Dr. Željana Bolanča: Akne i kako ih tretirati

Akne su najčešći dermatološki poremećaj u razdoblju adolescencije i puberteta koji zahvaća gotovo 85 % adolescenata. Mogu imati značajan utjecaj na kvalitetu života i utjecati na samopouzdanje mladih i njihovu sliku o sebi. Akne nastaju u pilosebacealnoj jedinici koja obuhvaća folikul dlake, žlijezde lojnice i male mišiće oko folikula dlake. U folikularnoj jedinici dolazi do prekomjerne proizvodnje sebuma, hiperproliferacija folikularnog epidermisa, upale i umnažanja Cutibacterium acne. Sebum nastaje u malim lojnim žlijezdama lociranima oko folikula dlake. Normalno se izlučuje kroz folikul dlake. Međutim, kada je folikul začepljen, ostaje zarobljen unutar kože zbog hiperproliferacije folikularnog epidermisa. Potom Cutibacterium acnes napada zarobljeni sebum i dolazi do pojave upale koja se klinički na koži vidi kao eritematozna papula ili pustula (upalni oblik akne).

Akne je potrebno započeti liječiti što ranije kako bi se skratilo trajanje bolesti i spriječio nastanak ožiljaka koji se teško uklanjanju.


Genetska predispozicija

Kod akne značajni utjecaj ima genetska predispozicija i barem je u obitelji jedan roditelj imao akne, najčešće otac. Osim genetske predispozicije, značajnu ulogu može imati i hormonalni disbalans s prekomjernim stvaranjem testosterona ili povećana osjetljivost folikula na normalnu vrijednost testosterona u krvi. Osim toga, na akne mogu utjecati različite štetne kemijske tvari koje se nalaze u zraku, a nastaju kao nusprodukti štetnih tvari iz tvornica, automobila, sagorijevanja…

Uloga prehrane u nastanku akne je kontroverzna. Dok jedni zagovaraju prehranu kao značajan etiološki čimbenik u razvoju akne, drugi smatraju da to nema nikakvog utjecaja. Medicina zasnovana na dokazima smatra da mlijeko može značajno doprinijeti razvoju akne.

Akne je potrebno započeti liječiti što ranije kako bi se skratilo trajanje bolesti i spriječio nastanak ožiljaka koji se teško uklanjanju. Nerijetko u tom periodu značajnu ulogu imaju roditelji koji na osnovu vlastitog iskustva, ignoriraju i umanjuju problem kod djeteta s idejom da akne ionako imaju određeni tijek i trajanje i prolaze bez liječenja. Međutim, takav pristup dovodi do pojave ožiljaka. Ujedno i značajno utječe na samopouzdanje mladih za vrijeme ionako osjetljive faze razvoja.

Terapija

Terapija akne se temelji na lokalnoj ili sistemskoj terapiji, a nerijetko se kombiniraju obje. Kao dodatna pomoć mogu biti i različiti estetski tretmani koji se mogu primjenjivati u aktivnoj fazi bolesti ili kod liječenja ožiljaka.

Lokalna terapija se primjenjuje kod blagog oblika akne (Acne comedonica) kada u kliničkoj slici dominiraju zatvoreni i otvoreni komedoni. Ili, pak, kod blagog oblika upalnih akne gdje osim komedona možemo vidjeti i pokoju upalnu promjenu (Acne papulopustulosa).

Retinoid

Lijek kod lokalne terapije je retinoid, odnosno njegova poboljšanja verzija adapalen. Retinoidi djeluju keratolitički (uklanjaju površinski sloj kože) i sprječavaju razvoj folikularnog čepa. Međutim, korisnici se često žale na crvenilo lica i suhoću kože. Stoga je stvorena nova, poboljšana formula – adapalen, koji izaziva manje crvenilo. Uz navedenu terapiju mogu se kombinirati i lokalni antispetici (benzoil peroxid) radi njegovog protuupalnog djelovanja. Međutim, i on u visokom koncentracijama (oko 4 %). Zato može izazvati iritaciju, a nedostatak mu je i izbjeljivanje odjeće.

Lokalni antibiotici

Lokalni antibiotici koji su dugi niz godina bili lijek izbora u liječenju akne, danas se uopće ne preporučuju radi mogućnosti razvoja bakterijske rezistencije. Ako se primjenjuje, ne preporučuje se dulje od tri mjeseca, uz obavezno korištenje i benzoil peroxida. Lokalna terapija je učinkovita, ako se kontinuirano i strpljivo upotrebljava. Nažalost, zbog iritacija, crvenila i kasnog početnog odgovara na terapiju, često dolazi do odustajanja od nje.

Sistemska terapija

Sistemska terapija sastoji se od antibiotika i izotretinoina. Najčešće primjenjivani antibiotik je doksiciklin ili minociklin zbog smanjenja količine C.acnes, ali i svog protuupalnog djelovanja. Sistemsku terapiju je potrebno dugotrajno primjenjivati, uz obaveznu lokalnu primjenu benzoil peroxida kako bi se spriječio razvoj bakterijske rezistencije. Međutim, doksiciklin je fotoosjetljiv i ne preporučuje ga se primjenjivati ljeti. Česte su i gastrointestinalne nuspojave (jaki bolovi u trbuhu). Iako djeluju relativno brzo prilikom uvođenja u terapiju, povrat bolesti je jednako tako brz nakon prestanka primjene terapije.

Sistemski lijek izbora u liječenju akne je izotretinoin. On je po kemijskoj strukturi izomer retionične kiseline. Danas se smatra jednom od najučinkovitijih terapija za akne. Namijenjen je umjerenom i teškom obliku akne i u primjeni je od 80-ih godina. Bolesnicima omogućuje dugotrajnu značajnu redukciju broja i težine akni. Izotretinoin je jedina terapija koja utječe na sve značajnije faktore upletene u nastanak i postojanje akne. Međutim, nepravedno je došao na crnu listu zbog sumnje na razvoj depresije i anksioznosti u mladih osoba koje su ga uzimale. Nasreću, nova ispitivanja su pokazala da izotretinoin ne utječe na razvoj depresije i anksioznosti. Ipak, ne preporučuje ga se davati ga osobama koje imaju psihološki poremećaj.


Nuspojave

Najčešće nuspojave koje se pojavljuju u čak 90% pacijenata su ispucala usta zbog njihove suhoće, suha koža, nos te osjetljivost na sunce. Međutim, ispravna edukacija bolesnika o korištenju zaštitnih krema za sunce i korištenje barijera bogatih vitaminom E mogu značajno ublažiti nuspojave. Bolesnike se također upozorava da tijekom terapije i najmanje šest mjeseci nakon završetka terapije izbjegavaju bilo kakve procedure na koži kao što su depilacija, dermoabrazija i laserska terapija. Iako se u SAD-u ovaj stav počeo mijenjati i tretmani se mogu početi koristiti odmah nakon liječenja, a pojedini čak i za vrijeme uzimanja terapije.

Bolesnice treba upozoriti na teratogena svojstva lijeka i da ne smiju ostati trudne. Naime, mogć je razvoj kongenitalnih deformacija ako žena zatrudni. Neka od upozorenja koja stoje uz lijek je da se nikako ne smiju uzimati tetraciklini i vitamin A. Razlog je mogućnosti razvoja benigne intrakranijalne hipertenzije (pseudotumor cerebri). Isto tako, tijekom terapije izotretinoinom mjesec dana nakon prestanka terapije treba izbjegavati doniranja krvi. Mladi moraju potpisati informirani pristanak i potvrditi da im je liječnik objasnio navedena svojstva lijeka.

Akne su ozbiljan problem koji uglavnom pogađa mlade osobe i zbog razvoja samopouzdanja i slike o sebi potrebno je na vrijeme započeti liječenje. Neispravan je put ignoriranje bolesti i reagiranje tek kod razvoja teškog oblika bolesti. Tada će, unatoč terapiji, ostati brojni ožiljci.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.