Yoga vježbama vratite biološki sat unatrag

Yoga mudra

Osjećate li manjak energije te slabost u mišićima? Nemate dovoljno snage za obavljanje dnevnih obaveza? Primjećujete sve više bora na svom licu i tamne kolutove oko očiju?

Yoga asane vraćaju vitalnost, snagu i svjež izgled.

Prirodno je da se s godinama tijelo mijenja, postaje manje fleksibilno i gubi snagu. Kako smo izloženi brojnim toksinima iz hrane i okoliša, proces starenja se dodatno ubrzava. Ipak, tome se može doskočiti izvođenjem vježbama yoga asana koje vraćaju vitalnost, snagu i svjež izgled.

Vježbe za vitalnost i energiju

Mnogi su počeli prakticirati yogu kako bi smanjili razinu stresa i opustili tijelo i um. No yoga ima i druge dobrobiti. Ona tijelu daje više energije i elana te pomaže u tome da izgledate mlađe, a vaše lice svježije. Tajna vraćanja biološkog sata unatrag krije se u izvođenju vježbi koje zagrijavaju tijelo, izdužuju i snaže mišiće i kralježnicu, potiču cirkulaciju i povećavaju razinu energije. Uz to, yoga asane dovode u balans endokrini i živčani sustav, što rezultira usporavanjem starenja. Povezivanjem dubokog disanja i pokreta, što se u yogi naziva vinyasa, krv se zagrijava, tijelo se čisti od toksina te postaje fleksibilnije, snažnije i ljepše kako izvana, tako i iznutra.

Isprobajte sljedećih 5 yoga asana namijenjenih upravo povećanju vitalnosti.

1. Balasana (položaj djeteta)

U položaj balasane možete ući tako da prvo sjednete na prostirku na pete. S velikim udahom podignite ruke iznad glave. Zatim se s izdahom spustite u pretklon i ispružite ruke ispred sebe na prostirku. Koljena malo više razdvojite kako biste spustili trbuh što niže prema podu. Zatvorite oči i omekšajte cijelu kralježnicu. S udahom se dobro izdužite kroz kralježnicu, a s izdahom spustite trbuh još niže prema podu. Zamislite da su vaši dlanovi nosnice pa “dišite” kroz njih i povežite se sa zemljom. Osjetite kako se vaša kralježnica “topi” dok se prepuštate gravitaciji. U ovom se položaju opušta cijeli živčani sustav i osjećate se zaštićeno kao u majčinoj utrobi.

2. Ustrasana (položaj deve)

Iz balasane se podignite na koljena pa dlanove smjestite uz donji dio leđa (prsti su okrenuti prema gore). Koljena su u širini kukova. Aktivirajte bedra. S udahom dlanovima pogurajte zdjelicu prema naprijed, otvorite prsni koš i narastite kroz prsnu kost. S izdahom zabacite glavu prema natrag (pazite da vrat ostane dugačak). S novim udahom još malo podignite prsni koš, a s izdahom produbite pretklon prema natrag. Ako ste dovoljno fleksibilni, dlanove spustite iza na pete. Ostanite u ovom položaju barem 5 dubokih udaha i izdaha. S novim udahom izađite iz položaja te se polako spustite u balasanu, koja će vašu kralježnicu vratiti u neutralan položaj.

3. Utkatasana (položaj stolca)

Stanite na prostirku pa s udahom podignite ruke (dlanovi mogu biti spojeni ili u širini ramena) te istovremeno savijte koljena i spustite zdjelicu što niže (kao da sjedate u zamišljeni stolac). Pazite da ne podižete ramena, udaljite ih od ušiju. Pogled usmjerite prema palčevima. Sa svakim novim udahom izdužite torzo, a s izdahom još malo savijte koljena (pazite da koljena ne prelaze liniju ruba stopala). U ovoj asani osjetit ćete energiju iz zemlje, koja vas podupire i daje vam snagu (zato se ovaj položaj zove još i „položaj snage“).

4. Garudasana (položaj orla)

U ovaj položaj možete ući iz utkatasane. Prebacite savijenu desnu nogu preko lijeve (zakačite desno stopalo za lijevi gležanj ili oslonite prste u pod) pa isprepletite ruke tako da lijeva bude iznad desne i spojite dlanove. S udahom narastite prema stropu, a s izdahom se spustite malo niže. Osjetit ćete istezanje u lopaticama. Polako “otpetljajte” položaj. Zatim prebacite lijevu nogu preko desne te isprepletite ruke tako da desna bude iznad lijeve.
Ostanite u položaju barem 5 udaha i izdaha.Ova asana gradi snagu, povećava energiju i poboljšava koncentraciju te pridonosi osjećaju ravnoteže.

5. Viparita karani (polustoj na ramenima)

Za početak lezite na leđa i osjetite prostirku ispod sebe. Sa sljedećim udahom podignite noge pod kutom od 90 stupnjeva (ako imate mjesečnicu ili problema s vratom, ostanite u ovom položaju – noge možete podići i držati uza zid). Izdahnite do kraja, a potom s udahom podignite noge i cijeli torzo u svijeću, savijte laktove pa spustite zdjelicu u dlanove. Laktovi i nadlaktice su paralelni. S izdahom, noge malo spustite prema glavi. Pritom pazite da vrat, lice i zdjelica budu opušteni i da težina tijela nije na vratu. Ova se yogijska vježba smatra “kraljicom svih asana” jer preokreće tok energije, mijenja utjecaj gravitacije na tijelo, a postoji i vjerovanje da se nakon šest mjeseci njezina prakticiranja zaustavlja proces starenja te nastanak bora i sijedih vlasi. Yogiji usto vjeruju da može izliječiti svaku bolest.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads