Timijan – sastavni dio svake kućne ljekarne

Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa. Voli južnije krajeve i treba joj mnogo sunca da bi procvjetala. Smatra se da je ova biljka podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelome svijetu. Rod timijan obuhvaća mnoge vrste, od kojih se obični timijan najčešće koristi u liječenju. Latinski mu je naziv Thymus vulgaris, a poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica i vrisak.

Ljekovitost timijana

Timijan je jedan od jeftinijih i najdostupnijih lijekova. U njegovom su sastavu, između ostalog i borneol, karvakrol, timol, saponini, tanin, glikozidi, vitamini A, C, D, B-kompleks, magnezij, fosfor, kalij i cink.

Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, lošeg zadaha i mamurluka. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tijekom PMS-a. Budući da je timijan blagotvoran po želudac često se koristi u pripremi jela. Preporučljiv je za djecu, jer tjera parazite, pogotovo gliste, a uz to jača dječji organizam.

Timijan snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja.

Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Možete ga koristiti ako patite od napetosti, uzrujanosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja.

Čaj od timijana

Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički pa ga grgljajte kod upale grla. Pijte ga u vrijeme prehlada kao preventivu.

Za pripremu čaja stavite jednu grančicu timijana u šalicu vruće vode.

Timijan djeluje kao:

– antireumatik
– antiseptik
– antikoagulans
– baktericid
– afrodizijak
– tonik
– stimulant
– relaksant
– antiparazitik
– prirodni konzervans i insekticid

Vanjska primjena timijana

Kao vanjsko sredstvo možete ga koristiti za dezinfekciju rana, kod čireva i opekotina, za liječenje uganuća, modrica, reume te zubobolje. Znanstvenici tvrde da je tinktura timijana vrlo djelotvorna za liječenje akni. Pokazala se učinkovitom i u uništavanju bakterija, a pritom ne izaziva neugodno peckanje i žarenje. Može se primjenjivati u obliku zavoja, obloga i losiona. Na manje rane stavite mješavinu meda i timijana da bi spriječili infekciju. Kupelji s timijanom preporučuju se za rahitičnu djecu, kod slabih živaca, reume, oteklina i iščašenja.

Znanstvenici tvrde da je tinktura timijana vrlo djelotvorna za liječenje akni, a pokazala se učinkovitom i u uništavanju bakterija.

Eterična ulja timijana

Postoji više vrsta eteričnih ulja timijana koja se razlikuju po kemijskom sastavu i djelovanju.

1. Kemotip timol (vrsta ulja u kojem prevladava timol) ima moćno antiseptično djelovanje. Odstranjuje viruse i bakterije. Kapsule s  timolom vrlo su djelotvorne kod urinarnih i dišnih infekcija. Zbog jakog djelovanja može iritirati kožu i sluznicu pa se koristi razrijeđeno.

2. Kemotip linalol ima jako antimikrobno i antigljivično djelovanje. Koristi se kod dišnih i urinarnih infekcija te problema s aknama. Puno je blaži od timola.

3. Kemotip geraniol učinkovit je protiv gljivica roda Candida, Trychophyton i Microsporum te plijesni Aspergillus. Koristi se u liječenju gljivičnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta te kao pomoć tijekom porođaja.

4. Kemotip tujenol-4 rabi se protiv klamidije, reumatskih oboljenja i opće slabosti organizma.

5. Kemotip p-cimen ima moćno analgetičko i protuupalno djelovanje pa je odlično sredstvo za reumatoidni artritis i bolove u mišićima.

Topla ljekovita kupka

Za jačanje slabašne djece, oboljelih od dišnih bolesti, ili kod reumatičnih bolesnika napravite ljekovitu kupku. U toplu vodu za kupanje ulijte čaj od timijana. Kupka bi trebala trajati oko 20 minuta.

Prirodni repellent od timijana

Od timijana možete pripremiti vlastito sredstvo za tjeranje insekata.

Sve što vam je potrebno je:

  • 60 ml vode
  • 60 ml maslinovog ili ricinusovog ulja
  • 10 kapi tinkture eukaliptusa
  • 15 kapi tinkture timijana

Miješajte vodu i ulje dok ne postane kremasto. Zatim dodajte biljne tinkture. Repellent čuvajte na tamnom mjestu u dobro zatvorenoj posudi. Koristite ga kao zaštitu od insekata u prirodi.

Timijan u kuhinji

Timijan se idealno slaže s češnjakom, rajčicom, maslinama i vinom i tako čini idealnu podlogu za mediteransku kuhinju. Koristi se i u pripremi juha, salata, jela od povrća, marinada i umaka. Ne smeta mu dugo kuhanje.
Međutim, nemojte pretjerati jer timijan ima jak miris i gorko-ljutkasti okus.

Ljekovita svojstva vrkute ili gospina plašta 

Homeopatija, omiljena i na engleskom dvoru 

Bachove kapi, čudotvorne i djelotvorne 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads