Znamo u čemu je tajna ljepote prekrasnih Indijki

Ljepota Indijki nije slučajna. Jeste li primijetili kako su uvijek najbolje plasirane na izborima ljepote? I jeste li primijetili njihovo graciozno, otmjeno držanje, gustu i sjajnu kosu te fantastičan, zlatni ten? U čemu je tajna? U kozmetici ili nečem drugom?

Trikovi i tajne mladolikog izgleda Azijatkinja

5 top sastojaka po izboru Indijki

Indijke su najkarakterističnije po prekrasnoj dugoj, gustoj kosi, zlatnom tenu i intenzivnom make-upu, posebno po crnim kajal olovkama za oči.

Kajal je drevna šminka metalnog sjaja i neprozirne teksture koja iznimno ističe oči. Radi se od prirodnih sastojaka dobrih za zdravlje očiju – pepela pomiješanog s uljem ili, još bolje, bademovim maslacem koji će ujedno i nahraniti nježnu kožu.

Kokosovo ulje obilato koriste za kosu, masažu vlasišta i za hidrataciju kože.

Savjet: Zagrijte 1 žlicu kokosovog ulja i umasirajte u vlasište i kosu. Ostavite 2 sata i isperite.

Kurkuma je najčešći sastojak maski za taj predivan zlaćani ten (pomiješana s jogurtom i medom).

Savjet: Pomiješajte 1 žličicu kurkume s malo meda i jogurta da dobijete gustu pastu. Držite 20 minuta i isperite.

Slanutkovo brašno je uvijek prvi izbor kao sredstvo za piling kože, kako bi bila glatka i čista (pomiješan s kurkumom i limunom).

Savjet: Pomiješajte 1 žlicu brašna od slanutka s malo limunova soka i žličicom kurkume. Stavite na lice i držite 15 min. Istrljajte i isperite.

Amla prah (biljka puna C vitamina) glavni je sastojak maske za tu fenomenalnu, gustu i jaku kosu i odlična prevencija sjedim vlasima.

Savjet: Pomiješajte amla prah s toplom vodom u pastu, nanesite na kosu i stavite kapu za tuširanje. Držite pola sata i isperite. Amlu nabavite u trgovinama zdrave hrane.

Unutrašnja ravnoteža je najvažnija

Tradicionalna vedska znanja iz medicine – Ayurveda, tretiraju tijelo kao cjelinu, a ne kao skup dijelova. Sukladno ajurvedskim učenjima, jedini živi dio nas samih je atma, odnosno duša.

Sve što se ispoljava na fizičkoj razini je zapravo izraz duše koji se reflektira kroz tijelo – to je mantra indijskih ljepotica.

Osjećaji u atmi – duši će se tako odraziti i na našem licu ili tijelu i komunicirati preko naših osjetila. Zdravlje znači postizanje i održavanje harmonije između svih elemenata tijela:

Ayurveda nas uči da harmonija između osjetilnih organa, uma i Malas (otpadnih tvari) dovodi do opće dobrobiti i zdravlja. Međutim tu nije riječ samo o fizičkom procesu. Svaki put kada našem sustavu nešto nedostaje ili nečega ima previše dolazi do neravnoteže” – kaže dr Anil Kumar, liječnik ayurvedske medicine i kirurgije.

Osnova tradicionalnog pristupa zdravlja jeste nadoknaditi ono što nedostaje ili umiriti ono čega ima previše.

Ayurveda savjetuje sustav s nizom uputa kojih se treba pridržavati kako bismo podržali svoje zdravlje. Mnoge stvari radimo pogrešno jer ne vodimo računa:

Često pijemo hladnu vodu ljeti dok Ayurveda savjetuje da se i tijekom ljeta i tijekom zime pije topla ili mlaka voda. Cilj je stabilizirati termički sustav našeg tijela, kako bi ono moglo normalno funkcionirati” – navodi Kumar.

Cijeli Ajurvedski sustav je zasnovan na konceptu koji se odnosi na tri tipa energije (Tri doshe) koje su osnova psihosomatskog postojanja čovjeka. Tri doše zadužene su za reguliranje ravnoteže, energije i tvari u našem organizmu: kada su u skladu, doše su nevidljive i osjećamo se dobro sami sa sobom.

Ukoliko se pojavi neravnoteža, doše postaju vidljive i dolazi do promjena u fizičkom izgledu, pojavljuju se sluz, žuč, neugodni mirisi, emotivne blokade, iznenadni izljevi emocija i slično.

Da biste smanjili stres, Ayurveda savjetuje duboku meditaciju i prakticiranje yoge.

U ajurvedi dobar život zapravo znači živjeti život u harmoniji.

Indijke tu ravnotežu već stoljećima traže kroz razvijanje duhovne strane, kroz prakticiranje joge i meditacije te pridržavajući se prirodnog drevnog ajurvedskog sustava za savršeno zdravlje tijela i uma.

 

Foto: Priyanka Chopra press Photo, Pantene press

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads