Čaj od kamilice – snažan saveznik štitnjače

U dane bogatije trpeze, cijelom organizmu dobro će doći pokoja šalica ljekovitog čaja. Njegovo blagotvorno djelovanje i povoljni učinci višestruko su korisni i bilo bi dobro kada biste čajem zamijenili bar poneku šalicu kave koju na dnevnoj bazi konzumirate. Jer, čaja se ne bismo trebali sjetiti samo kod prehlade, on je puno više od toga.

Čajevi su odlični saveznici u jačanju imunološkog sistema, pomažu gubitku tjelesne težine, ublažavaju probleme izazvane poremećajem u radu štitnjače, a u nekim će slučajevima eventualno smanjiti i rizik od razvoja raka štitnjače.

Većina čajeva sadrži antioksidanse, polifenole i flavonoide, a neki i minerale i vitamine neophodne za zdravlje i cijeli organizam.

Čaj od kamilice – saveznik zdravlja štitnjače

Prema istraživanjima, šalica čaja od kamilice nekoliko puta tjedno može pomoći kod povećane štitnjače, pa čak i spriječiti rak štitnjače. Ova istraživanja potvrđuju i najnovija studija grčkih znanstvenika koji su otkrili dobrobiti čaja od kamilice za štitnu žlijezdu. Naime, ispitanici koji su pili čaj od kamilice dva do šest puta tjedno imali su 70 posto niži rizik razvoja bolesti štitnjače. Ujedno, grčka populacija ima znatno niže stope raka štitnjače od pojedinaca u Americi i ostalim dijelovima Europe. Što je konzumacija čaja od kamilice učestalija i dugotrajnija, rizik od problema sa štitnjačom je manji, uključujući i nastanak odnosno razvoj raka štitnjače, ali i sve ostale poremećaje štitne žlijezde.

Uz kamilicu, ostali čajevi koji pogoduju zdravlju štitne žlijezde su kadulja i planinska trava (trava iva), ali kamilica daje najveći zaštitni efekt u prevenciji raka štitnjače.

Kada pijete čaj, prizivate pozitivne promjene u svoj život.

No, ne pripisuju se sve zasluge samo čaju od kamilice, općenito je za manji rizik od bilo kakvih problema sa zdravljem, pa tako i sa štitnjačom, presudan zdrav način života koji će sve potencijalne opasnosti i nepovoljne okolnosti svesti na minimum. A na listi velikih neprijatelja zdravlja i zdravlja štitnjače i dalje visoko mjesto drže nezdrava ishrana i prerađena hrana koju svakodnevno konzumiramo.

Istraživanja su, isto tako, pokazala kako je za zdravlje štitnjače najpogodnija mediteranska ishrana s puno ribe, zdravih masti i svakodnevnom konzumacijom većih količina voća i povrća.

Zašto je čaj od kamilice efikasniji od ostalih čajeva kod bolesti štitnjače?

Čaj od kamilice sadrži apigenin, flavonoid za koji se vjeruje kako ima svojstva preveniranja razvoja raka štitnjače. A osim u čaju od kamilice, apigenin se također nalazi u voću i povrću (peršinu i celeru).

Istraživači su u svojoj teoriji iznijeli činjenice o koristi antioksidansa i antiupalnih svojstava čaja od kamilice za štitnjaču. A ono što kamilicu razlikuje od ostalih čajeva je to što se za kamilicu koristi cijela biljka (i listovi i cvijet), a ne samo lišće biljke, kao što je to slučaj kod ostalih biljnih čajeva.

Sama kamilica sadrži i dodatne korisne hranljive tvari, efikasne u jačanju zdravlja štitnjače. Povezana je s protuupalnim, antiseptičkim i antivirusnim svojstvima.

Eksperimentirajući na životinjama, utvrđeno je kako apigenin usporava rast raka, pa čak i smanjuje tumore. Studije su pokazale kako apigenin može biti efikasniji od ostalih, često vrlo agresivnih, tretmana, jer ima više utjecaja na tumore, kao što je utjecaj na protok krvi do tumora, vezanje proteina i usporavanja brzine replikacije odnosno umnožavanja stanica raka.

Zeleni i crni čaj za štitnjaču, da ili ne?

Kada je riječ o zelenom i crnom čaju, preporuka je da osobe s autoimunim poremećajima kao što je Hashimoto sindrom, izbjegavaju konzumaciju zelenog čaja, dok crni čaj nema isti efekt jer ne sadrži katehin.

Zeleni čaj zbog svojih je ljekovitih svojstava jedan od najpopularnijih i najznačajnih napitaka u ljudskoj povijesti, ali to, na žalost, ne vrijedi i za štitnjaču.

Štitna žlijezda dio je našeg endokrinog sistema i proizvodi hormone koji igraju vitalnu ulogu u reguliranju raspodjele energije tijela odnosno metabolizma.

Razlog zašto ljudi piju čaj je jednostavan – piju ga jer im on čini dobro!

Konzumacija crnog i zelenog čaja može potencijalno potaknuti značajne promjene u funkciji štitnjače. Može dovesti do povećanja ukupne veličine štitnjače, kao i povećanja veličine u folikularnim stanicama. Isto tako, može dovesti do smanjene aktivnosti određenih specijaliziranih proteina i smanjene proizvodnje T3 i T4. A smanjen nivo T3 i T4 dovodi pak do povećane proizvodnje TSH, što zauzvrat vodi prema povećanju stimulacije štitne žlijezde.

Zeleni čaj radi se od nefermentirnih listova C. sinensis, a crni čaj od fermentiranih listova iste biljke. Ako ne prođu kroz poseban proces dekofenizacije, svi oblici čaja sadrže i stimulans kofein. Dodatni sastojci u čaju uključuju antioksidacijske tvari – fenolete ostale stimulanse –  teobromin i teofilin.

Zdravstveni efekti i komponente zelenog čaja

1. Katehini (glavna komponenta)

 • može smanjiti razvoj tumora
 • može spriječiti određene genetske mutacije
 • može smanjiti kolesterol u krvi
 • može inhibirati povećanje krvnog tlaka
 • može pomoći regulaciji šećera u krvi
 • može ubiti štetne bakterije
 • može se boriti protiv virusa gripe
 • može smanjiti loš zadah

2. Kofein

 • potiče budnost, otklanja umor
 • djeluje kao diuretik

3. Vitamin C

 • može pomoći u smanjenju stresa
 • potiče imunološku funkciju

4. Vitamin B kompleks

 • može sniziti krvni tlak

5. Flavonoidi

 • može ojačati zidove krvnih žila

6. Fluorid

 • može pomoći u jačanju kostiju

7. Vitamin E

 • djeluje kao antioksidans i može pomoći u regulaciji starenja

8. Teanin

 • može pomoći u smirivanju uma
 • može umanjiti funkciju štitnjače

Flavonoidi – katehini: utjecaj čaja na štitnjaču

Svi čajevi sadrže flavonoide, prirodno prisutna fitokemijske spojeve koji djeluju kao antioksidansi i koji mogu pomoći u sprečavanju kroničnih bolesti.

Zeleni čaj posebno je bogat flavonoidima poznatima kao katehini, uključujući epigalokatehin i epikatehin.

Katehini mogu suzbiti aktivnost štitnjače i povećati rizik od gušavosti, odnosno razvoja abnormalno velike štitne žlijezde. Ova studija prvotno je provedena na laboratorijskim miševima, ali je potrebno napraviti i dodatna istraživanja na ljudima.

Preporuke stručnjaka:

Zbog učinka koji katehin zelenog čaja može imati na štitnjaču, stručnjaci preporučuju da osobe s autoimunim poremećajima kao što je Hashimoto sindrom, vrste nasljedne hipotireoze, izbjegavaju piti zeleni čaj i uzimati bilo koji dodatak ishrani koji sadrži ekstrakt zelenog čaja.

Katehini u zelenom čaju mogu uzrokovati neravnotežu u T stanicama imunološkog sistema i odgovora antitijela na B stanice, što može dovesti do ozbiljnijih simptoma poremećaja štitnjače.

Za razliku od zelenog čaja, crni čaj nije povezan s problemima štitne žlijezde.
Iako su oba napravljena od lišća biljke Camellia sinensis, crni čaj sadrži različitu koncentraciju flavonoida u usporedbi sa zelenim čajem.

Provedeno istraživanje utvrdilo je kako crni čaj nema isti učinak na štitnjaču, jer nema katehina.

Nekoliko čajeva i njihove ljekovite prednosti

Pojedini čajevi, u odnosu na ostale, imaju određene prednosti i okuse. Kako biste saznali koji vam najviše odgovara, pogledajte sljedeće karakteristike:

1. Čaj od korijena cikorije

Za sve vas koji se teško možete prebaciti s kave na čaj, korijen cikorije je odličan za početak.

Uz to što snažno utječe na probavu, pun je antioksidansa i protuupalnih tvari. Također, ima vrlo sličan okus kavi, tako da je ovaj čaj izuzetno dobra zamjena za kavu. U narodnoj medicini zauzima posebno mjesto zbog svojih ljekovitih svojstava.

2. Čaj od kadulje ili žalfije

Kadulja ili želfija nije samo popularni začin kod kuhanja, već ima i snažno djelovanje kao ukusan čaj.

Stari narodi upotrebljavali su je kao lijek za gotovo sve bolesti. Dokazano je njeno antivirusno, antibakterijsko i antifungicidno djelovanje. Najvažniji sadržaj kadulje je eterično ulje, ali bogata je i kalcijem, natrijem i kalijem.

Kada se koristi kao čaj, potiče poboljšanje memorije i ublažava simptome vezane uz zivčani sustav. Uz to, kadulja ublažava mišićne grčeve, bolove i višestruke simptome menopauze.

Ukoliko se često pije, čaj od kadulje jača cijelo tijelo i pomaže kod oboljenja žlijezda.

3. Astragalus
Astragalus se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi već tisućama godina, a često se kombinira i s ostalim biljkama za jačanje tijela kod bolesti. Koristi se i u liječenju prehlade, a stimulira i imunološki sistem.

Astragalus ima antibakterijsko, protuupalno i diuretsko djelovanje. Poznat je po svojoj dobrobiti za osobe oboljele od raka te za one s oslabljenim imunitetom.

Dokazano je da kod kemoterapije astragalus doprinosi boljem općem stanju pacijenta i njegovom bržem oporavku.

Astragalus može ometati lijekove kao što su kortikosteroidi, pa se kod osoba koje boluju od npr. reumatoidnog artritisa ili lupus, ne preporučuje. Ako bolujete od navedenih bolesti, konzultirajte se s liječnikom.

S više informacija o tome kako naši izbori utječu na naše tijelo, možemo donositi pametne odluke i pomoći našoj štitnjači. Svi smo mi jedinstveni pojedinci, s različitom genetikom, različitim biokemijskim potrebama i različitim reakcijama na piće i hranu.

Kada pijete čaj, prizivate pozitivne promjene u svoj život!

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.