Run4Teran – o teranu, druženju, ljudima i sportu

Jedinstvena utrka južne Istre, trčanje kroz vinograde terana – Run4Trean, održala se u subotu, 26. lipnja u Wine stationu Trapan u Šišanu, u organizaciji Udruge kineziologa Pula i Klastera TZ Južne Istre. Spajajući na ovaj način sport i gastronomiju domaćin i vinar Bruno Trapan odlučio je posvetiti još malo pažnje istarskom teranu, istaknuti koliko nam je važan i koliko smo na njega ponosni, pa je kao goste eventa pozvao prijatelje, kolege, također proizvođače terana: Ivicu Matoševića, Marka Geržinića, Klaudija Tomaza i Daniela Kraljevića – Cuj. Cjelovečernje druženje tako je postalo opušteni sportsko-vinski event u čast ovoj posebnoj crnoj istarskoj sorti.

Puno priče oko terana

O teranu se puno pisalo i vodile su se brojne rasprave, po mnogima nepotrebne i suvišne. Cijeli je spor trajao oko 2 godine, a prošle je godine Europska komisija usvojila delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla. U aktu su navedeni uvjeti pod kojima se ime sorte teran može staviti na etiketama vina pod zaštićenom oznakom izvornosti ‘Hrvatska Istra’.

Cijela priča o teranu zapravo je išla nama u korist jer, kako kažu vinari, odjednom je porasla potražnja za vinima upravo spomenute sorte pa su istarski proizvođači zapravo dobili veliku reklamu zahvaljujući sporu sa Slovencima.

A što Istrijanima znači teran?

Tradiciju, strast, ljubav i puno više od toga. Neki ga njeguju od davnina, neki su zasadili mlade nasade, ali je cilj uvijek isti – nastaviti dugogodišnju tradiciju njegovanja ove sorte u Istri. Teran istarskim vinarima predstavlja krunu proizvodnje jer se trude maksimalno iskoristiti efekt koji se njime može postići budući da ima potencijal postati zvijezdom među svjetskim sortama grožda.

Trapanov teran

Trapanovi vinogradi terana mladi su nasadi, ali tretirani ekološkim preparatima već pokazuju velik potencijal i daju vrhunske rezultate. Che non Che prvi je pjenušac napravljen od sorte teran – extra brut non dosage. Baza za lepršavi i osvježavajuči Rubi Rose je također teran, uz prisutnost ostalih crnih sorti (cabernet sauvignon, merlot, syrah). Terra Mare monosortno je vino (100% teran), a ono na što je Trapan posebno ponosan njegov je The One. Specifično po sortnosti (50% teran, 50% syrah), jedinstveno designom – jedno vino, 6 različitih etiketa. Intrigantna duboka crvena boja mami pri istakanju u čaši, isprepličući rubinski i granitni odsjaj. Izrazito je voćnih aroma gdje prevladava višnja s naznakama crvenog papra. Svježe, intenzivnih ali baršunastih tanina, dok se na nepcu osjećaju arome bobičastog voća, mediteranskog bilja, slanosti i sladića te mineralnosti koja traje i traje i traje.

Barbarossa by Tomaz

Iz palete vina Tomaz posebno se ističe teran Barbarossa. Vino je proizvedeno isključivo od sorte teran iz Motovunskog vinogorja. Odležavalo je 12 mjeseci u drvenim hrastovim bačvama. Karakteristične je rubin-crvene boje, koja je pri istakanju u čašu protkana ljubičastim tonom. Aroma je fina, izražena i prepoznatljiva, tipičnog voćnog karaktera kod kojeg dominira miris zrele maline. Karakterističan okus punog, jakog, robusnog, ali istovremeno i ugodno sljubljenog vina, te sklad i velika količina polifenola svrstava ga u kategoriju ljekovitih vina.

Crna Grimalda

Vinogorje Centralne Istre skriva jedan čaroban lokalitet – Brdo Grimalda. Na njegovim padinama odlično uspijevaju sorte merlota i terana koje je Ivica Matošević spojio u sjajan blend – Grimalda crna. Grožđe je vrlo kompleksno zbog malih prinosa, do 1 kg po trsu. Vino terroira, naglašene svježine i mineralnosti, bordoškog stila, te vrlo duge trajnosti u ustima. Kompleksno, bez obzira na mlade vinograde.

CUJ Teran

Ime Kraljević – CUJ temelji se na obiteljskoj tradiciji proizvodnje grožđa, vina i maslinovog ulja još od davnog 15. stoljeća. Kraljević kao ime obitelji, a CUJ u čast djedu koji je sadašnje vinograde posadio i iznjegovao. CUJ je bio njegov nadimak, jer je po umaškom dijalektu uvijek govorio: „CUJ, Cuj da ti rečem“ (čuj, da ti kažem).

Grožđe za ovo vino dolazi s jednog od najboljih položaja u okolici Umaga, Bosco grande ili u prijevodu «Velika šuma». Tipičnost sorte odlika je ovog vina, a to su cvjetni i travnati mirisi koji već na nosu daju naslutiti svježinu u ustima. Ovaj je teran pravi užitak za nepce.

Geržinićev Teran Rose

Osim monosortnog terana, Geržinić je jako ponosan na svoj osvježavajući, ljetni vinski biser – Teran Rose. Vino krasi jako lijepa svjetla rose boja koja se preklapa između višnje i trešnje, kristalno je bistro i djelomično gusto. Izražene su mirisne note kupine i šumske jagode, a kasnije se otvaraju mirisi maline i ružinih latica, a sve je zaokruženo laganom notom crvenog citrusa. Vino ima sjajnu ravnotežu, intenzivno je, fino i ukusno. Pije se lagano te predstavlja pravi odabir u ovim toplim ljetnim mjesecima.

Sport i vino

Run4Teran jedinstvena je utrka južne Istre koja povezuje dvije naoko nespojive discipline – trčanje i uživanje u vinu. Najveselija vinska stanica, Trapan wine Station, tako je postala i sport friendly destinacija. Vino se odlično sljubljuje s hranom, ali i sa sportom. Najpoznatiji vinski maraton, Marathon du Medoc, to dokazuje već godinama. Trčanje, kao najpopularniji rekreativni sport današnjice, i teran, najstarija vinska sorta u Istri, dokazali su da su odličan par i da su ovakva događanja sjajan primjer kako naoko nespojive komponente mogu itekako dobro funkcionirati zajedno.

 

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads