Dr. Lejla Kažinić Kreho: Štitnjača – razlog zbog kojeg se debljamo i kako je reprogramirati

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 1,5 milijardi ljudi na svijetu ima rizik da im štitnjača ne funkcionira pravilno, a najčešće je to zbog nedostatka joda. Umorni ste, udebljali ste se i teško gubite nagomilane kilograme? Osjećate se depresivno, često vam je hladno, imate neredovite stolice, kvaliteta kose se mijenja, postaje tanja i mnogo osjetljivija? Sve su to simptomi koje većina nas povezuje s procesom starenja, osobito u vrijeme menopauze. Ako se debljamo i imamo još koji od ovih simptoma, to mogu biti i znaci usporavanja metabolizma, jer žlijezda štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona.

Stres uvelike utječe na funkciju štitnjače tako što se tijekom prolongiranog stresa kortizol – stres hormon povećava i smanjuje proizvodnju TSH.

Uzroci slabijeg rada štitne žlijezde

Štitnjača proizvodi hormone potrebne za normalan rad srca, djeluje na spolnu želju, mjesečnice, raspoloženje, kao i na funkcije mozga.
Slabije lučenje hormona štitnjače kod žena je čak sedam puta vjerojatnije nego kod muškaraca, a rizik se s godinama povećava. To je stanje najčešće nasljedno. Može ga izazvati slabljenje imuniteta, zbog kojeg onda strada normalan rad tireoidne žlijezde. Ali, uzrok može biti i manjak joda, neki lijekovi, kirurški zahvati, a ponekad i poremećaj žlijezde hipofize.

Štitna žlijezda je situirana u našem vratu i odgovorna je za brzinu metabolizma izlučivanjem hormona T3- trijodotironin i T4 – tiroksin. Oni su zaslužni koliko brzo sagorijevamo kalorije i iskorištavamo energiju.

Previše ili premalo hormona

Ako štitnjača luči previše hormona dolazi do stanja poznatog kao hipertireoidizam. Osnovne odlike su mršavost, hiperaktivnost, neplodnost, intolerancija na toplotu, neredovite mjesečnice, problemi sa spavanjem, lomljivi nokti, znojenje, tremor, gubitak kose, očne jabučice prema van i uvećane, ubrzani otkucaji srca.

Pokazatelj slabijeg rada štitnjače je blago spuštanje tjelesne temperature i osjećaj hladnoće.

Ako štitnjača luči manje hormona dolazi do stanja poznatog kao hipotireoidizam. Karakterizira ga povećana tjelesna težina, poteškoće gubljenja kilograma, lošije iskorištavanje kalorija, problem s plodnošću, umor, depresija, intolerancija na hladnoću, pojačano menstrualno krvarenje, arthritis, suha koža, zaboravnost, umor, otečenost lica, gubitak dlaka na obrvama, povećana vizualno štitnjača, opstipacija, usporeni otkucaji srca

Dvije grupe oboljelih

Osobe kod kojih postoji hormonalni disbalans će najvjerojatnije pripadati jednoj od ove dvije grupe :

1. T4 se ne može efektno konvertirati u T3

2. nedovoljno dobro funkcioniranje pituitarne žlijezde dovodi do nedovoljne proizvodnje TSH – tiroid stimulirajući hormon i štitnjača ne proizvodi dovoljno T4- tiroksina.

Da bi se utvrdilo stanje hormona, najbolje je napraviti krvne pretrage. Iako, ponekad se blaži oblici hipotireoidizma tako ne mogu ni otkriti. Važno je znati da stres uvelike utječe na funkciju štitnjače tako što se tijekom prolongiranog stresa kortizol – stres hormon povećava i smanjuje proizvodnju TSH.

Barov test

Izmjerite sami tjelesnu temperaturu tzv. BAROV-im testom. Pokazatelj slabijeg rada štitnjače je blago spuštanje tjelesne temperature i osjećaj hladnoće. Provjerite tjelesnu temperaturu tako da je mjerite termometrom ispod pazuha 10 minuta, odmah nakon jutarnjeg buđenja. Ako je temperatura niža od 36,4 °C, a prepoznajte neke od navedenih simptoma, možda je posrijedi slabije lučenje hormona štitnjače. Vrijednosti mjerenja temperature je najbolje uzimati 3 dana za redom.

ELIMINACIJSKI PROGRAM ZA REPROGRAMIRANJE ŠTITNJAČE na osnovama Mediteranske prehrane

Načela dvomjesečnog eliminacijskog dijetetskog programa koji eliminira namirnice koje štete radu štitnjače:

Proučite listu dozvoljenih namirnica i listu namirnica koje bi se trebale eliminirati tijekom dva mjeseca. / Kako se slažu lijekovi za bolesti štitnjače i hrana

Proučite primjer dvotjednog bezglutenskog mediteranskog eliminacijskog programa i recepte. / Što gluten radi štitnoj žlijezdi i kako testirati osjetljivost na gluten

Uvedite mediteranski stil prehrane nižeg glikemijskog indeksa. / Glikemijski indeks namirnica

Favorizirajte namirnice bogate nutrijentima čiji nedostatak je u direktnoj vezi s hormonalnim disbalansom i koji imaju pozitivno djelovanje na rad štetne žlijezde. / Selen je važan, ne preskačite ga!

Upoznajte se s različitim vrstama morskih algi i kako ih pripremiti. / Upoznajte kelp – jednu od najboljih namirnica za štitnjaču

Kontraverzno, ali uzimajte samo 3 obroka dnevno i produžite razdoblje između večere i doručka. / Tri potpuna obroka za zdraviju štitnu žlijezdu

Uzimajt top pripravke esencijalne za zdrav rad štitnjače i pratite njihovu interakciju sa sintetskim lijekovima. / Bioidentični hormoni ili ipak, sintetski ?

Savjeti za tjelovježbu: saznajte zašto je važno vježbati samo do 70% kapaciteta, umjesto iscrpljivati tijelo do krajnjih granica. / Što kada vježbanje ne potiče mršavljenje?

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.