Sezona kraljice jeseni je počela! Ljubitelji tikve došli su na svoje. Priznajem da sam je često lijena guliti, ali je obožavam. Prvi put sam je rezala u obliku špageta koristeći spiralizer. Htjela sam probati. Super su ispale i predivno izgledaju, ali moram vam dati par naputaka.
Kupite prinčevu krunu, tikvu koja izgleda kao kruška i koristite samo onaj tanji dio. Deblji, okrugli dio, možete iskoristiti za juhu od tikve.
Mislim da su oštrice na mom spiralizeru malo otupile jer mi se poneki rezanci nisu u potpunosti odvojili, pa sam ih morala odvajati rukama. Za razliku od tikvica, tikve su puno tvrđe tako da će se trebati i duže obrađivati (kuhati). Ali, teoretski ih možete jesti i sirove. Važno da je da vam sve budu iste debljine.
Vidjet ćete kasnije u receptu, ja sam ih lagano pirjala na tavi, ali mislim da bi bilo super i da ih ispečete u pećnici. Stavite malo soli i maslinovog ulja i pecite ih samo dok malčice ne “uvenu”, ne skroz. Ovo je samo ideja koju možete probati.
Kupite prinčevu krunu, tikvu koja izgleda kao kruška i koristite samo onaj tanji dio. Deblji, okrugli dio, možete iskoristiti za juhu od tikve.
Krenimo sad na recept.
ŠPAGETI OD TIKVE S PESTOM
Sastojci:
1 veća tikva (prinčeva kruna)
100 g gljiva po izboru
2 ljutike
6 feta halloumi sira (ili bilo kojeg grill sira)
povrtni temeljac (po potrebi)
maslinovo ulje
himalajska sol
svježe mljeveni crni papar
Pesto:
2 šake svježeg bosiljka (samo listovi)
2 žlice prehrambenog kvasca (ili parmezana po izboru)
100 g badema
60 ml povrtnog temeljca (po potrebi više)
50 ml maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
Priprema:
Tikvu ogulite (samo tanji dio), pa je spiralizerom narežite u obliku špageta. Posolite i ostavite sa strane.
Gljivama odstranite peteljku i narežite ih na ploške (ovisno koje gljive koristite).
Ljutiku sitno nasjeckajte.
Sastojke za pesto smiksajte u blenderu. Ukoliko je smjesa pregusta, dolijte još malo temeljca.
Na tavi s malo maslinovog ulja grilajte sir. Ostavite ga sa strane.
U istu tavu dodajte još malo maslinovog ulja. Stavite ljutiku i gljive da se pirjaju u isto vrijeme. Sve 2, 3 puta promiješajte i odmah dodajte “špagete”. Miješajte, pa po potrebi dolijte povrtnog temeljca, ako vam se “špageti” počnu lijepiti. Sve zajedno pirjajte 10ak minuta dok “špageti” ne počnu tamniti, kao da su izgubili malo boje. Moraju vam na kraju biti al dente, ali ne pretvrdi.
Sve prebacite u veliku zdjelu, dodajte 2-3 žlice pesta (ostatak čuvajte u hladnjaku), promiješajte. Dodajte halloumi, par kapi maslinovog ulja i dodatno začinite po potrebi.
Autor: Edita Šimić
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!
Ukusan i zdrav doručak u samo jednoj minuti i jednoj staklenci