Malo tko je upoznat s mnogim ljekovitim svojstvima maslačka. Iako ga svi uzimaju zdravo za gotovo, a neki smatraju i da je korov, ova ljekovita biljka ima velike blagotvorne učinke na naš organizam. U posljednje vrijeme sve se više koristi kao alternativno sredstvo kod liječenja raka i postiže velike uspjehe. Donedavno se smatralo kako su cvjetovi iznimno ljekoviti, no sada znamo da je ljekovit i korijen maslačka koji se koristi za liječenje raznih oblika raka.
Kod branja maslačka bitno je da se uputite na livadu koja se ne nalazi u blizini prometnica. Najbolje bi bilo ako ga možete brati na nekoj od šumskih livada jer ćete tako biti sigurni da su cvjetovi čisti. Pripazite da iz zemlje izvučete cijelu biljku, i stabljiku i njezin korijen.
Ljekovita svojstva maslačka
Maslačak sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala.
To su vitamini A, C, K, B6, tiamin, riboflavin i folna kiselina.
Od minerala se ističu magnezij, željezo, kalij i kalcij.
Znanstvenici su otkrili da je najljekovitiji dio maslačka njegov korijen. Naime, otkriveno je da korijen maslačka ubija stanice raka i to puno bolje nego kemoterapija. Dok kemoterapija ubija i zdrave stanice, korijen maslačka ni na koji način ne šteti organizmu. Kao najdjelotvorniji u uništavanju stanica raka pokazao se čaj pripremljen od korijena maslačka. Znanstvenici su došli do spoznaje da se redovitim ispijanjem čaja od korijena maslačka može “ubiti” većina zahvaćenih stanica raka. Nakon što ga popijete, već nakon 48 sati, dolazi do prvih rezultata. Tada se stanice raka počinju raspadati. Istovremeno maslačak sprječava daljnje širenje raka, tako da tumor ne zahvati niti jednu zdravu stanicu. Rezultati do sada provedenih istraživanja daju velike nade oboljelima od ove teške bolesti.
Maslačak je odličan za izbacivanje toksina iz tijela i to tako da potiče bubrege da kroz mokraću šalju sve otrove iz tijela.
Također, čisti limfu, žuč i jetru.
Odličan je za sve ženske tegobe, od problema s dojenjem do menstrualnih poremećaja, a ističe se i kao sredstvo za prevenciju i liječenje cista te bolesti dojki.
Stabljike maslačka također su ljekovite i možete ih primijeniti za uklanjanje bradavica. Naime, one ispuštaju bijelu tekućinu s kojom je dovoljno samo premazati bradavice. Nakon redovite primjene ovog tretmana, bradavice će nestati.
“Mlijeko” maslačka djelotvorno je u liječenju želučanih tegoba, kod čišćenja krvi, žuči i cjelokupnog metabolizma.
Imate li problema s nečistom kožom i aknama, korijen maslačka je idealan za vas. Na prirodan način očistit će kožu i ona će ponovo biti zdrava i sjajna.
Maslačak se koristi kod liječenja:
- hepatitisa
- reume
- artritisa
- žučnih kamenaca
- kašlja
- prehlade
- bronhitisa
- edema
- raka
- ženskih tegoba
Praktična primjena ljekovitosti maslačka
Maslačak se može koristiti na razne načine, a najčešće se priprema kao čaj, sirup ili kao tinktura. U proljeće njegove listove možete pripremiti i na salatu (radič).
Čaj od korijena maslačka
Kod pripreme čaja od maslačka koristi se samo njegov korijen. Kada ga uberete, dobro ga osušite, narežite na sitne komadiće i sameljite.
Svakog dana uzmite 1 čajnu žlicu dobivenog praha te je prelijte vrelom vodom i ostavite da stoji 15 minuta. Nakon toga ovaj ljekoviti napitak je spreman za konzumaciju.
Čaj od cvjetova maslačka
Cvjetove je prije upotrebe također potrebno prosušiti na zraku.
Čajnu žlicu sušenih cvjetova prelijte s dva decilitra vode i tako dobiveni čaj pijte uvijek svježe pripremljen. Obogatite okus žličicom meda i s malo limuna.
Ovaj napitak možete piti svakodnevno.
Sirup od maslačka
Želite li pripremiti sirup od maslačka trebat će vam njegovi cvjetovi. Ovaj sirup je tako ljekovit da ga često po dobrobitima izjednačavaju s medom. Najdjelotvorniji se pokazao kod liječenja dugotrajnog kašlja, bronhitisa, prehlade, za reguliranje probave i poboljšanja općeg stanja organizma. Možete ga koristiti svakog dana po jednu čajnu žlicu, a odličan je i za djecu.
Uberite 300 cvjetova i prelijte ih s jednom litrom vode u koju ste dodali sok jednog iscijeđenog limuna. Kuhajte zajedno dok ne zavrije pa ostavite preko noći da se dobro ohladi. Nakon 24 sata procijedite kroz gazu i tekućini dodajte 1 kilogram smeđeg šećera. Vratite na vatru i kuhajte dok se dobro ne zgusne, oko 4 sata. Kada primijetite da dobivena smjesa izgleda kao med, sirup je gotov.
Salata od maslačka
Da biste u potpunosti iskoristili maslačak, jedite i njegove svježe listove pripremljene na salatu. Listovi maslačka zovu se još i radič, i kao takvi su vjerojatno svima dobro poznati.
Radič prelijte s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i umeboshi octom, nasjeckajte malo češnjaka i dobit ćete idealan obrok prepun hranjivih sastojaka.
Radič je djelotvoran u liječenju alergija, visokog kolesterola, bolesti žuči i jetre.