Timijan – moćna biljka koja uništava spolne bolesti, upale i viruse

Porodica metvice može se pohvaliti jednom od najmoćnijih biljaka iz svojih redova. Timijan je biljka koja dolazi iz mediteranskih područja i uništava sve štetne bakterije, uzročnike upale i iritacije.

Ova aromatična biljka uglavnom se koristi u obliku ulja ili kreme za kožu, u proizvodima za kupanje ili za kuhanje. Međutim, najbolji način korištenja timijana je inhalacijom jer tako najbrže uklanja problemima grla, nosa i pluća.

Timijan je vrlo popularan zbog brojnih antibakterijskih, antivirusnih, antibiotskih, fungicidnih, diuretskih i antiseptičkih svojstava. Lako se bori s respiratornim infekcijama, prehladama, astmom, grloboljom, kašljem, bronhitisa i upalom grla. U slučaju da bolujete od gingivitisa i drugih infekcija usta ili desni, koristite timijan za ispiranje usta ili kao pastu za zube.

Timijan je vrlo popularan zbog brojnih antibakterijskih, antivirusnih, antibiotskih, fungicidnih, diuretskih i antiseptičkih svojstava.

Ljekovitost timjana

Timijan je izvrsno sredstvo za čišćenje organizma i pomaže da se riješite svih toksina i kemikalija zarobljenih unutar tijela. Osim toga, ova biljka može potaknuti proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i tako ojačati imunitet.

Etično ulje od timijana dugo se upotrebljavalo za dezinfekciju ruku prije operacije. Danas ulje timijana pomaže u liječenju suhog kašlja te u borbi s depresijom, kroničnim umorom i nesanicom. Ulje timijana može poboljšati cirkulaciju, povećati krvni tlak te poboljšati memoriju i logičku sposobnost, ali ga uvijek treba koristiti umjereno i s oprezom.

Dobrobiti timjana

Pogledajte za što se još koristi ova moćna biljka, a ako ima neku od sljedećih bolesti, svakako potražite preparate od timijana:

– djeluje kao prirodno sredstvo za dezinfekciju

– pomaže u infekcijama mokraćnog sustava i mokraćnog mjehura

– liječi vaginitis i Kandidu (Candidu)

– liječi gljivice na noktima

– ublažava ugrize insekata i iritaciju kože

– pomaže u liječenju atletskog stopala

– rješava problem akni i bradavica

– stabilizira nepravilne mjesečnice

– iskorjenjuje parazite

– pomaže ozljedama kože da se brže oporave

– smanjuje reumatsku bol, sportske ozljede, bolove u mišićima, išijas, uganuća, giht i artritis

– podiže razinu omega-3 masnih kiselina u bubrezima, mozgu i membranama srčanih stanica

Eterična ulja timijana

Postoji više vrsta eteričnih ulja timijana koja se razlikuju po kemijskom sastavu i djelovanju. Svima im je zajednička velika ljekovitost.

Kemotip timol

Kemotip timol (vrsta ulja u kojem prevladava timol) ima moćno antiseptično djelovanje. Odstranjuje viruse i bakterije. Kapsule s  timolom vrlo su djelotvorne kod urinarnih i dišnih infekcija. Zbog jakog djelovanja može iritirati kožu i sluznicu pa se koristi razrijeđeno.

Kemotip linalol

Kemotip linalol ima jako antimikrobno i antigljivično djelovanje. Koristi se kod dišnih i urinarnih infekcija te problema s aknama. Puno je blaži od timola.

Kemotip geraniol

Kemotip geraniol učinkovit je protiv gljivica roda Candida, Trychophyton i Microsporum te plijesni Aspergillus. Koristi se u liječenju gljivičnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta te kao pomoć tijekom porođaja.

Kemotip tujenol-4

Kemotip tujenol-4 rabi se protiv klamidije, reumatskih oboljenja i opće slabosti organizma.

Kemotip p-cimen

Kemotip p-cimen ima moćno analgetičko i protuupalno djelovanje pa je odlično sredstvo za reumatoidni artritis i bolove u mišićima.

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.