Prim.dr.sc. Jozo Jelčić: Prelazak sa starog na novi Euthyrox

Na pitanja članica FB grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača! o novoj formulaciji, učinkovitosti lijeka tijekom roka trajanja i prelasku sa starog na novi Euthyrox odgovara prim.dr.sc. Jozo Jelčić.

Učinkovitost lijeka

Molim Vas, kako shvatiti navod u popratnom tekstu novog Euthyroxa: “Formulacija lijeka je izmijenjena s ciljem da se osigura veća stabilnost djelatne tvari tijekom cijelog roka valjanosti lijeka…” Znači li to da lijek pred istek roka nema istu učinkovitost kao na početku roka?

Prim.dr.sc. Jozo Jelčić: Svi lijekovi koji su odobreni za stavljanje u promet od Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ili Europske komisije imaju predviđenu terapijsku učinkovitost do roka navedenog uz pakiranje lijeka, pa to vrijedi i za Euthyrox (kako stari, tako i novi).

Što proizvođač misli pod „većom stabilnosti djelatne tvari tijekom cijelog roka valjanosti lijeka“? Ne postoji 100% stabilan lijek. Postoje standardi stabilnosti lijeka koje je lijek i do sada zadovoljavao, a nova formulacija čini tu stabilnost lijeka još boljom.

Prelazak na novi Euthyrox

U ljekarni su mi napomenuli da se, kada krenemo s novom formulom Euthyroxa, ne možemo više vraćati na staru formulu. Zašto?

Prim.dr.sc. Jozo Jelčić: Proizvođač navodi da je stara formulacija Euthyroxa sadržavala „laktozu kao pomoćnu tvar s poznatim učinkom u bolesnika s nepodnošenjem laktoze. Ispitivanjima bioraspoloživosti dokazana je bioekvivalencija između stare i nove formulacije. Međutim, u nekih osjetljivih pojedinaca preuzimanje djelatne tvari iz ovih formulacija ipak može biti različito.“ Zbog toga se savjetuje kontrolirati TSH u periodu od 6-8 tjedana, a za trudnice u periodu od 4 tjedna od početka uzimanja nove formulacije Euthyroxa, u kombinaciji s kliničkom procjenom i po potrebi korigirati dozu lijeka. Vraćanje na staru formulaciju moglo bi uzrokovati „neravnotežu hormona štitne žlijezde.“ Ukratko, već kod prelaska sa stare na novu formulaciju može doći do promjene razine TSH u krvi koja bi mogla zahtijevati korekciju doze lijeka. A povratak na staru formulaciju bi onda ponovno mogao uzrokovati novu promjenu razine TSH koja bi mogla zahtijevati ponovnu korekciju doze lijeka. Sve to bi moglo dovesti do nepotrebnog pogoršanja zdravstvenog stanja (posebno bi trebale biti oprezne trudnice).

Novi EUTHYROX stigao u ljekarne

EUTHYROX – sve što trebate znati o svojoj terapiji

Specijalistička ordinacija za endokrinologiju prim. dr. sc. Jozo Jelčić

Amruševa 6/ 10 000 Zagreb / +385 (0)1 4579 157

http://www.endokrinologija-jelcic.com

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.