5 sastojaka za suzbijanje apetita

Zbog stresnog načina života često osjećate glad i skloni ste prejedanju? Mršavljenje vam se čini poput nemoguće misije? Dobra je vijest ta da postoje prirodni sastojci za suzbijanje apetita, koji će vam pomoći da smanjite osjećaj gladi, da brže osjetite sitost te da se lakše oduprete napasti u obliku slatkih zalogaja i kaloričnih snackova.

Ti prirodni supresanti apetita puno su zdraviji i sigurniji od pilula. Oni djeluju tako da balansiraju razine grelina i leptina – hormona zaduženih za osjećaj gladi, a usto potiču lučenje hormona sreće serotonina i endorfina. A kad smo sretni, imamo i puno manju želju za hranom.

Osim što reguliraju hormone gladi i smanjuju želju za brzom hranom i slatkišima, neke namirnice djeluju i tako da sagorijevaju masnoće te čuvaju zdravlje vaše štitnjače, koja itekako utječe na želju za jelom.

Želite smanjiti osjećaj gladi? Isprobajte ovih 5 prijedloga!

1. Hrana bogata vlaknima

Želite li smanjiti potrebu za hranom, svakako jedite povrće i voće bogato vlaknima, chia i lanene sjemenke, leću i druge mahunarke, poput graha.

Jednom kada dospiju u vaš probavni sustav, vlakna se ne mogu odmah apsorbirati, već se napune vodom i nabubre. Vlakna usto usporavaju probavu glukoze te produljuju osjećaj sitosti.

2. Ekstrakt zelenog čaja

O moćnim antioksidativnim svojstvima zelenog čaja već se odavno zna. No njegov ekstrakt odličan je izbor i za suzbijanje apetita. Katehini iz zelenog čaja, osim što djeluju antikancerogeno, smanjuju bujanje masnih stanica te ubrzavaju sagorijevanje masnoća, a samim time i znatno pridonose vitkosti.

I znanstvena istraživanja potvrdila su da je ekstrakt zelenog čaja odlično sredstvo za suzbijanje apetita. U jednu studiju bile su uključene dvije grupe. Nakon 12 tjedana u grupi koja je  uzimala 857 mg ekstrakta zelenog čaja primijećeno je znatno smanjenje grelina, hormona gladi, za razliku od grupe koja je uzimala placebo.

Kod te skupine primijećene su i veće razine adiponektina. Niske razine tog hormona dovode se u vezu s inzulinskom rezistencijom, metaboličkim sindromom i upalnim stanjima u organizmu.

Što se tiče količine, preporuka je 800-900 mg ekstrakta zelenog čaja na dan.

3. Eterično ulje grejpa

Ulje grejpa sadrži antioksidanse, korisne kiseline, hlapljiva ulja i enzime koji uvelike mogu pomoći u suzbijanju apetita, podizanju energije i stimulaciji rada limfnog sustava.

Već samo udisanje arome ulja grejpa može pozitivno utjecati na lipolizu ili metabolizam masti i suzbijanje osjećaja gladi. Zahvaljujući njegovu mirisu osjećat ćete manju žudnju za hranom.

Također, enzimi pronađeni u grejpu pomažu razbijanju masti u organizmu, što pridonosi mršavljenju.

4. Začini

Začini poput kajenskog papra, kurkume, đumbira, cimeta, klinčića i crnog papra, normaliziraju razine glukoze u krvi, suzbijaju osjećaj gladi, smanjuju želju za slatkišima i poništavaju štetne učinke slobodnih radikala.

Ljute papričice izazivaju termogenezu, što znači da zagrijavaju tijelo i potiču sagorijevanje masnoća.

Samo pola žličice kajenskog papra može potaknuti metabolizam i dati poticaj organizmu da sagori dodatnih 10 kalorija.

Cimet, klinčić i đumbir, primjerice, snižavaju razine šećera u krvi, što pomaže u kontroli apetita.

Svi navedeni začini izuzetno su zdravi, djeluju protuupalno i siromašni su kalorijama, stoga što češće ih dodajte u svoje obroke, čajeve, smoothieje i sl.

5. Ekstrakt šafrana

Ekstrakt najskupljeg začina na svijetu – šafrana – djeluje tako da suzbija apetit, podiže raspoloženje, povećava razine hormona serotonina i endorfina te smanjuje osjećaj umora.

Šafran smanjuje rizik od takozvanog emocionalnog prejedanja, koje vrlo često vodi do pretilosti.

Ovaj moćni začin djeluje kao pravi antidepresiv, a sadrži i određene tvari koje povećavaju razine energije tijekom vježbanja.

Još nekoliko namirnica koje suzbijaju apetit i potiču sitost:

 

Namirnice i biljke koje smanjuju apetit

Kokosovo ulje smanjuje apetit i masne naslage na trbuhu

Jeste li već isprobali paprenu dijetu?

Kako jesti zdravo, a ne potrošiti puno novca

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.