Željezo – potrebe i nedostatak

U antičkoj Grčkoj željezo je bilo simbol snage i moći. Nedostatak željeza i posljedična anemija poznati su stoljećima, zbog čega se i koristilo kao lijek za jačanje organizma. Željezo je jedan od najvažnijih elemenata potrebnih ljudskom organizmu. Većina laika smatra kako je ono potrebno za sprječavanje slabokrvnosti, međutim, nužno je i za stvaranje različitih tjelesnih stanica, kao i nekih supstancija bitnih za pravilno funkcioniranje mozga kao što su dopamin, norepinefrin i serotonin.

Stres povećava potrebu za željezom.


Željezo – dovoljne količine i nedostatak

Potrebe za željezom tijekom života razlikuju se ovisno o spolu i dobu, kao i pripadnosti određenim rizičnim skupinama. Osobito je opasan nedostatak željeza u dobi od 12 do 18 mjeseci života, jer može poremetiti intelektualni i psihomotorni razvoj djeteta. To je izraženo u vrlo siromašnim zemljama bez odgovarajuće zdravstvene zaštite. Na sreću, naš zdravstveni sustav tako je organiziran da o većini djece u toj dobi skrbi liječnik i/ili patronažna sestra. Zbog toga su šanse da dođe do drastična nedostatka željeza u dječjem organizmu vrlo male.

Koliko je željezo bitno za pravilno funkcioniranje dječjeg, ali i odraslog organizma, potvrdili su rezultati brojnih studija. Tako je, primjerice, provedeno niz studija koje su pratile međuodnos psihofizičkog razvoja osnovnoškolske djece i davanja preparata željeza. U jednoj studiji dokazano je da se smanjila hiperaktivnost djece koja su dobivala nadomjesno željezo, a tinejdžerice su nakon uzimanja željeza tijekom osam tjedana pokazivale bolje verbalno izražavanje i pamćenje u odnosu na kontrolnu skupinu. U jednoj američkoj studiji dokazano je da se uz nadomjesnu terapiju željezom i kod odraslih poboljšava sposobnost učenja, pamćenja i pozornosti i to čak pet do sedam puta.

U određenim razvojnim fazama povećane su potrebe za željezom. Jedna od njih je i adolescencija, kad su potrebe za željezom povećane kod oba spola, a osobito kod adolescenata koji se bave sportom, kao i djevojaka koje imaju pojačana i neredovita menstrualna krvarenja.


Željezo u razvojnoj životnoj fazi

Ulaskom u razdoblje adolescencije velik broj mladih ljudi započinje s intenzivnijim sportskim treninzima, što povećava potrebe za željezom. Tako se tijekom bavljenja nekim sportovima, posebice atletikom, preporučuje kontrolirano uzimanje preparata željeza. Jedno od objašnjenja povećanih potreba za željezom kod osoba koje se bave sportom je to da se znojenjem gubi i velik broj stanica kože u kojima se nalazi željezo, osobito u prvih pola sata treninga. Stoga se u većini stručnih časopisa preporučuju kontroliranje razine feritina kod sportaša i nadoknada željeza u slučaju smanjene koncentracije.

Adolescencija je i razdoblje eksperimentiranja s različitim stilovima, pa tako i s vegetarijanstvom. Mnoge studije dokazuju da vegetarijanci ne dobivaju dovoljne količine željeza redovitom prehranom. Zbog toga bi trebali češće kontrolirati razinu željeza i zaliha u organizmu te po potrebi uzimati preparate željeza.

Moguće stanje manjka željeza u toj razvojnoj fazi treba stalno imati na umu. U slučaju da se primijete jače umaranje, slabija koncentracija i razdražljivost, potrebno je prekontrolirati krvnu sliku i količinu željeza u tijelu kako bi se eliminiralo ili potvrdilo stanje anemije.

I sam način života može djelovati na količinu željeza u organizmu. Tako se zna da stres povećava potrebe za željezom. Zasad se tome ne zna razlog, ali se pretpostavlja da određenu ulogu ima nepravilna prehrana i s njome povezan poremećaj probave, odnosno nedostatna resorpcija B vitamina, a samim time i željeza. Do poremećaja resorpcije B vitamina važnih za resorpciju željeza može dovesti konzumiranje velike količine kave, čaja i čokolade. Uz to, pušenje povećava potrebe za vitaminom C. Nedostatan unos tog vitamina, među ostalim, slabi i resorpciju željeza. Stoga dugoročno može doći do smanjenja njegovih zaliha u organizmu.

Nadomjesna terapija – da, ali s oprezom

Nadomjesci željeza moraju se uzimati s oprezom jer unošenje prevelike količine željeza i/ili njegovo neiskorištavanje mogu dovesti do poremećaja u organizmu. Stoga je prije svake uporabe nadomjestaka željeza potrebno javiti se liječniku ili ljekarniku. Oni će pomoći pri odabiru odgovarajućeg preparata, a ovisno o tome je li riječ samo o povećanim potrebama za željezom ili je posrijedi njegov nedostatak i posljedična anemija.

Odabir preparata željeza osobito je bitan kod sportaša, jer većina preparata dovodi do probavnih poremećaja, osobito opstipacije (zatvora). To sportašima može smanjiti kvalitetu života, a samim time i kvalitetu treninga te utjecati na sportske rezultate.

Feritin i hormoni štitnjače: uzajamna povezanost

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads