Treba li uzimati vitamin D3 i tijekom ljetnih mjeseci?

Svakoga se ljeta iznova u našoj FB grupi To nisam ja – to je moja Štitnjača! povede diskusija o (ne) potrebi suplementacije D3 vitaminom. Iako je suplementacija D3 jako dobro objašnjena u datoteci (fajl “D3 vitamin, kako, koliko …” , opet ću objasniti stav koji iskusniji u grupi imaju već godinama, a baziran je na uzimanju većih doza i čestim nalazima vitamina D3. Naime, dosta članova se javlja s mišljenjima endokrinologa po kojima se suplementacija D3 vitamina treba smanjiti ili ukinuti tijekom ljetnih mjeseci (Pa, ljeto je i svi smo na suncu…).

Ako ste zaštićeni zaštitnim kremama, imate sunčane naočale, izbjegavate period najjačeg sunca i izlažete suncu manje od 50% površine kože,  nećete dobiti baš puno D3.


Kada i kako se sunčati?

Istina je da je tijekom par sati sunčanja, od 11:00 do 16:00 sati, kada ima najviše UVB zraka (koje i omogućuju početak sinteze D3 u koži, a proces sinteze dalje se odvija i u drugim organima – jetri i bubrezima) moguće dobiti i više od 10000Ij dnevno.

S druge strane, ako ste namazani zaštitnim kremama, imate sunčane naočale i izbjegavate period najjačeg sunca, a izlažete suncu manje od 50% površine kože – nećete dobiti baš puno D3. Isto tako, ne očekujte puno D3 ako vam je jetra opterećena nekim lijekovima – npr. propranololima ili antidepresivima…


Za što nam je potreban D3?

Svi koji imaju neku autoimunu bolest imaju povećanu potrebu za D3 vitaminom u odnosu na zdrave osobe. D3, naime, ima ključnu ulogu u regulaciji imunog odgovora). Kod većine onih koji imaju neku autoimunu bolest prvi nalazi D3 vitamina su kapitalno niski, a nekima i katastrofalno niski. D3 koji služi za više od 80 funkcija (detaljno proučenih brojnim med. studijama) u organizmu nije samo onaj slobodni D3 koji možemo izmjeriti u serumu. D3 nam, također, omogućuje životno važnu regulaciju razinu kalcija i fosfora u serumu.

Dakle, kada krenemo suplementirati D3 ili se sunčamo , ne samo da trebamo nadopuniti deficite u serumu, već trebamo nadopuniti i nepopunjena mjesta receptora stanica. A svaka stanica u organizmu ima više desetina receptora. A obavezno baš svaka stanica ima dva receptora: onaj za D3 vitamin i onaj za FT3 hormon. Eto koliki je značaj ova dva hormona. Da, slobodno i D3 vitamin možete nazvati hormonom jer je to i po načinu na koji se stvara i po funkciji koju ima u organizmu).

Možemo li pretjerati sa suplementacijom?

Zato je svima koji imaju neku autoimunu bolest jako teško pretjerati s D3 vitaminom. Njihove su potrebe dosta veće nego kod zdravih osoba, što endokrinolozi i većina liječnika još uvijek nije shvatila. Postoje, naravno i studije o hipervitaminozi vitaminom D3 i studije o toksičnosti D3 vitamina. Ti su slučajevi jako rijetki i kod zdravih soba s normalnim potrebama za D3 .

Slobodno suplementirajte odnosno uzimajte D3, sunčajte se, pa krajem ljeta, nakon pauze od 15 dana provjerite nalaz D3.

Zbog svega ovoga možete slobodno nastaviti suplementaciju D3 vitaminom i tijekom ljetnog perioda ili je samo prepolovite. Dobra razina D3 je ponajbolja zaštita kože od oštećenja i prejakog sunca. Važno je napomenuti kako je više od 90% krema i losiona za sunčanje ustvari štetno jer sadrže znatne količine tvari koje su potencijalno kancerogene. A sasvim sigurno su jaki endokrini disruptori koji se odlično apsorbiraju kroz koži i zadržavaju u organizmu više mjeseci. Na nih su naročito osjetljiva djeca. Pravilo bi bilo da tvari koje možete bez ikakve štete pojesti žlicom, možete nanijeti i na kožu.


Potrebni kofaktori i moguća toksičnost

U našoj FB grupi savjetujemo da je obavezno periodično raditi nalaze D3 u serumu, uzimati doze od 5000 do 20 000ij dnevno te uzimati A vitamin, K2 MK7 vitamin te magnezij I O3 kao potrebne kofaktore. Čak i uz maximalne dnevne doze, mnogima je teško dostići 100-130 ng/ml (ili 200+ nmol) u serumu, čemu težimo.

Toksičnost počinje tek na 250 ng/ml. To ćete jako teško dostići, čak i ako ljeti uzimate 50 000 ij dnevno više mjeseci zaredom, a nemate neku autoimunu bolest koja jako troši zalihe D3 vitamina. Toksičnost obično dovodi do povećane razine kalcija. Stoga bi se kod viših rezultata kalcija u serumu trebao ispitati i nivo D3 vitamina.

Ovi su slučajevi ekstremno rijetki i kod zdravih osoba koje su na velikim megadozama D3. A skoro su nemogući kod osoba s povećanom potrebom za D3. Također, ne treba zaboraviti kako organizam ima i veliku mogućnost uskladištenja D3 u masnom tkivu za eventualne buduće potrebe. Drugim riječima, obično osobe s nalazima 100ng ili 200nmol tek počnu tada skladištiti D3 za buduće potrebe (zimski period npr.). A ako nastave suplementaciju i naprave nalaz za mjesec dana uvidjet će kako su razine D3 u serumu i dalje pri gornjoj referentnoj vrijednosti, ali kako nema ni govora o toksičnosti.

Vitamin D – znate li koliko je važan?

Vitamin D i njegova uloga za reproduktivno zdravlje

Vitamin D – snažan saveznik u borbi protiv prehlade i gripe

Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.