Kako je Christmas postao Xmas?

Riječi se s vremenom mijenjaju – njihovo značenje, upotreba, pa čak i njihov pravopis. Uzet ćemo za primjer englesku inačicu riječi Božić – Christmas –  i njegovu skraćenu verziju, Xmas.

Xmas danas možemo vidjeti gotovo svugdje, od reklama do natpisa na šalicama, majicama i božićnim čestitkama. Engleski naziv Christmas dolazi od kombinacije riječi “Krist” i “misa”. No, jeste li se ikada pitali odakle je nastao X u Christmasu i što to znači? Mi jesmo…

X u Xmas – kako to?

Tko je stavio “X” u “Xmas”? Je li to bio moderan ratnik u ratu na Božić, koji je pokušao sekularizirati praznik? Je li i Xina Aguilera tražila pravopisnu solidarnost? Ili je to bila, kao što se nekada mislilo, skupina ljupkih gusara koji su obilježili mjesto njihovog plijena iz yuletida? Iznenađujuće (ili ne), nijedna od tih zavjera nije točna.

Točan je odgovor: Grci su X postavili u Xmas! Ono što engleski govornici znaju kao slovo “X”, Grcima je to slovo Chi – 22. slovo grčke abecede i prvo slovo grčke riječi za Krista: ΧΡΙΣΤΟΣ (izgovara se “khristós”, što znači “pomazanik”). “X” u “Xmasu” stoga postaje simbol za riječ Krist – vjerodostojna zamjena, toliko uobičajena u povijesti, da čak ima i naziv: kristogram.

Poznat kao “ihti” (simbol ribe), ovaj kristogram također je proizašao iz grčke fraze, konkretno “Ἰησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ” – što znači “Isus Krist, Sin Božji, spasitelj.” Uzimajući prvo grčko slovo svake od tih riječi , dobivamo “ΙΧΘΥΣ”, ili “ichthys” – grčka riječ za ribu.

Kada se grčko slovo počelo upotrebljavati u riječi Christmas?

Prepoznat ćete X u drevnom kristogramu, XP (ili Chi-Rho), kraticu prva dva slova khristósa (ΧΡΙΣΤΟΣ), također poznat kao “Kristov monogram”. XP je očit u bezbroj svetih spisa i predmeta kroz povijest. Postoje čak i dokazi da je Božić skraćen sa “XPmas” već 1021. godine prije Krista, prema Inge Milfull, urednici etimologije u engleskim rječnicima Oxford.

Zašto je riječ Xmas postala predmetom brojnih rasprava?

Odgovor možda ima neke veze s ratovima za kulturu, povijesnom napetošću između ljevice i kršćanske desnice. Za mnoge kršćane Xmas je simbolika jednog većeg problema današnjice: ne samo da je izbačen iz riječi koja simbolizira najveći blagdan kršćana, već smatraju da je ubotrebom ovakvog oblika pisanja riječi Božić javno objavljen “rat s Isusom Kristom”.

U Americi su rasprave oko Xmasa poprilično žustre. Naime, borba oko riječi Xmas naglašava stvarni strah nekih američkih kršćana od progona. Može se činiti smiješnim da bi se pripadnici vladajuće religije u državi osjećali progonjeno. No, Sjedinjene Države su prešle od nacije za koju je glavna religija bila kršćanstvo, do one koja sve više pokušava ustupiti mjesta ljudima svih vjera i sustava vjerovanja. To se može činiti postupnom, neizbježnom evolucijom onih koji nisu upleteni u ratove za kulturu, ali može se osjećati kao velika promjena onima koji jesu. Te su promjene brze i stvarne su, a u Americi je sve veći broj ljudi koji upravo zbog toga strahuju.

(Ne)popularna kratica ili marketinški pogodak

Mnogi danas još uvijek oprezno upotrebljavaju Xmas, samo u najlučnijim postavkama. Moderni vodiči za nazive zamjeraju korištenje oblika Xmas kao kratice u uljudnom pisanju; U Vogueovoj knjizi naziva iz 1948. godine navedeno je da se „Xmas nikada ne smije koristiti“ u čestitkama jer je previše neformalan. Stilski vodiči mnogih publikacija, uključujući New York Times i The Guardian, ne odobravaju korištenje riječi Xmas, osim kada je to apsolutno potrebno – recimo, u skučenom naslovu, gdje je prostor ograničen.

Dakle, tko danas najviše upotrebljava riječ Xmas? Medijski i marketinški stručnjaci. Treba samo pogledati riječ da bi se shvatila njegova privlačnost: Xmas je savršena četveroslovna kratica koja se može uklopiti u najuže brošure ili izloge, a istovremeno prenosi to sezonsko uzbuđenje. Oni koji drhte od pogleda na natpis „Xmas“, vjerojatno prvo pomisle na božićni šoping, popuste i šarene dućane. Povijest možda dokazuje da je „Krist u Xmasu“, ali vas njegova vizualno privlačna inačica poziva na uživanje u „Xmas šopingu“. Možda je i  to jedan od razloga tolikih rasprava i negodovanja oko slova X. Jer što je Božić ako nam radost predstavlja šoping?

 

POVEZANI ČLANCI:

Čitanje je najljepši božićni ritual

Ovog Božića… 

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads