Borba s koronavirusom: evo kako ojačati imunitet

Bomdardirani smo vijestima u kojima se iskazuje zabrinutost za zdravlje u slučaju infekcije koronavirusom. Liječnička se struka u našoj zemlji zasad nosi s preventivnim mjerama, ali pitanje je jesu li logističke, ekonomske i osobne pretpostavke našeg zdravstvenog sustava dovoljne za ozbiljnu epidemiju koja nas vjerovatno očekuje. Može se očekivati eksponencijalan rast zaraženih i ogroman broj oboljelih. Samo je pitanje vremena kada će se javiti i prvi članovi naše FB grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača! zaraženih koronavirusom. I zato, ne trebamo očajavati i bojati se, već se trebamo boriti.

Virusi su naši paraziti milijardama godina. Znamo kako antibiotici na njih ne djeluju i kako je, ustvari, naš imunitet taj koji na kraju odnese pobjedu nad virusnom infekcijom. Mnoštvo mjera koje i inače preporučujemo i poduzimamo za optimizaciju free hormona i aktivno snižavanje antitijela vode prema poboljšanju zdravlja i optimizma kroz JAČANJE IMUNITETA. Ukratko ću vas podsjetiti koje su to mjere koje preporučujemo i koje sada možete i forsirano provoditi kako bi dodatno ojačali svoj imunitet. Jednostavne su, jeftine, a izuzetno efikasne.

Savjeti za jačanje imuniteta

FT3

OPTIMIZIRAJTE FT3 – FT3 uz inzulin omogućuje proizvodnju energije u energetskim jedinicama svake naše stanice – mitohondrijama. Bez topline i energije naše se tijelo ne može obraniti od najjednostavnijih napada. Više o tome pročitajte u članku Kako podići i optimizirati FT3 i smanjiti antitijela.

D3

ODRŽAVAJTE RAZINU D3 VITAMINA NA 80ng ili 200nmol, dakle na razini gornje referentne vrijednosti. D3 vitamin (bolje rečeno – hormon) je “instruktor” našeg imuniteta odnosno njegovih Tkiller stanica. Mnoštvo je znanstvenih studija koje pokazuju kako nije slučajnost da nas virusne infekcije najviše napadaju upravo krajem zime kada su nam zbog nedostatka sunca razine D3 vitamina u krvi najniže. Više o ovome pročitajte u članku D3, kako, koliko i uz što ga uzimati. Vitamin D – snažan saveznik u borbi protiv prehlade i gripe.

Nedostatak vitamina D

Vitamin D – znate li koliko je važan?

Vitamin K2 (oblik MK7)

SELEN

UZIMAJTE 200mcg SELENA dnevno u obliku selenomethionina zbog njegovih antiviralnih i antiinflamatornih osobina. O značaju selena saznajte više u našim člancima na tu temu. Brazilski oraščići (2-3 komada dnevno) prirodan su izvor selena i mnoštva drugih korisnih tvari. Više o selenu pročitajte u članku Selen je važan, ne preskačite ga!

Selen – dobrobiti, prirodni izvori i znakovi nedostatka

JOD

UZIMAJTE 125 do 150mcg JODA dnevno isključivo u obliku kelp alge jer je jod jedna od tvari koju trebaju sve naše sluznice i organi na liniji obrane od vanjskih parazita. Virusi gripe i slični prvo se ugnijezde i razmnože u sluznici i zatim prodiru dublje u organizam. Jod se nalazi u našem znoju, suzama i sluznicama i njegova je koncentracije tamo stabilnija nego u urinu upravo zato kako bi nas obranila od egzoparazita. Jod se izlučuje u slini i nalazi se u sluznici grla, jednjaka i sluznici pluća. Nalazi se i u želucu i crijevima gdje igra aktivnu ulogu u zaštiti od virusa i bakterija. Oko 50% žena u svijetu unosi jod nedovoljno, a čak 30% ima deficit joda. Više o kelp algi pročitajte u članku Upoznajte kelp – jednu od najboljih namirnica za štitnjaču.

dr. Meri Bura: Jod za zdravlje i inteligenciju

Zašto je jod toliko potreban štitnjači?

Jod i štitnjača: potisnuto znanje koje vam može promijeniti život

KEFIR

UZIMAJTE POLA LITRE DOMAĆEG KEFIRA dnevno zbog njegovih izraženih antiviralnih, antimikrobnih, protuupalnih i imunomodulatornih osobina. Kefir i kefirna zrnca izvor su dobrih proteina i peptida koji nam također dobro dođu u borbi protiv virusa. Više o kefiru saznajte u članku Štitnjača i kefir.

Napravite sami kefir i ostale fermentirane probiotike

Kefir – gljiva zdravlja s Kavkaza

Moja priča o kefiru i pokoji recept

Štitnjača i kefir

ULJE CRNOG KIMA

UZIMAJTE ŽLIČICU ULJA CRNOG KIMA dnevno zbog njegovih izraženih antiviralnih i antiupalnih osobina. Možete uzimati i mljeveni crni kim kao sastojak jutarnjeg frapea. Više o crnom kimu-čurekotu možete saznajte u članku: Ulje crnog kima – lijek za sve bolesti.

Ulje crnog kima – zaboravljeni lijek za teške bolesti

ULJE ORIGANA

UZIMAJTE ŽLIČICU ULJA ORIGANA dnevno ili dva-tri prstohvata sušenog origana u jutarnjem frapeu i svakom jelu zbog njegovih izraženih antiviralnih i protuupalnih osobina.

KURKUMA

UZIMAJTE ŽLIČICU KURKUME dnevno (s biberom) zbog njezinih izraženih antiviralnih i protuupalnih osobina. Više o kurkumi pročitajte u članku Kurkuma radi za nas – štiti nas od bolesti.

Kurkuma i kurkumin nezamjenjivi su za zdravlje

Kurkuma – kako i što kuhati s njom (RECEPT ZA FALAFEL)

O ostalim preporučenim mjerama zaštite informirali ste se ovih dana  putem medija, ali ove savjete i navedene mjere teško da ćete naći na drugim mjestima, a siguran sam da mogu ojačati imunitet i možda spriječiti infekciju.

Dobro vam zdravlje!

Mario Marić
Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.