Detoxom od smartphonea do manje stresa i tjeskobe

Život je jednostavno nezamisliv bez modernih gadgeta poput pametnih telefona. No, istraživanja su pokazala zabrinjavajući utjecaj pretjerane upotrebe smartphonea na ljudski život i zdravlje. Gallupovo istraživanje otkrilo je, naime, da jedna od pet mladih osoba pregledava svoj smartphone – svakih 5 minuta! Također, više od 80 posto ljudi drži svoj pametni telefon uvijek nadohvat ruke i provjerava ga barem jednom u sat vremena.

Česta upotreba smartphonea povećava anksioznost.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Kent otkrilo je kako su osobe koje često koriste smartphone anksioznije od drugih. To se najbolje primijeti za vrijeme njihovog slobodnog vremena, kada bi trebale biti najopuštenije, ali to vrijeme, jednostavno, bez svojih mobitela  ne znaju kreativno iskoristiti.

Studije su pokazale da ovisnost o smartphoneu smanjuje sposobnost pamćenja i koncentracije i povećava osjećaj tjeskobe i nervoze.

Kako biste odredili jeste li ovisni o svom pametnom telefonu, postavite si sljedeća pitanja:

 • Osjećate li nervozu i tjeskobu dok iščekujete poziv ili poruku na svom smartphoneu?
 • Padate li u očaj ako se slučajno negdje zaputite bez njega?
 • Provjeravate li neprestano poruke, e-mailove i statuse na društvenim mrežama?

Sve su to znakovi ovisnosti koji ukazuju na to da je vašem organizmu potreban detox, čak i od vlastitog pametnog telefona.

Dr. William Cole, američki liječnik funkcionalne medicine koji svoje članke redovito objavljuje na portalu Mind Body Green, prema vlastitom priznanju i sam je imao velikih problema s ovisnošću o smartphoneu. Kompulzivno je provjeravao e-mailove i Instagram profil. No, spoznao je kako za nastavak normalnog života mora stvoriti više prostora za ostale stvari, ljude i doživljaje i odlučio se za 8-tjedni detoks od smartphonea.  Na početku procesa detoksikacije ga je, kaže, uhvatila panika jer je vjerovao da “svijet ide dalje bez njega” i da si, zapravo, propušta život. No, nakon tjedana provedenih bez smartphonea shvatio je da je tek tada stvarno počeo živjeti.

“Shvatio sam da me moj pametni telefon činio sve glupljim, a moj glupi analogni telefon sve pametnijim”.

Kako bi napravio detox, dr.Cole:

 • isključio je smartphone na 8 tjedana te se “prebacio” na stari analogni telefon, kojim se igrala njegova kći. Kaže da je taj telefon doslovce poput “cigle”, pa nije postojao strah da će se pri padu bilo što na njemu oštetiti. Osjećao je lakoću rukovanja s tim uređajem, dok je sa smartphoneom uvijek morao biti pažljiv.
 • e-mailove je provjeravao samo na kompjutoru na  radnome mjestu. Tako si je stvorio dodatan prostor za uživanje u drugim stvarima – izvan virtualnog svijeta. Čak i ako, poput dr. Colea, radite posao vezan uz društvene mreže, možete se osloboditi opsesivne potrebe za provjeravanjem pošte na smartphoneu.
 • vratio se staroj aktivnosti – čitanju knjiga. Shvatio je da je u eri pametnih telefona sve manje čitao knjige, stoga ih je sada počeo naveliko posuđivati. Sve je manje osjećao potrebu za čitanjem blogova i tekstova na internetu. Ako bi i pročitao neki online članak, bilo je to samo kratko prije posla ili tijekom pauze za ručak.
 • budući da mu je smartphone bio isključen, za određivanje udaljenosti i smjera u automobilu koristio je GPS. Predlaže i povratak običnim kartama i mapama ulica u papirnatom obliku – barem tijekom detoksa.

Rezultat detox

Ovaj 8-tjedni detox dr. Coleu donio je brojne dobrobiti – dodatno se zbližio s djecom i suprugom i odjednom je, kaže, počeo primjećivati zalaske sunca te osjećati povjetarac na licu. Sve je oko njega postalo nekako življe i poletnije.

Svoje iskustvo detoxa dr. Cole slikovito je opisao: “Shvatio sam da sam me moj pametni telefon činio sve glupljim, a moj glupi analogni telefon sve pametnijim”.

Tijekom osam tjedana detoksikacije primijetio je i da se razina tjeskobe i stresa u njegovu životu znatno smanjila.

Odlučite se za detox

Iako su vam poslovne aktivnosti, pa i privatni život zasigurno nezamislivi bez smartphonea, pokušajte s detoxom i ubrzo ćete osjetiti nezamislivu razliku u poimanju svijeta oko sebe. Ostat ćete jednako dostupni na pozive, ali nećete biti rob baš svakoga maila koji dobijete. Za početak, odredite nekoliko tjedana koje ćete provesti bez smatphonea. Vodite i dnevnik u koji ćete zapisivati što sve radite i kako se osjećate bez njega. Opažajte, osjećajte, uživajte. Primijetit ćete kako odjednom više pažnje obraćate na druge, žive ljude, na obitelj i prijatelje, na prirodu koja vas okružuje. Samim time vaša će se tjeskoba smanjiti i osjetit ćete u sebi više mira.

Dr. Cole savjetuje da nakon detoxa:

 • namjestite zvuk na smartphoneu na bešumno
 • kod kuće odložite pametni telefon na neko mjesto koje vam baš nije nadohvat ruke i u stalnom vidnom polju, pa ga uzmete tek kad planirate izaći negdje van
 • isključite na njemu nepotrebne notifikacije i aplikacije
 • smartphone više ne upotrebljavate za komunikaciju na društvenim mrežama

I, ono najvažnije, zaboravite mobitel u vožnji, pogotovo ako ne koristite slušalice ili bluetooth. Jednostavno, zaboravite!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads