5 savjeta za detoks limfnog sustava

Stalno ste umorni, natečeni i naduti, imate hladne ruke i noge? Patite od kroničnog sinusitisa, upale uha ili glavobolje koje se nikako ne možete riješiti? Imate li većinu ovih simptoma, velika je vjerojatnost da je vaš limfni sustav preopterećen toksinima i jako usporen. U tom slučaju vašem je organizmu potreban detoks. Nažalost, limfnog sustava sjetimo se samo kada se pojave zdravstveni problemi, poput povećanih limfnih čvorova ili kroničnih bolesti.

Jeste li znali da o zdravlju limfnog sustava uvelike ovisi rad vašeg imunosnog sustava i jetre, kao i sposobnost organizma da efikasno ukloni toksine i otpadne tvari iz vaših stanica, tkiva i organa? Osim toga, usporen i zakrčen limfni sustav veliki je faktor rizika za rak, tumor i druga teška oboljenja.

Kroz limfu prolaze svi toksini, kemikalije, virusi, bakterije… sav otpad iz svih tkiva što ga organizam treba eliminirati.

Limfa kao čistač organizma

Limfni sustav, među ostalim, čine limfne kapilare i čvorovi te slezena, koštana srž, krajnici i limfociti. Možete ga zamisliti kao svojevrsni kanalizacijski ili drenažni sustav tijela. Cijelo tijelo isprepleteno je „mrežom“ limfnih kapilara koje kroz organizam prenose limfu –  izvanstaničnu tekućinu nalik krvnoj plazmi.

Upravo kroz limfu prolaze svi toksini, kemikalije, virusi, bakterije… sav otpad iz svih tkiva što ga organizam treba eliminirati. Uloga limfe je da taj otpadni materijal prenese do limfnih čvorova, koji služe kao svojevrsno odlagalište u kojem se štetne tvari uništavaju.

Jedete li nezdravu hranu, prakticirate sjedilački način života i ne pazite na hidrataciju, u vašem se tijelu nakupljaju toksini, što vodi do upala i bolesti. Stoga učinite sve kako biste dali zdrav poticaj radu limfnog sustava. Priuštite mu dobar detoks – kretanjem, zdravom prehranom i dostatnom hidratacijom!

Simptomi preopterećenog limfnog sustava kojem je potreban detoks:

  • konstantni umor i tromost
  • mentalna izmaglica
  • suhoća i svrbež kože
  • nadutost
  • bolni i ukočeni zglobovi
  • povećane žlijezde i limfni čvorovi
  • kronična glavobolja
  • hladne ruke i noge
  • kronični sinusitis
  • kronične prehlade i upale uha

Što je to što pokreće limfu?

Budući da srce nije dio limfnog, nego krvožilnog sustava, ono ne može pumpati limfu. Dakle, što je to što uopće pokreće kolanje limfe i eliminaciju otpadnih tvari? Kako biste potaknuli svoju limfu i vratili organizam u ravnotežu, trebate se aktivirati – u doslovnom smislu te riječi! Naime, prvo i najvažnije pravilo za zdrav limfni sustav glasi: fizička aktivnost! Limfa se, naime, aktivira isključivo pokretanjem dijafragme, odnosno dubokim disanjem i – kontrakcijom mišića.

Primjerice, prakticirate li svaki dan žustru šetnju, trčanje, plivanje, jogu…, a sve to zahtijeva i duboko disanje, budite sigurni da će vaš limfni sustav (i cijeli organizam) biti zdrav. Ne zaboravite da je tijelo „dizajnirano“ za kretanje i dinamiku.

SAVJETI ZA PRIRODAN DETOKS LIMFNOG SUSTAVA

1. Konzumirajte što više vode i svježeg voća i povrća

Budući da čak 95 posto limfe sačinjava voda, jako je važno dostatno hidratizirati organizam, primjerice konzumacijom filtrirane vode ili čajeva. U vodu, osobito ujutro, možete iscijediti i malo svježeg soka od limuna, koji će povećati alkalnost organizma i potaknuti čišćenje od toksina.

Konzumiranje svježeg voća i povrća dodatno će hidratizirati organizam i tako potaknuti rad limfnog sustava. Sirovo i svježe voće i povrće opskrbit će organizam vitaminima, mineralima i enzimima, koji će pomoći „razbijanju“ nakupina toksina u organizmu. Takva hrana stvara i zaštitnu barijeru u vašim crijevima te sprečava, primjerice, pojavu sindroma propusnosti crijeva.  

2. Krećite se, plivajte, skačite, trčite, biciklirajte!

Kada je riječ o limfnom sustavu, ne možemo dovoljno naglasiti važnost tjelesne aktivnosti. Kada bi limfni sustav mogao govoriti, jedino što bi vam poručio bilo bi: „Skačite! Vježbajte! Krećite se!“ Svaki oblik kretanja i aktivnosti povećava pritisak u limfnim žilama te na taj način pokreće limfu. Bilo da je riječ o plesu, skakanju na trampolinu, bicikliranju, jogi, tai chiju… svaki je izbor dobar na svoj način. A, ako ste odabrali šetnju, hodajte žustro i što češće podižite ruke u zrak i spuštajte ih – to će također potaknuti vašu limfu.

Monotoniju sjedenja za radnim stolom također možete „razbiti“ povremenim podizanjem ruku ili izvođenjem čučnjeva. Za rad limfnog sustava odlične su i jogijske vježbe inverzije, poput svijeće ili stoja na podlakticama, jer preokreću tok krvi i limfe i tako stimuliraju organizam. U tim položajima gravitacija radi u vašu korist, a ne protiv vas, te zglobove oslobađa pritiska.

3. Priuštite si limfnu drenažu i(li) suho četkanje tijela

Limfna drenaža poseban je oblik masaže koji ciljano stimulira pokretanje limfe kroz tijelo. Tijekom ove masaže primjenjuju se specifični kružni pokreti u smjeru srca koji imaju zadatak pokrenuti drenažu fluida i otpadnih tvari iz organizma. Istraživanja su pokazala da se limfnom masažom može pokrenuti čak 78 posto stagnirajuće limfe, koja se tako ponovno vraća u cirkulaciju. No, naravno, nemojte se oslanjati samo na masažu, nego je kombinirajte s redovitom tjelovježbom.

Osim masaže, prakticirati možete i suho četkanje tijela prirodnom četkom, i to ujutro, najbolje prije tuširanja. Na taj način, osim što ćete ukloniti mrtve stanice kože, potaknut ćete cirkulaciju, otvoriti začepljene pore te stimulirati znojne žlijezde i rad limfnog sustava.  Suho četkanje uvijek započnite od stopala pa se kružnim pokretima polako krećite prema srcu. Svaku ruku četkajte od dlanova prema ramenima i vratu. Dobra je vijest i ta da ćete suhim četkanjem smanjiti i celulit i vaša će koža biti ljepša i blistavija.

4. Spavajte u širokoj pidžami i ugodnom donjem rublju

Jeste li znali da se veći dio detoksikacijskog procesa u organizmu odvija noću – između 22 h i 2 ujutro? Zato je jako važno da noću spavate u širokoj pidžami ili spavaćici te da nosite rublje koje vam se ne urezuje u kožu. Naime, preuska odjeća i rublje mogu ometati protok limfe i detoksikacijski proces, stoga ih izbjegavajte. Preuski grudnjaci sa žicom također ometaju protok limfe i cirkulaciju. Imajte na umu i to da se najveće nakupine limfnih čvorova nalaze ispod pazuha i na gornjem dijelu vaših prsa!

5. Prakticirajte duboko trbušno disanje

Svoj limfni sustav možete pokrenuti i dubokim trbušnim disanjem. Na taj način smanjit ćete i osjećaj preopterećenosti i stresa, koji se negativno odražava na vaš limfni sustav. Izdvojite svaki dan barem 5 minuta za trbušno disanje.

Trbušno disanje izvodi se tako da sjednete zatvorenih očiju, ravne kralježnice te duboko udahnete. Dok uvlačite zrak u pluća, potpuno izbacite trbuh prema van (zamislite kao da vam se u trbuhu nalazi veliki balon). Zatim s izdahom polako ispraznite „balon“. Ponavljajte tijekom 5 minuta ili više – možete i nekoliko puta na dan. To je izvrstan način da svom tijelu pošaljete signal relaksacije i opuštanja. A vaš limfni sustav će vam na tome biti zahvalan.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.