Štitnjača zimi – osjetljiva i opterećena

Svako godišnje doba nosi svoje specifičnosti, a povezanost ionako osjetljive štitnjače na zimu i hladnije dane, posebno je izražena. Razlog tome je potreba za dodatnom energijom tijekom hladnijih dana, što automatski znači i dodatni napor za štitnu žlijezdu. Bez obzira imate li dijagnosticiranu hipotireozu ili hipertireozu, bilo bi dobro terapiju prilagoditi ovom godišnjem dobu. Ukoliko primijećujete posebnu iscrpljenost ili potrebu za snom, veću nego što je to bilo dosad, vaše vam tijelo signalizira kako se ne uspijeva samo boriti i kako mu je potrebna dodatna pomoć.

Ljeti, kada smo svakodnevno okupani suncem, tijelo zadovoljava svoje potrebe za tako važnim vitaminom D. Osim što nas čini raspoloženijima (zato se i naziva vitaminom sreće!), ovaj je vitamin izuzetno važan za cijeli endokrini sustav. Dolaskom sivih i tmurnijih dana, nedostatak sunca odražava se i u manjku D vitamina, što nam naše tijelo dojavljuje na poznate načine: umorom, pospanošću, bezvoljnošću, potrebom za dodatnim satima sna tijekom noći, apatijom i manjom snagom, tako da ono što inače obavljamo automatski i bez većih napora, sada radimo puno duže ili uopće ne radimo.

Priuštite svome tijelu potreban odmor u količini koju ono traži, ali ga i održavajte aktivnim.

Smanjeno izlučivanje hormona štitnjače, specifično za hipotireozu, tijekom zimskih mjeseci može dovesti do niza povezanih simptoma koji ukazuju na to da je štitnjača preopterećena dodatnim naporima i da joj je potrebna pomoć kroz veću količinu nadomjesnih hormona. U to će vas, nakon što napravite nalaze hormona, najbolje uputiti vaš liječnik i regulirati vam terapiju kako biste lakše podnijeli zimsko razdoblje.

Još je jedan važan način kako možemo dodatno pomoći štitnjači. Riječ je o redovitoj fizičkoj aktivnosti. Bilo da se radi o redovnom vježbanju koje kontinuirano prakticirate ili samo o onim osnovnim svakodnevnim šetnjama, važno je da ih ne prekidate i da ostanete što aktivniji. Na taj ćete način tijelo održavati u dobroj formi, manje će vam napora trebati za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, i pri tome ćete poštedjeti štitnjaču dodatnog umaranja. Jednostavno, olakšat ćete joj posao, a tijelo će vam, osim zahvalnosti,podariti i ljepši izgled.

Zapamtite da, kontrolirate li hormone štitnjače tijekom zime, razina TSH može biti nešto veća, a razina slobodnih hormona štitnjače nešto manja. Rezultat je to dodatnog napora štitnjače jer tijelo traži više hormona uslijed povećane potrošnje energije koju troši na ublažavanje „zimskih radosti“: hladnoće, usporenog metabolizma zbog smanjenog kretanja i sl.

I zato tijekom zime kombinirajte dovoljno kvalitetnog sna i dovoljno fizičke aktivnosti. Priuštite svome tijelu potreban odmor u količini koju ono traži, ali ga i održavajte aktivnim. Ne samo da ćete još slađe spavati, nego ćete se pritom i bolje osjećati i biti ponosniji na sebe. I na taj način ublažiti nedostatak sunca i prirodnog izvora vitamina D. Stvorit ćete sami svoj hormon sreće!

I ne zaboravite na kvalitetnu i zdravu ishranu, prilagođenu stvarnim potrebama i sa što manje „samonagrađivanja“. Ako baš morate, nagradite se voćem (npr. nar – izvrstan je i zdrav!), a s ostalim namirnicama: pametno i bez pretjerivanja. Proljeće je bliže nego što mislimo!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads