Novi pristup borbi protiv celulita

Celulit! Sigurna sam da u razvijenom dijelu svijeta ne postoji djevojka starija od petnaest godina koja se barem jednom u životu nije susrela s ovim pojmom. U određenim povijesnim razdobljima, povećane masne nakupine i jastučići (celulit), pogotovo na području bedara i trbuha, bili su cijenjeni i predstavljali pojam senzualnosti i putenosti žena. Nemali broj muškaraca i danas će potvrditi da su im navedene nakupine privlačna pojava na ženskom tijelu. No, kada govorimo o općem zdravlju, udio masnih nakupina, pogotovo na trbuhu, ne bi trebao biti povećan. Zbog toga danas sve veći broj žena poseže za rješenjem u obliku krema protiv celulita.
~

O celulitu se počelo pričati u medicinskim krugovima prije otprilike 100 godina. Već tada se znalo da je celulit rezultat degenerativnih promjena vezivnog i masnog tkiva s krvnim i limfnim žlijezdama koje se u njima nalaze te poremećaja cirkulacije i izmjene tvari što dovodi do zadržavanja vode u tkivu i pojave jastučića, a kasnije i čvorića ispod površine kože. Voće koje se najčešće spominje u kontekstu celulita je naranča. Ustvari, koristi se pojam narančina kora jer podsjeća na celulit koji najčešće nalazimo na bedrima, stražnjici, trbuhu, iznad koljena i gornjim dijelovima ruku.

Za uspjeh u borbi protiv celulita i opće zdravlje duha i tijela žene iznimno je važno prihvatiti svoje tijelo.


Genetska predispozicija

Celulit je problem s kojim se bori gotovo samo ženski spol i to u velikom postotku. Često svjedočimo da čak i najpoznatije manekenke, koje prema današnjim mjerilima imaju „savršene“ tjelesne proporcije, imaju vrlo vidljive nakupine celulita.

Razlog tome je genetska predispozicija zbog koje žene, u usporedbi s muškarcima, imaju manji udio vezivnog tkiva. A ono ima potpornu ulogu i veću sklonost nakupljanja masnih naslaga na bedrima i bokovima. To znači da ukoliko su naša majka i baka imale problem s celulitom veća je mogućnost da ćemo se i mi boriti s istim

Anticelulitni saveznici

Borba protiv celulita nije jednostavna sezonska borba. A koliko će biti uspješna ovisi o našim genima, stilu života i stavu prema vlastitom tijelu. Na genetsko nasljeđe ne možemo utjecati, ali možemo odabrati zdrave životne odluke. Pravilna prehrana bogata svježim i neprerađenim namirnicama koje obiluju vitaminima, mineralnim tvarima, esencijalnim masnim kiselinama, složenim ugljikohidratima i zdravim mastima, dovoljan unos vode te svakodnevna tjelesna aktivnost izvrstan su saveznik svakoj ženi ne samo u borbi protiv celulita, nego i u održavanju zdravlja općenito.

Protiv celulita lakše i uspješnije borit će se žene mlađe životne dobi. Njihovo tijelo proizvodi dovoljnu količinu hormona estrogena koji pozitivno djeluje na cirkulaciju. Što je organizam stariji, smanjuje se proizvodnja estrogena, slabi cirkulacija i dolazi do pucanja kolagenskih vlakana i vezivnog tkiva. Stoga nakupine celulita postaju vidljivije i tvrdokornije i teže ih je smanjiti i/ili ukloniti.

Usporedba s lažno idealnim tijelima na savršeno obrađenim fotografijama u ženama često budi osjećaj nezadovoljstva vlastitim tijelom. To pogoršava osjećaj krivnje i grižnje savjesti koji često prati proces mršavljenja. Međutim, za uspjeh u borbi protiv celulita i opće zdravlje duha i tijela žene iznimno je važno prihvatiti svoje tijelo. Potrebno je naučiti voljeti ga takvim kakvo je i pristupiti borbi protiv celulita kao rješavanju manjeg estetskog problema. Umjesto shvatiti to kao sudbonosni rat o čijem ishodu ovisi zadovoljstvo žene samom sobom, a time i sposobnost uživanja u svakodnevnim malim i velikim veseljima.


Sportski uspjesi kao nadahnuće

Zahvaljujući talentu, upornosti, trudu i rezultatima, sportaši su uzor mnogima. Tjelesno aktivnim ljudima za vježbanje je potrebna energija. Do nje dolaze izgaranjem masnih zaliha u stanicama masnog tkiva, adipocitima. U tijelu postoje tri vrste adipocita: smeđi, bijeli i bež.
~

Smeđi adipociti

Prisutni su kod djece. Odlikuje ih visoki udjel mitohondrija, staničnih organela koje sagorijevanjem masti proizvode energiju i oslobađaju toplinu. Starenjem se smanjuje njihov udjel u organizmu.

Bijeli adipociti

Prisutni su kod odraslih osoba. Sadrže veliku masnu kapljicu ispunjenu mastima odnosno trigliceridima koji se u stanju gladovanja procesom lipolize razgrađuju na masne kiseline i glicerol. Veća masna kapljica u bijelim adipocitima podrazumijeva i više prostora za skladištenje masti.

Bež adipociti

Prisutni su kod tjelesno aktivnih odraslih osoba. Kako i sama boja sugerira, oni su nešto između. Imaju više mitohondrija nego bijeli adipociti. Zato im je primarna uloga brže i učinkovitije sagorijevanje masti u stanicama kako bi proizveli energiju potrebnu tjelesno aktivnijim pojedincima. Bež adipociti također sadrže masnu kapljicu no ona je volumno manja od one u bijelim adipocitima. Stoga je u nju moguće pohraniti manje masti.

S obzirom da su u odrasloj dobi dominantni bijeli adipociti, koji su djelomično odgovorni za stvaranje celulita, cilj bi bio imati što više bež adipocita. Tako bi se stvorili preduvjeti za učinkovitu borbu s masnim naslagama.


Nezaobilazni sastojci

Mikroalga Tisochrysis Lutea obitava u morskom plićaku Kanarskog otočja, sedam otoka vulkanskog podrijetla u španjolskom arhipelagu. Ova mikroalga potiče stvaranje bež adipocita tako što potiče pretvorbu preadipocita i bijelih adipocita u bež adipocite. Zahvaljujući tome ima trostruko djelovanje: potiče sagorijevanje masti, sprječava pohranu masti i smanjuje masno tkivo.

Kada je riječ o sastojcima za mršavljenje, kofein je zlatni standard. Kofein složene trigliceride razgrađuje u slobodne masne kiseline, koje je lakše odstraniti.

Još jedan anticelulitni klasik je bršljan koji pomoću masažnih tehnika eliminira toksine i utječe na kvalitetu kolagena što koži vraća elastičnost i čvrstoću.

Domaći piling protiv celulita od kave i kokosovog ulja

Riješite se celulita na prirodan način

Ne bacajte talog od kave – odličan je u borbi protiv celulita

Anticelulitna masaža – ljekovita, ugodna i jednostavno neodoljiva

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.