Svi već znamo koliko je med dobar za zdravlje. Prilikom svake upale grla posežemo za propolisom, kada trebamo ojačati organizam tu je pelud, a znamo i za supermoći koje ima matična mliječ. No znate li za ljekovita svojstva koja ima perga?
Što je perga?
Perga, koju se još naziva i pčelinji kruh, fermentirana je pelud koju su pčele preradile i obogatile svojim enzimima i drugim visokovrijednim tvarima. Ovaj je pčelinji proizvod iznimno bogat vrijednim tvarima i sve se više spominje kao nešto što izuzetno doprinosi zdravlju.
Pčelinji kruh sadrži veliku količinu proteina pa bi bolji naziv za njega bio pčelinje meso. Uz proteine, perga sadrži oko 200 mikroorganizama obogaćenih ami
Razlog zašto za pergu vjerojatno niste čuli je i taj što je pčele proizvode u malim količinama, pa je pčelarima prilično teško doći do nje. Naime, do nje se može doći isključivo skupljanjem iz košnice što je vrlo zahtjevno. Također, pergu se ne može stvoriti ili pčele “natjerati” da je više proizvode.
Ne postoji ni umjetna perga – njen okus ne može se kopirati, a takva perga nikako ne bi mogla obuhvatiti preko 100 različitih vrsta gljivica koje prirodnu pergu čine toliko hranjivom i ljekovitom.
“Zlato” pčelinjih proizvoda
Samo pčele mogu stvoriti pergu. Pčele na svojim nožicama skupljaju pelud s cvjetova, a kada ga unose u košnicu prerađuju tvarima koje izlučuju njihove žlijezde. Pčelice ga tada smještaju u ćelije saća čije su preostale dvije trećine popunjene medom. Med u saćama konzervira pelud uz pomoć ugljikohidrata koji stvaraju mliječnu kiselinu i štite je od kvarenja. Time perga postiže 10 puta veću hranjivu vrijednost od običnog peluda.
Nakon sazrijevanja u saći koje traje oko 15 dana, perga se se vadi posebnim vadilicama i odlaže u bočicama. Popunjene bočice zatim se čuvaju u zamrzivaču, sakrivene od sunčeve svjetlosti. Iz jedne pčelinje košnice može se dobiti od 200 do 300 grama perge.
Za što se perga koristi?
Perga je izvor velikog broja vitamina, minerala i ostalih korisnih i neophodnih tvari za organizam pa se preporučuje za ublažavanje simptoma mnogih bolesti.
Dokazano je kako perga pomaže kod problema s:
- visokim krvnim tlakom,
- pri ublažavanju bolesti živčanog i žljezdanog sustava, kao i
- kod anemije te raznih poremećaja funkcija crijeva i jetre.
Osim toga, koristi se i za liječenje:
- upalnih procesa prostate i impotencije,
- pomaže kod kolitisa,
- Helicobacter Pylori
- zatvora.
Perga aktivira mišićne pigmente oka, prirodna je tvar te najdjelotvorniji prirodni lijek za liječenje Helicobacter Pylori.
Perga se koristi i za:
- poboljšanje rada srca,
- kod pojave gastritisa,
- čireva,
- alergija i
- prehlada.
Veoma je dobra za djecu u fazama rasta i razvoja, ali i sportaše kod povećanih fizičkih napora jer smanjuje umor i jača imunološki sustav.
Neka istraživanja su pokazala kako omogućava i uspješno držanje raznih dijeta za mršavljenje bez opasnosti od negativnih posljedica na organizam.
Kako konzumirati pergu?
Okus perge je gorko-sladak, a može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim pčelinjim proizvodima kao što su med, propolis ili matična mliječ. Ona se topi u ustima pa u kombinaciji s medom može poslužiti kao zdrava zamjena za bilo koji slatkiš.A kako bi organizam najbolje usvojio sve njene super sastojke preporučuje se konzumiranje minimalno pola sata prije obroka.
Preporučene dnevne doze su:
- za odraslog čovjeka: 2 grama (1 gram iznosi cca 7 zrnaca)
- za djecu od 2-4 godine: 0,5 grama
- za djecu od 4-12 godina: 1 gram
Preporučene dnevne količine trebalo bi podijeliti u dvije doze, a u slučaju bolesti dnevni unos perge može se i udvostručiti. Isto tako, preporučuje se da se voda ili bilo koja druga tekućina uzima tek sat vremena nakon konzumiranja perge kako se njeno djelovanje ne bi ublažilo.