Najpoznatija jela od slanutka su hummus (namaz od slanutka) i falafel (pržene kuglice od slanutka).
Slanutak se također može pripremiti s povrćem, s curry sosom ili poslužiti kao salata. Brašno od slanutka koristi se za pripremu mnogih delikatesnih jela, na primjer pakora (pohanog povrća na indijski način) i dvaraka burfi (slatkiša od slanutkovog brašna).
Osim toga što je ukusan, slanutak je vrlo zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare.
Dobrobiti slanutka
Bogat je izvor nutrijenata
– sadrži molibden (mineral u tragovima), dijetalna vlakna, folnu kiselinu i mangan, bogat mineralima poput željeza, magnezija, bakra i cinka
Ima niski glikemijski indeks
– istraživanja glikemičnog indeksa namirnica su pokazala, da slanutak ima niski glikemični indeks (28-32)
Sadrži puno proteina
– slanutak je važan izvor makro nutrijenata i sadrži puno proteina. Kuhani slanutak s povrćem i cjelovitim žitaricama poput riže odličan je visoko-proteinski nemasni obrok.
Smanjuje kolesterol
– dijetalna vlakna koja sadrži slanutak pomažu u snižavanju kolesterola u krvi na način da se vežu uz žučne kiseline u tankom crijevu i sprječavaju njihovu reapsorpciju.
Pogodan je za dijabetičare
– slanutak sprječava nagli porast šećera u krvi nakon jela i zbog toga je idealna namirnica za dijabetičare. Znanstvena istraživanja potvrđuju da redovito konzumiranje slanutka može spriječiti dijabetes.
Sprječava bolesti srca
– redovito konzumiranje slanutka može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca.
Istraživanja koja su trajala 25 godina i u kojima je sudjelovalo više od 16000 ljudi diljem svijeta pokazala su da je kod ljudi koji su redovito konzumirali mahunarke rizik od srčane bolesti bio smanjen za 80%.