boje, a smokve nasjeckajte na komadiće. Poslužite u zdjelici, ukrasite oraščićima i smokvama.
POPEČCI OD PALENTE S GRČKIM JOGURTOM
Sastojci:
CHEESECAKE S CRUSTOM OD PALENTE
Sastojci za crust:
- 1/2 šalice brašna od kokosa
- 1/3 šalice vode
- 1 šalica palente
- 1 žlica meda
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 šalica vode
Sastojci za nadjev:
- 220g Philadelphia sira
- 2 eggs
- 1 žlica ekstrakta vanilije
** svježe maline ili pekmez od šumskog voća
UPUTE:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Sastojke za crust dobro izmiješajte dok ne postane jednolično i utisnite u kalup. Pecite 15 minuta, prekriveno folijom. Maknite foliju, pa pecite još 5 minuta. U zdjeli sjedinite sastojke za nadjev. Na pečeni crust posložite svježe maline ili premažite pekmezom, a zatim dodajte sir. Pecite pola sata na 180 stupnjeva, ohladite u hladnjaku barem 2 sata. Ukrasite po želji voćem po vrhu.
TORTA S PISTACIJOM I NARANČOM
Sastojci:
- 200g palente
- 200g pistacija (100 sjeckanih, 100 izmiksanih)
- 1 naranča (korica + sok)
- 4 jaja
- 100g meda
- 30g kokosovog ulja
- 1 čašica grčkog jogurta
** 1 naranča i 2 žlice meda za preljev
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a okrugli kalup obložite papirom. Palentu izmiješajte sa 70g pistacija i naribanom koricom naranče. U drugoj zdjeli sjedinite jaja, med, jogurt i kokosovo ulje te sok naranče. Izmiješajte suhe i mokre sastojke, sipajte u kalup i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva do zlatne boje. U međuvremenu ocijedite još jednu naranču i izmiješajte je s medom. Prelijte preko torte i posipajte s ostatkom pistacija i koricom naranče. Ostaviti da se ohladi 15ak minuta.