Proljetne alergije i kako se nositi s njima

Proljeće obožavamo jer nam sunčeve zrake i toplina odmah popravljaju raspoloženje, sve oko nas raste i cvjeta pa se odmah osjećamo optimistično. No, postoji i jedna strana ovog doba godine koju nikako ne volimo: proljetne alergije. Pogotovo ako smo zbog problema sa štitnjačom ionako većinu vremena otečene, mučimo se s teškim kapcima i viškom vode u tijelu, onda nam još dodatna distrakcija u obliku: kihanja, kašljanje i šmrcanja (da nabrojimo samo neke) uistinu ne trebaju. No, ako smo već vremenom “zaradili” neku od alergija, onda nam ne preostaje ništa drugo doli naučiti se s njima nositi. Što lakše, bezbolnije i kvalitetnije. Baš kao i s našom bolesnom štitnjačom.

Pripazite, alkohol može pojačati alergijske simptome!

Kod većine osoba alergičnih na pelud, simptomi se javljaju kada je koncentracija peludi u zraku od 200-1000 zrnaca/m3 zraka.

Uobičajena terapija provodi se antihistaminicima, kapima za nos koje smanjuju edem sluznice nosa i olakšavaju disanje, antibioticima, u slučaju jačeg kašlja ili otežanog disanja u terapiju se uvode i bronhodilatatori (lijekovi protiv spazma bronha) i ekspektoransi (za iskašljavanje).

Pravila kojih bi se alergičari trebali pridržavati:

– koliko god možete držite zatvorene prozore u vrijeme sezone cvatnje, ali redovito provjetravajte prostorije u kojima boravite

– boravite u klimatiziranom prostoru, s klima uređajem koji je redovito servisiran

– slobodno vrijeme provodite što je moguće više u planinama ili na moru (na visinama iznad 1000 m/nm) jer nema zagađenja i cvatnje

– vjetroviti dani su najgori za alergičare – ostanite kod kuće, ako vam to obveze dozvoljavaju

– po mogućnosti perite kosu svaki dan, a što češće i ruke i lice, kako biste odagnali zrnca peludi

– ne sušite odjeću izvan kuće i često mijenjajte jastučnice, redovito usisavajte prašinu

– prije izlaska iz kuće, sluznicu nosa namažite nevenovim uljem

– planirajte svoje aktivnosti ovisno o tome kolika je koncentracija peludi u zraku i za vrijeme najgorih dana izbjegavajte aktivnosti na otvorenom

– koncentracija peludnih zrnaca najviša je ujutro i prijepodne, a najmanja nakon kiše

Alkohol pojačava simptome alergije

Dobro je znati i da alkohol može pojačati alergijske simptome, pa se osobama koje pate od alergija preporučuje umjereno uživanje u pivu, vinu i drugim alkoholnim pićima.

Naime, alkohol može uzrokovati veću propusnost sluznice, povećati prokrvljenost kože i uzrokovati crvenilo obraza. Istodobno ta povećana propusnost olakšava prodor alergena u krvotok te uzrokuje pogoršanje alergijskih simptoma.

Usto, alkohol sadrži histamine, odnosno organske spojeve koji izazivaju alergijske reakcije, objašnjavaju liječnici.

Alkoholna pića tako povisuju razinu histamina u tijelu. Poseban je oprez potreban kod crnog vina jer ono sadrži više histamina od piva, bijelog vina i pjenušca.

4 namirnice za jačanje imuniteta i otpornost na alergije

Agrumi
Vitamin C, odnosno askorbinska kiselina kojima obiluju agrumi, jedan je od najvećih zaštitnika organizma. Dokazi iz više od dvadeset istraživanja govore u prilog tvrdnji o smanjivanju jačine simptoma alergije. Osim što štiti od uzročnika prehlade i gripa, vitamin C bori se protiv dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog tlaka.

Dunja
Kao i većina namirnica, dunja također sadrži mnoga ljekovita svojstva. Sok od dunje pomiješan s nekoliko žlica šećera koristi se protiv upale grla koje su česta posljedica alergija. Istu smjesu možete upotrebljavati i za liječenje rana i upala na koži. Čaj od dunje pobjeđuje nesanicu.

Kupus
Istraživanja su pokazala da je riječ o hrani koja sadrži najviše korisnih sastojaka potrebnim ljudskom organizmu. Kiseli kupus popravlja raspoloženje, potiče izmjenu željeza u krvi, uklanja stres, jača imunitet. A s jačim imunitetom lakše ćemo se nositi s napadima alergije.

Med
Ovaj gusti sok trebao bi postati neizostavna namirnica u svakom kućanstvu, naročito tijekom sezone alergija. Odavno je poznato da je jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za prehladu. Posebno se preporučuje za kašalj i probleme sa sinusima. Med pomaže pri liječenju bronhitisa i astme.

20 zdravstvenih poteškoća kod kojih pomaže med

Čišćenje jetre na prirodan način po metodi dr Clark

 

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads