Stari gušti, nova kužina by David Skoko na 24kitchen

David Skoko, chef jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana „Batelina“ u Banjolama kraj Pule, sve je samo ne obični kuhar! Neizmjerni talent, magična osobnost i strast, okosnice su njegovog karaktera koje su ga i dovele u društvo najboljih. David će stati uz bok već daleko poznatim kulinarskim mega zvijezdama kanala 24kitchen poput Jamiea Olivera, Anthonya Bourdaina, Gordona Ramseya, Marthe Stewart…

Stari gušti, nova kužina

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti jednostavna, tradicionalna jela koja će začiniti svojom kreativnošću. U svakoj epizodi pratit ćemo pripremu jednog cjelovitog obroka koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert inspiriran okusima iz djetinjstva.

Jela će se uglavnom bazirati na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama koje chef Skoko iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe. Kako pripremiti rajčice punjene skutom, kaparima i slanim inćunima, salatu od gambera s lukom i celerom ili pak prekrasne deserte kao što su fritule s prošekom, skuta s karameliziranim smokvama i još mnogo novih okusa i doživljaja hrane, David će podijeliti s gledateljima kanala 24kitchen.

Jela će se uglavnom bazirati na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama koje chef Skoko iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe.

Ribarev sin

Uz činjenicu da je riječ o jednom od najoriginalnijih i najkreativnijih kuhara, David Skoko ima i vrlo zanimljivu biografiju. Naime, riječ je o kuharu koji je rođen u obitelji s četiri generacije ribara. Tako nekako je i započela priča o „Batelini“ – malom obiteljskom restoranu koji je pokrenuo njegov otac.

Nakon početnog perioda pripremanja „klasične“ hrane, Davidova strast prema kuhanju uzela je maha.  Počeo je stvarati nevjerojatna inovativna jela, što je njegovom restoranu donijelo titulu najboljeg restorana Hrvatske 2014. godine.

“Najbolju ribu u kući pripremaju ribari, najbolju ribu u restoranima pripremaju kuhari. Ja sebe smatram više ribarom nego kuharom, ali na kraju krajeva,  stvarno sam dobar u tome.” komentira Skoko.

Najradikalniji hrvatski kuhar

Iako ga mnogi nazivaju “najradikalnijim hrvatskim kuharom”, sebe uopće ne smatra takvim. Jela koja sprema ponekad jesu izazov za nepce, ali sve je stvar navike i hrane kojom ste okruženi. Davida okružuje riba i on se s tim okusima jako dobro snalazi. Nekima je to radikalna kuhinja, no za Davida je to najnormalnije okruženje.

Kroz svoju kuhinju trudi se pokazati da jeftino nije loše. Dokazao je da se od zanemarenih i ne preskupih vrsta riba mogu napraviti sjajna jela. Kao i to da se namirnice mogu iskoristiti do zadnje mrvice. Plava riba, iako je jeftinija, ima svoje prednosti i brojne kvalitete. 

“Ako je jeftno ne znači da je loše, dapače. Imamo jako puno jeftinih namirnica koje su zdravije nego one skupe i tržište ih je puno. Od sezonskog povrća, sezonske ribe, voća, šumskih plodova, tako da ne mora to biti skupo da bi bilo dobro. Pogotovo da bi bilo zdravo.” ističe David . “Plava riba je možda najvrijednija divlja namirnica koju imamo u Hrvatskoj, ali nažalost, premalo je koristimo u našoj prehrani. Veći dio našeg ulova se izveze i to je šteta. Netko drugi radi brand na našoj plavoj ribi, a to bismo trebali biti mi.” dodaje David.

Ja sam pobornik nekog jednostavnog, domaćeg kuhanja koji predstavlja lokalitet i mogućnosti okruženja u kojima se ta hrana sprema.

Uzor i inspiracija

Uzori se mijenjaju kako sazrijevaš u poslu koji radiš. Kada je David krenuo u gastronomski svijet, Ferran Adria je žario i palio molekularnom kuhinjom i svi su gledali u njega kao u Boga. Danas je takva molekularna kuhinja dio Davidove prošlosti. Svi se, pa tako i on sam, okreću prirodnim sakupljačkim načinu kuhanja i apsolutno lokalnom proizvodu kojeg promovira Rene Redzepi. “Čovjek je apsolutni genijalac, svaka mu čast!” kaže.

Prije desetak godina, David nije razmišljao ni o čemu nego o kuhanju. Sve je bilo usmjereno na kuhanje u Batelini, obiteljskoj konobi u Banjolama. No, to se s godinama promijenilo. Batelina je postala jako dobro uhodan posao, a Davidu su se otvorile mnoge nove mogućnosti i prilike. Stalno se pojavljuju novi projekti, a promjena radne atmosfere uvijek dobro dođe, inspirira, gura naprijed i otvara nove ideje i mogućnosti,

Batelina nikad nije bila fine dining restoran nego konoba koja ti dopušta igru, opuštenost, pa smo se i mi malo-pomalo zaigrali s tim sitnicama. A ljudi su ih prihvatili…

Davida smo do sada mogli pratiti u emisiji “Jezikova juha”, u “Kruškama i jabukama”, “MasterChefu” i emisiji “No Reservations” Anthonya Bourdaina. Radi na projektima poput StoryGourmeta, a nedavno je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom dovršio i seriju od 10 epizoda posvećenih jadranskoj ribi, u sklopu inicijative Jedi što vrijedi.

Edukacija

Edukacija kuhara iznimno je važna, pa na svojim putovanjima često skuplja znanja mnogih kuhara. Tako je imao priliku raditi s kuharima od Vijetnama, Portugala, Francuske, Italije, Kenije do Indonezije.

Učiti od ljudi koji vole hranu najbolja je škola, a dobiti priliku prenijeti sve to znanje drugima, najveća je nagrada, ali i izazov. Danas David uživa u poučavanju onih koji žele naučiti nešto iz njegovog aspekta kuhanja, a kroz rad s drugima i ona sam nauči nešto novo i o ljudima i o hrani.

Obitelj je najvažnija

Budući da će se emisija snimati u Sofiji, s Davidom u Bugarsku na mjesec dana putuje i njegova supruga Ana, s kojom ima sina Antona i kćer Franku. David i Ana zajedno su već 24 godine, najveća su podrška jedno drugome, pa ne čudi da žele biti zajedno i u ovom projektu koji je ostvarenje Skokinih snova. David je također najavio da će u prvim emisijama pripremati materinu spizu – jednostavna jela na kojima je obitelj odrastala. Zajedništvo i podrška ono su što Davida posebno motivira i što ga potiče da bude još uspješniji u onome što radi.

24kitchen

Za vrijeme Weekend Media Festivala u Rovinju, u prekrasnom ambijentu  Maistrinog restorana „Kantinon“, najavljeno je da će David Skoko biti zvijezda novog 24kitchen showa pod nazivom: „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“. Prva epizoda serijala bit će prikazana 16. studenog u 13:00 sati.

Blistava karijera, brojne nagrade i suradnje sa svjetskim poznatim kuharima prepoznate su od strane Fox Networks Group Hrvatska, kao ključne kvalitete chefa koji će najbolje predstaviti hrvatsku kuhinju na kanalu 24kitchen.

Pripremite se za brojne stare gušte iz neke sasvim nove kužine uz chefa Davida Skoku!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads