Predjelo, glavno jelo i desert za vikend druženje

Vikend je napokon stigao, a sudeći prema prognozi bit će obilježen promjenjivim vremenom. Kako bi napunili baterije nakon radnog tjedna mnogi će odmarati u udobnosti doma. Kuhanje je efikasna terapija za opuštanje, a kad se k tome još doda dobro društvo, menu s delicijama i opuštena atmosfera, vikend dobiva svoj pravi smisao. Jesenskih recepata ne nedostaje zahvaljujući sezonskim plodovima koje povoljno možemo nabaviti na tržnicama. Kako baš svaki recept ne bi uključivao kraljicu jesenibundevu, pripremili smo vikend menu koji ćete spremiti brzo, a za svaki slijed tražit će se porcija više!

 

JUHA OD CVJETAČE

https://www.instagram.com/p/BdszGZmjg_O/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1td98mqgp6ve3

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače
  • 4 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 šalice indijskih oraščića
  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • 1 žuti luk
  • 1/2 žličice timijana
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića

** sjemenke crnog kima i suncokretove sjemenke, svježi špinat za dekoraciju

Priprema:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a na lim za pečenje stavite papir. Očistite češnjak, a cvjetaču natrgajte na veće komade, prelijte s malo maslinovog ulja i posipajte sa soli i paprom. Pecite 35 minuta do zlatne boje, po potrebi protresite kako bi se obje strane dobro ispekle. Indijske oraščiće potopite u šalicu kipuće vode. Maslac otopite u loncu i pirjajte luk. Zatim dodajte temeljac, začine, pečene komade cvjetače i češnjaka i natopljene indijske oraščiće. Kuhajte 10 minuta dok ne zavrije, a zatim štapnim mikserom usitnite do kremaste teksture. Ukrasite sjemenkama i špinatom.

 

ZAPEČENE ŠPAGETE

https://www.instagram.com/p/BctJbxPn6px/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=nwm0kgtwmz87

Sastojci:

  • 1 pakiranje špageta (integralnih ili bez glutena)
  • 3 jaja
  • 1 šalica riccota sira
  • 1/2 šalice naribanog svježeg parmezana
  • 1/2 šalice mozzarelle

Umak:

  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1/2 naribanog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 naribane mrkve
  • 1 limenka pelata
  • 1/2 šalice vode
  • sol i papar
  • 1 žlica origana
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • šaka svježeg peršina

Priprema:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite umak: zagrijani lonac stavite maslinovo ulje i luk. Promiješajte i dodajte mrkvu i češnjak i pirjajte 5 minuta. Zatim dodajte pelate i začine, pojačajte vatru i poklopite na 10 minuta. Špagete skuhajte u puno vode i soli s par kapi maslinovog ulja, neka budu al dente. U međuvremenu izmiješajte vilicom jaja, riccota sir i parmezan, dodajte na procijeđene špagete i sve zajedno prelijte umakom od rajčice. Izlijte smjesu u lim za pečenje, na vrh složiti listove mozzarelle i zapecite u pećnici 15 minuta na 200 stupnjeva. Dekorirajte svježim bosiljkom i mljevenim paprom i crvenom paprikom po želji.

 

KAKAO FUDGE SA SMRZNUTIM MALINAMA

https://www.instagram.com/p/Bmgi_GMn89C/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=ndphzrn396pq

Sastojci:

  • 1 šalica smrznutih malina
  • 3 jaja
  • 1/2 šalice kokosovog ulja
  • 3 žlice meda
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica bademovog brašna
  • 1/2 šalice kakaa za kolače
  • 1/2 praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 šalice sjeckane čokolade za kuhanje

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a u kalup za pečenje stavite papir. U zdjeli sjedinite jaja, med, kokosovo ulje i vaniliju. U odvojenu zdjelu stavite brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Sjedinite suhe i mokre sastojke, te dodajte sjeckanu čokoladu. Pola smjese sipajte u kalup, zatim dodajte smrznute maline i prelijte s ostatkom smjese. Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Fudge bi trebao biti sočan, ali dovoljno pečen, što ćete lako provjeriti umetanjem čačkalice na sredinu.

Foto: Instagram

 

https://www.instagram.com/p/BowfscEA61_/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=dqwmn0ykpm2i

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads