Dr Željana Bolanča: Kako njegovati kožu nakon prekomjernog izlaganja suncu

Vjerojatno se većina žena (i muškaraca) odmah nakon povratka s mora u ogledalu suočila sa suhom i dehidriranom kožom, s nešto vidljivijim borama i pokojom hiperpigmentacijom ili smećkastom mrljom. Sunce i more isušili su kožu koja je izgubila sjaj, baršunasti izgled i glatkoću.

Međutim, prekomjerno izlaganje utraljubičastom zračenju može imati i značajno opasnije posljedice, kao što su pojava karcinoma kože i melanoma koji imaju visoku stopu smrtnosti. Stoga je jasno da postoje kratkoročne i dugotrajne posljedice prekomjernog izlaganja suncu.

Zaštita kože od sunca ne prestaje s povratkom na posao, već bi se ona morala nastaviti i tijekom cijele godine

dr Željana Bolanča

Budući da se oštećenja sunca nakupljaju tijekom vremena, nikada nije prekasno za početak regeneracije kože od posljedica izlaganja suncu. Iako dermatolozi stalno govore o nanošenju krema sa zaštitnim faktorom, većina se tih preporuka pridržava samo na godišnjem odmoru i to prilikom odlaska na plažu. Jako je važno naglasiti kako zaštita kože od sunca ne prestaje s povratkom na posao, već bi se ona morala nastaviti i preko cijele godine. Na taj način možete spriječiti daljnje oštećenje sunca i možda čak i preokrenuti neke od već učinjenih oštećenja.

Što učiniti nakon godišnjeg odmora?

Koristite kreme za sunčanje sa SPF od 15 ili više tijekom čitave godine. Zaštita od sunca jedna je od ključnih stvari za blistavu, zdravu i sjajnu kožu. Dnevna uporaba može čak smanjiti dugoročni rizik od raka kože. Smanjenjem izlaganja suncu i nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom, omogućujete koži i imunološkom sustavu da se oporavi od oštećenja kože i pokrene mehanizme popravka.

Uklanjanje mrtvih, površinskih stanica kože

Najučinkovitiji „kućni pripravci“ za uklanjanje površinskog sloja kože su mehanički pilinzi, zatim tonici i losioni koji sadrže voćne kiseline. Njihovom redovitom primjenom koža postaje glatka, sjajna i zdrava, a može se i potaknuti stvaranje kolagena u dubljim slojevima kože.

Hidratacija kože

Osim kože lica, nakon mora je suha i koža čitavog tijela, što se najbolje primijeti na petama. Čitavo tijelo se preporuča tretirati sredstvima koja vraćaju vlagu koži. Za to su najbolji losioni s ureom, shea maslac, kokosovo ulje, ulje od noćurka i boražine. Za kožu lica preporučljivo je nanošenje svilenih maski s hijaluronom. Mogu se nanositi svakodnevno i potrebno ih je držati oko 20 minuta.

Ako nisu dostupe hijaluronske maske, mogu se nanijeti bilo koje maske koje služe za hidrataciju kože. Nakon njih je preporučljivo nanijeti masnu kremu kako bi „zaključala“ upijeni hijaluron u kožu. U tom slučaju moj je izbor antioksidans, vitamin E.

Osim njega, povratak s godišnjeg idealan je za početak korištenja još jednog antioksidansa – vitamina C (ako ga već ne koristite) koji djeluje i na uklanjanje pigmentacija kože.

Uklanjanje pigmentacija

Uklanjanje pigmentacija može se postići nanošenjem vitamina A, azelaične kiseline ili ev. hidroquinona, ali sve ove navedene pripravke mora vam prepisati dermatolog.

I na kraju, ne manje važno: posjetite dermatologa

Dermatološki pregled dermatoskopom uklonit će sumnju na postojanje zloćudnih pigmentiranih promjena na koži. Osim toga, možete se konzultirati o brojnim tretmanima namijenjenih dehidriranoj koži nakon sunca. Među najpopularnijima i najučinkovitijima su microneedling, hijaluronski fileri za kvalitetu kože, skinboosteri, mezoterapija s vitaminom C, plazma bogata trombocitima (PRP), različiti laserski tretmani, ali i uvijek popularni hijaluronski fileri i botox.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads