Ljetna prehrana: osnovne značajke i savjeti

Kvalitetna prehrana omogućit će nam da se lakše nosimo s izazovima ljeta. Koža će biti zdravija i otpornija što nam može osigurati aktivno ljeto s puno boravka u prirodi i na zraku. Provjerite niz savjeta za kvalitetnu ljetnu prehranu koje nam donosi Jadranka Boban Pejić.

Ljeti je dobro jesti češće, manje obroke te svakako započinjati dan s obrokom.

Užitak u (zdravoj) hrani

S dolaskom ljeta aktivna energija u prirodi doživljava svoj vrhunac. Najveći izbor povrća i voća omogućava nam da uživamo u hrani, ali isto tako donosi i pregršt hranjivih sastojaka i osvježenja. Ljetna prehrana trebala bi u isto vrijeme biti i najlakša usporedbi s drugim godišnjim dobima – što se tiče sastojaka, ali i količine pojedene hrane. Ljeti je dobro jesti češće, manje obroke te svakako počinjati dan s obrokom kako ne bismo osjetili neugodu naglog pada tlaka ili kolapsa organizma tijekom jako vrućih dana.

 

Savjeti za zdravu ljetnu prehranu

Jela trebaju biti osvježavajuća i lagana sa što manje soli i ulja.

Tjestenina od cjelovitog brašna, kukuruz i kukuruzna krupica te amarant i kvinoja mogu biti češće na vašem jelovniku, sami ili u kombinaciji s drugim žitaricama. Smeđa riža dugog zrna, bulgur i kus-kus također su odlični za lagana ljetna jela od žitarica i brzo se pripremaju.

Juhe često možete posluživati hladne ili rashlađene, s dodatkom svježeg začinskog bilja.

Tofu je idealan za ljeto jer osvježava organizam. Crvena leća jer je gotova za desetak minuta, a ostale mahunarke pripremajte često kao dio salata, pirea ili namaza.

Uživajte u obilju povrća, najbolje kratko kuhanog i parenog, a ponekad na žaru. Tako ćete dobiti i lagani gorkasti okus koji ljeti treba malo naglasiti.

Endivija, kristalka, rikula ili bilo koja druga zelena salata u kombinaciji s različitim sastojcima najbolji je način osvježavanja organizma ljeti.

Ljetna prehrana podrazumijeva i uživanje u voću, pogotovo bobičastom: borovnice, kupine, jagode, maline, breskve, marelice itd. No, neka voće uvijek bude užina ili međuobrok. Nemojte njime zamjenjivati obroke jer veća količina može poremetiti probavu.

Lagano pržene sjemenke buče, suncokreta, sezama na prava su riznica minerala i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Koristite ih svakodnevno u salatama i drugim jelima ili jednostavno kao grickalice između obroka.

Izbjegavajte hladna gazirana pića kao i ledena jela i napitke jer negativno djeluju na cijeli organizam. Pijte kvalitetnu vodu i rashlađene čajeve. Alkohol i prženu hranu i teška jela od mesa svakako treba izbaciti tijekom ljeta. Ljeto je idealno vrijeme da postanete vegetarijanac.

 

~

Autor: Jadranka Boban Pejić
~
~
~
~
Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.