LEPTIR – savršena vježba za zdravlje žene

Leptir predstavlja jedinstvenu vježbu koja je istovremeno i klasičan yoga položaj pod nazivom Baddha Konasana (Titli Asana, Purna Titali). Izuzetno je korisna za žene. Kao i mnoge druge vježbe yoge, leptir ima višestruko djelovanje na naš organizam.

Osim što rješava probleme s kičmom, pomaže i u otklanjanju PMS sindroma, obnavlja i utječe na pravilan rad reproduktivnog sistema, rješava urogenitalne probleme i sprječava pojavu bruha i išijasa, odnosno ukliještenja živaca. Također, jača i maternicu.

Prakticirate li ovu vježbu redovito, vrlo brzo ćete se bolje osjećati. Figura će postati ženstvenija i skladnija, a korak slobodniji.

Uz sve to, učvršćuju se i leđni mišići, ispravljaju se ramena i poboljšava kompletno držanje tijela. Također se povećava i pokretljivost zdjeličnog pojasa.

Leptir se tradicionalno smatra ženskom asanom u yogi, iako se preporučuje i muškarcima, prvenstveno onima koji vode pasivan način života.

Ako ovu vježbu radite svako jutro, vrlo brzo ćete primijetiti kako su se bol i nelagoda u značajnoj mjeri smanjili.

 

Vježba leptir

Tehnika izvođenja vježbe

Sjednite na pod u pozi lotosa. Savijte koljena tako da se stopala dodiruju.

Sastavite pete i stopala pomažući si rukama.

Ispravite leđa i ramena.

Podižite koljena od poda i potrudite se da ih maksimalno približite, a da se stopala pritom međusobno ne razdvoje. Možete si pomagati i rukama.

Ostanite u ovom položaju nekoliko sekundi. Spuštajte koljena na pod i, ukoliko je potrebno, pogurajte ih rukama. Ponovo ostanite neko vrijeme u ovom položaju.

Ponovite vježbu nekoliko puta.

Vježba je dobila naziv leptir zbog ujednačenog podizanja i spuštanja koljena, koje podsjeća na mahanje leptirovih krila.

Broj ponavljanja ovisi o tjelesnoj kondiciji. Obično se preporučuje izvođenje vježbe u trajanju od 2 minute, bez pauze. Za to vrijeme umjerenim tempom možete napraviti 25 – 30 ciklusa.

Budete li redovno prakticirali ovu vježbu, prve rezultate ćete primijetiti već nakon mjesec i pol do dva mjeseca. Bolje ćete se osjećati, figura će postati ženstvenija i skladnija, a korak slobodniji.

Pink Elephant Yoga House – omiljena kuća yoge

Yoga vježbama vratite biološki sat unatrag

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads